Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izlile se rijeke

Kuće i ceste u središnjoj Hrvatskoj poplavljene, vodostaj i dalje raste!

Vatrogasci u Pribislavcu (1)
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/44
31.03.2013.
u 18:04

Na snazi su redovne mjere obrane od poplava na rijeci Kupi, kod Karlovca i nizvodno i na rijeci Savi, nizvodno od Zagreba do Jasenovca.

Topljenje snijega i obilne kiše mnogima su poremetile miran Uskrsni dan, a vodostaji nastavljaju rasti i tijekom jutra. DUZS je sinoć u 21 sat izvijestio da su svi vodostaji tijekom dana u porastu. Na snazi su redovne mjere obrane od poplava na rijeci Kupi, kod Karlovca i nizvodno i na rijeci Savi, nizvodno od Zagreba do Jasenovca.

Vodostaj kod postaje Glina u porastu je i jutros je u 8 sati izmjereno 469 cm. Iz Hrvatskog hidrometeoroškog zavoda potvrđeno nam je da je u porastu i vodostaj kod Rugvice te je jutros u 8 sati izmjereno 749 cm što znači da je od jučer narastao za više od jednog metra.

Sava je u okolici i nizvodno od Zagreba u padu ili stagnira te zasad nema veće opasnosti, no očekuju nas pojačane oborine i tijekom sutrašnjeg dana pa iz DHMZ-a upozoravaju da nove količine oborina opet mogu ugroziti vodostaje koji su trenutno u stagnaciji ili opadanju.

U Zagrebu se aktivirala klizišta i odroni

Na području grada Zagreba i Zagrebačke županije zbog velikih oborinskih voda poplavljeno je više cesta, dvorišta i podruma. ŽC 112 Zagreb primio je tijekom dana oko 500 poziva građana, vezano za probleme porasta vodostaja i poplava te klizišta i odrona. ŽC 112 zabilježio je 100-njak intervencija raznih službi u vezi poplava – 55 u gradu Zagrebu i 45 u Županiji. Vatrogasci su tijekom dana imali na području grada Zagreba 30-ak intervencija, a na području Županije 20-ak dojava.

Posebno je kritično na području Velike Gorice i Ivanić Grada. Tijekom dana na području na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije aktivirano je 13 novih klizišta. (a od ranije je aktivno 5 klizišta), nekoliko većih (Tomićeva – kod uspinjače, Radićevo šetališta, Aleja Bolonje). Zbog visokih oborinskih voda i začepljenosti kanala, poplavljena su dvorišta i podrumi u naseljima Poljana Čička, Rakitovec, Turopolje. 

Problemi s vodom u Međimurju

Zbog otapanja snijega i obilnih padalina vatrogasne ekipe imale su diljem Međimurske županije oko stotinu intervencija, od ispumpavanja vode uz potoke do ispumpavanja u podrumima kuća u općinama Nedelišće, Pribislavec, Sveti Juraj na Bregu, Gornji Mihaljevec, Mala Subotica, Vratišinec i grad Čakovec. U Pribislavcu su vatrogasci imali stotine intervencija zbog izlijevanja rijeke Trnave, a poplavljeni su podrumi obiteljskih kuća. U tijeku je ispumpavanje vode iz podruma. U Pretetincu je zbog slijevanja oborinskih voda iz briježnog dijela sela, kao i neispravne odvodnje, bilo najviše problema. Zbog položaja kuća voda se vraća natrag, pa se ispumpavanja nastavljaju. U općini Selnica sanirano je klizište. U 24 sata palo je oko 42 litara vode na četvorni metar.

Poplave u Sisku

Svake minute Centar 112 Sisačko-moslavačke županije dobiva pozive od građana vezane uz probleme s poplavama, ispumpavanje vode iz kuća, podruma i dvorišta. Na sam Uskrs, od 7 ujutro do 23 sata navečer, vatrogasci su obavili 35 intervencija pumpanja vode iz kuća i dvorišta, a 43 takve intervencije obavili su djelatnici Hrvatskih voda. Najviše ih je bilo na području Siska i okolice, Palanjka te Martinske Vesi, uglavnom na područjima uz Savu.

Na području Ivanić-Grada začepljeni kanali

S obzirom da je u posljednjih 48 sati došlo do naglog porasta vodostaja svih vodotoka (kanala, pritoka rijeke Lonje) na području Ivanić-Grada, sazvana je sjednica Stožera zaštite i spašavanja Ivanić-Grada. Na sjednici je konstatirano da su trenutno svi vodostaji u porastu, a na terenu su uočeni brojni problemi zbog loše protočnosti i začepljenosti kanala i vodotoka.

Diljem Varaždinske županije digle su se podzemne vode

 Uslijed obilnih padalina snijega i kiše, koji padaju na području Varaždinske županije, došlo je do izlijevanja rijeke Bednje i Plitvice kao njihovih pritoka na području općina: Vinica, Maruševec, Vidovec, Kneginec, Martijanec, Sveti Đurđ, Mali i Veliki Bukovec, te djelomično na području gradova Ivanec, Varaždinske Toplice, Novi Marof i Varaždin. ŽC112 Varaždin zaprimio je oko 300 poziva.

Na području općine Nova Rača u bjelovarsko-bliogorskoj županiji rijeka Česma zbog visokog vodostaja nije mogla primiti vode nabujalog potoka Račačka, koji je plavio okućnice u naselju Stara Rača. Ugroženo je i nekoliko kuća.

Kritično i u Zagorju

Mnoga polja i oranice poplavljena su pak u Zagorju, a voda je ušla i u podrume nekih kuća. Potpuno je poplavljen podrum OŠ Matija Gubec u Gornjoj Stubici. Pravovremenom intervencijom spriječena je šteta koja je prijetila izlijevanjem potoka Koprivnica koji prolazi kroz veći dio grada. Neki domovi su poplavljeni. Pruga između Koprivnice i Križevaca je zbog odrona zatvorena za sav željeznički promet, a na brojnim prometnicama je vožnja otežana. Kod Brezovice je prelijevanjem obližnjeg jezera ugroženo par kuća. Na teren su pozvane Hrvatske vode da vrećama s pijeskom osiguraju područja. 

Zbog neočišćenih odvodnih kanala u romskom naselju u Capraskim poljanama u Sisku kiša koja je padala zadala je dosta problema stanovnicima naselja, potopljena je prometnica, a voda je ulazila i u kuće. Vatrogasci DVD-a Lekenik ispumpavali su vodu iz poplavljenih podruma te postavljali zečje nasipe na ugroženim lokacijama u Lekeniku. Ugrožena su i druga mjesta u Općini Lekenik, posebno Žažina i Letovanić te Dužica.

>>Poplave u Međimurju i Varaždinu: Poplavljeni podrumi i ceste

>>Zagreb: Zbog obilne kiše poplavljene kuće, srušena stabla...

>>U Poljani Čičkoj izlila se Odra na cestu, poplavljene dvije kuće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije