Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAČANJE NAPETOSTI

Lavrov: 'NATO je zapravo u ratu s Rusijom'. Odgovorio mu ukrajinski ministar: 'Moskva predosjeća poraz'

Smoke rises above a plant of Azovstal Iron and Steel Works in Mariupol
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.04.2022.
u 08:29

Tijekom posjeta Kijevu u nedjelju američki državni tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin obećali su više vojne pomoći Ukrajini. State Department u ponedjeljak, pozivajući se na ovlasti o izvanrednom stanju, odobrio je potencijalnu prodaju streljiva u vrijednosti od 165 milijuna dolara Ukrajini.

Isporuke zapadnog oružja Ukrajini znače da je NATO savez "zapravo uključen u rat s Rusijom", a Moskva to oružje smatra legitimnim ciljevima, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu emitiranom u ponedjeljak.

"To će oružje biti legitimna meta ruskog vojnog djelovanja u kontekstu specijalne operacije", rekao je Lavrov državnoj televiziji u intervjuu objavljenom na web stranici ministarstva vanjskih poslova.

"Skladišta u zapadnoj Ukrajini (ruske snage) više su puta gađale. Što drugo?" rekao je Lavrov. "NATO je, zapravo, angažiran u ratu s Rusijom preko posrednika i naoružava tog posrednika. Rat je rat."

Ruski ministar vanjskih poslova poručio je svijetu da ne podcjenjuje značajne rizike nuklearnog sukoba.

Upitan o važnosti izbjegavanja Trećeg svjetskog rata i je li trenutačna situacija usporediva s kubanskom raketnom krizom 1962., Lavrov je rekao: "Rizici su sada znatni. Ne bih htio umjetno uvećavati te rizike. Mnogi bi to željeli. Opasnost je ozbiljna, stvarna. I ne smijemo je podcijeniti".

Pogledajte emisiju: Miro Kovač: Nikakve sankcije neće zaustaviti Rusiju, Zapad je napravio veliku pogrešku

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je kako smatra da je rusko širenje straha znak slabosti.

Rusija je izgubila "posljednju nadu da će odvratiti svijet od podrške Ukrajini", napisao je Kuleba na Twitteru nakon Lavrovljeva intervjua.

"Rusija gubi posljednju nadu da odvrati svijet da ne podrži Ukrajinu. Zato je i takvo pričanje o 'pravim' opasnostima Trećeg svjetskog rata. To jedino može značiti da Moskva predosjeća poraz u Ukrajini. Stoga, svijet mora dvostruko više podržavati Ukrajinu kako bismo pobijedili i čuvali europsku i globalnu sigurnost", naveo je Kuleba u tvitu.

 

Tijekom posjeta Kijevu u nedjelju američki državni tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin obećali su više vojne pomoći Ukrajini. State Department u ponedjeljak, pozivajući se na ovlasti u izvanrednom stanju, odobrio je potencijalnu prodaju streljiva u vrijednosti od 165 milijuna dolara Ukrajini. Pentagon je rekao da bi paket mogao uključivati ​​topničko streljivo za haubice, tenkove i bacače granata.

Austin je kazao u ponedjeljak da SAD želi vidjeti "Rusiju oslabljenu do te razine da ne može činiti ono što je učinila u invaziji na Ukrajinu", dok je Blinken pak ustvrdio da Ukrajina može pobijediti.

Moskovski veleposlanik u Washingtonu poručio je Sjedinjenim Državama da zaustave isporuke, upozoravajući da zapadno oružje rasplamsava sukob.

– Naglasili smo neprihvatljivost ove situacije kad Sjedinjene Države šalju oružje Ukrajini i zatražili smo kraj te prakse – kazao je Anatolij Antonov u intervjuu za kanal Rossiya 24. Antonov je rekao da je Rusija poslala službenu diplomatsku notu Washingtonu u kojoj izražava zabrinutost nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken posjetio Kijev.

Dvomjesečna ruska invazija na Ukrajinu, najveći napad na europsku državu od 1945. godine, ostavila je tisuće mrtvih ili ranjenih, gradove pretvorila u ruševine i prisilila više od pet milijuna ljudi da pobjegne u inozemstvo. Moskva svoju agresiju naziva "specijalnom operacijom" razoružavanja Ukrajine i "denacifikacije". Ukrajina i Zapad kažu da je to lažni izgovor za ničim izazvan agresivni rat predsjednika Vladimira Putina.

VIDEO: Poznato je što je SAD obećao Ukrajini. Gori važno rusko skladište nafte.

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini

Komentara 59

KA
kalafat123
08:43 26.04.2022.

"Rat je rat !" Reče Larva. Što je sa "specijalnom operacijom" ?

DA
danijelrukavina4
08:50 26.04.2022.

Gospodine Lavrov, NATO nema ni jednog vojnika u Ukrajini. U Ukrajini su samo ruski vojnici. Vojnici su u "specijalnoj operaciji". Istina je da NATO vjerojatnije prodaje oružje Ukrajini. Ali to nije zabranjeno. Pa prodajete i vi po svijetu oružje. Upali ste u besmisleni rat, koji nikome ne treba. Ne treba ni Rusiji, ni Ukrajini, ni Europi, ni svijetu. Istina je i da ste vi procjenili da će vas u Ukrajini dočekati sa cvijećem. A Ukrajinci se više ne daju "zajahati". I to je sva istina. Gledajte kako da se izvučete iz ovog besmislenog rata koji nikome ne treba, pa ni Rusiji.

MT
makan tahi
08:56 26.04.2022.

rusija je ustvari u ratu sa skoro cijelom europom i dijelom ostatka svijeta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije