ITALIJA

Letta pred prvim Berlusconijevim preprekama

enrico letta,angela merkel
Reuters/PIXSELL
01.05.2013.
u 11:25

Čelnici pokreta Narod sloboda nametnuli su ultimatum novom predsjedniku talijanske vlade

Ili će ukinuti porez na nekretnine (IMU) ili nećemo glasovati povjerenje vladi Enrica Lette, bio je ultimatum čelnika pokreta Narod sloboda Silvija Berlusconija, koji je u predizbornoj kampanji obećao i povrat poreza na nekretnine plaćenoga u prošloj godini. Letta je u predstavljanju plana rada njegove vlade velike koalicije najavio kako se neće trebati platiti rata poreza na nekretnine u lipnju, a onda će se razmotriti njegovo eventualno potpuno ukidanje za stanove u kojima se živi, tzv. prvi stan.

Voda se malo smirila i vlada Enrica Lette dobila je (30. travnja) potporu u Zastupničkom domu (453 glasova „za“, 153 protiv i 17 suzdržanih) i Senatu (233 „za“, 59 protiv i 18 suzdržanih). Letta je odmah otputovao u Berlin gdje je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel kazao kako je Italija već prošla veliki dio puta na ozdravljenju ekonomije i kako je došlo vrijeme za razvitak.

- Za nas u Njemačkoj rast i konsolidiranje bilance nisu suprotstavljeni, već idu zajedno - odgovorila je Merkel i naglasila kako će dvije države surađivati za boljitak Europe.

- Nitko nema namjeru kazati njemačkim građanima što trebaju činiti i isto tako njemački građani nemaju namjeru kazati Talijanima što trebaju činiti - kazao je Enrico Letta na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu s Angelom Merkel, i naglasio kako je potreban zajednički rad.

Talijanska ministrica za jednakost i sport, olimpijska pobjednica Njemica udana za Talijana, pa je tako i talijanska državljanka, Josefa Idem, izjavila je kako Talijani, pogođeni ekonomskom krizom i mjerama štednje, imaju razumljiv negativni stav prema kancelarki Merkel. Dakle, kako će moći djelovati 62. talijanska vlada u kojoj su i stranke desnog i lijevog centra? U oporbi su Pokret pet zvijezda, Sjeverna liga, ljevica SEL i desnica Braća Italije. Velika koalicija bi mogla provesti velike promijene, ali je pitanje koliko će joj to omogućiti Berlusconi. Zapravo, pobjednik izbora, premda ne u brojkama, kao i u stvaranju vlade je Berlusconi i njegova stranka sada, prema istraživanju javnog mnijenja, vodi pet postotnih točaka ispred Demokratske stranke. Stoga Berlusconi može prijetiti novim izborima i ucjenjivati vladu.

Tako je sada zatražio od vlade da provede ono što je on obećao u predizbornoj kampanji, odnosno da ukine porez na nekretnine i vrati građanima iznos koji su platili prošle godine. Protiv povrata toga poreza, pa čak i protiv njegova potpunog ukidanja su čak i sindikati, na što Berlusconi može kazati kako po običaju ljevica želi samo uvoditi poreze. Premda je prošlo samo dva mjeseca o izbora i samo dva dana od uspostave vlade, čini se da je Berlusconi već započeo novu predizboru kampanju.

>> Italija konačno ima vladu! Uspio je sastaviti Enrico Letta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije