BEZ NOVČANIH KAZNI

Liječnici štrajkali 23 dana i dobili punu plaću

štrajk liječnika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
12.10.2013.
u 17:50

Je li ministar kolegama htio iskazati dobru volju i razumijevanje zahtjeva štrajkaša, nije objasnio

Za dane u štrajku tijekom rujna liječnici će ovih dana dobiti punu plaću. Ministarstvo zdravlja odnosno Vlada sanacijskim upraviteljima bolnica nije uputila zahtjev za umanjenje plaća za dane provedene u štrajku, koji je počeo 18. rujna, potvrđeno nam je iz Vlade. Dr. Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, kaže da je to bilo i očekivano.

Povećana budnost

- Nemoguće je ustegnuti liječnicima na plaći jer oni provode zakoniti štrajk, za razliku od Ministarstva zdravlja koje nije odradilo svoj posao, odnosno nije imenovalo izvršitelje koji moraju i u štrajku obavljati poslove koji se ne smiju prekidati, kako ne bi došlo do incidentne situacije - govori dr. Babić. Premda u štrajku, objašnjava, kolege nisu nipošto htjeli dovesti u pitanje medicinsku etiku i reagirali su na svako hitno stanje.

- U slučajevima gdje je pojedini odjel ostao bez izvršitelja jer su u štrajku, na njemu su svi dežurali i jako dobro pazili da se nešto ne dogodi - dodaje, navodeći kako je to dobar primjer za izraelsko istraživanje koje je pokazalo kako je smrtnost u bolnicama za vrijeme štrajka manja nego inače, a proizlazi upravo iz povećane budnosti. U bolnicama je za vrijeme štrajka ipak bilo slučajeva na koje su se pacijenti žalili, te su dobili uslugu tek na intervenciju Ministarstva.

- To su poslovi koji se mogu prekidati i koji se i inače ne rade nedjeljom - odvraća Babić.

Sindikalka koja je, prema izjavama iz štrajkaških redova, krivac za liječničku pobunu, Spomenka Avberšek, i ovdje ima izdvojeno mišljenje. Podsjeća kako učiteljima nisu bila plaćena tri dana štrajka prošle školske godine, jer je tako tražio ministar Jovanović.

- I prosvjeta i zdravstvo javne su službe koje imaju istog poslodavca, Vladu, a Vlada mora imati jednak odnos prema svim javnim službama. Nisam za to da se sad liječnicima ne isplati puna plaća, ali Vlada mora igrati pošteno prema svim javnim službama odnosno svim zaposlenicima koji idu u legalni štrajk, u protivnom radi razdor i presedan - govori Avberšek. Dodaje kako bi na ovaj način bolnice mogle štrajkati do kraja mandata ove Vlade.

- Očito ljudi rade, ali ako neki štrajkaju, drugi rade dvostruko, a ne dobije dvostruku plaću jer se drugima gleda kroz prste - mišljenja je Avberšek.

Zbog takvih dvostrukih mjerila, nisu ni svi sindikati u jednakoj poziciji kad sjednu s Vladinim pregovaračima za stol, upozorava, već se šalje poruka: postoje jako važni, važni i nevažni sindikati javnih službi, što je, tvrdi, nedopustivo.

Ovisi o poslodavcu

- Plaće će biti isplaćene do 15. u mjesecu, sukladno Zakonu o radu - štura je izjava ministra zdravlja Rajka Ostojića.

Sama po sebi ta izjava ne znači mnogo, jer Zakon o radu kaže da se "radniku koji je sudjelovao u štrajku, plaća i dodaci na plaću, osim doplatka na djecu, mogu umanjiti razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku". Dakle, o poslodavcu ovisi hoće li im odbiti dane štrajka od plaće ili ne. Da li je ministar kolegama htio iskazati znak dobre volje i razumijevanje, premda zbog prazne državne kase ne može udovoljiti njihovim zahtjevima zbog kojih štrajkaju, pa nije išao represivno, ili je posrijedi neki propust? Odluku nije htio obrazlagati.

>> 'Muž mi je umro zbog štrajka'. Bolnica: Nije ga ni trebalo operirati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije