što će biti 2013.?

Linić dodao 1,6 milijardi kuna za plaće i zaprijetio da će ih uzeti

policija
Patrik Macek/PIXSELL
15.11.2012.
u 22:16

Sindikati javnog sektora pozvani su na pregovore o temEljenom kolektivnom ugovoru. Ne dogo vore li se o ustupcima, vlada će dodatke na plaće ukidati uredbama

Četiri dana prije predstavljanja prijedloga proračuna za 2013. godinu, Vlada je morala ići i s rebalansom za ovu iako je ministar financija Slavko Linić uporno tvrdio da to neće dopustiti. Rebalansom se mijenja i prihodna i rashodna strana proračuna, a napravljen je tako da ne dovede do bitnijeg povećanja fiskalnog deficita. Prihodi će se povećati 1,4 milijarde kuna u odnosu na plan, rashodi za 1,5 milijardi kuna.

Konačni bi se deficit trebao zadržati na 10 milijardi kuna i bio bi za 95 milijuna kuna veći od plana. – Ovo je dobar posao, brojke štimaju. Ovo je kraj početka našeg posla – zaključio je premijer Milanović. Najveće se prekoračenje dogodilo na stavci plaća, za 1,1 milijardu kuna bez zdravstva, a sa zdravstvenim sustavom za 1,6 milijardi kuna. Kukuriku koalicija počela je mandat namjerom da izdatke za plaće smanji za dvije milijarde kuna, ali se uštedjelo samo 350 milijuna kuna.

Tražit će nova odricanja

To ujedno objašnjava zašto su resori s najvećim brojem zaposlenih, kao što je MUP ili resor obrazovanja, naoko profitirali na rebalansu. Samo su dobili ono što im je na početku godine uskraćeno. Isti dan kad je predstavio proračun ministar financija Slavko Linić kazao je da će i iduće godine inzistirati na politici štednje te od ministara očekuje da 2013. izguraju sa 1,5 milijardi kuna manjim izdacima za plaće od ovogodišnjih.

Sutra počinje novi krug pregovora sa sindikatima javnog sektora o Temeljnom kolektivnom ugovoru za iduće dvije ili četiri godine. Do sada su iz Vlade tvrdili da će javni sektor iduće godine ostati bez regresa i božićnice, no ta će se politika zaoštriti. Jučer su u Vladi najavili da će tražiti nova odricanja od sindikata, a da su spremni pregovarati samo do konca godine.

– Ako se ne uspijemo dogovoriti, uredbama ćemo ukidati pojedine posebne dodatke na plaće. Nije pošteno da zaposleni u javnom sektoru još uvijek primaju naknadu za prijevoz po starom, a državni službenici manje jer su se dijela prava odrekli u pregovorima. Posebni dodaci u mnogim javnim službama čine čak 25 do 50 posto plaće. Tako više neće ići! Pristat ćemo na posebne dodatke, ali do iznosa od najviše 10 posto na osnovnu plaću – kaže sugovornik iz Vlade. Osnovica plaće neće se dirati, kao ni dodatak od 0,5 posto po godini staža.

– Osnovica plaće neće se trebati dirati jer oko 11.000 zaposlenika ima puni radni staž, stoga će mnogi u mirovinu. Iduće godine morat ćemo zaposliti najmanje 600 mladih ljudi, ponajviše zbog “europskih poslova” – kaže sugovornik iz Vlade.

“Spas” iz HNB-a i Hande

Osim za plaće, Vlada će rebalansom nabildati stavku financijskih rashoda za 416 milijuna kuna zbog kamata za brodogradnju i kamata na državne obveznice, 380 milijuna kuna više otići će za subvencije škverovima, 100 milijuna kuna za isplate umirovljeničke rate te 150 milijuna kuna za socijalnu skrb.

Ta je razlika većim dijelom pokrivena uplatama koje nisu planirane na početku godine: u proračun je stiglo 480 milijuna kuna dobiti iz Hrvatske narodne banke te 550 milijuna kuna prihoda od Hande, državne agencije za naftne rezerve. Koncesije za 4G internet mrežu donijele su 300 milijuna kuna poreznih prihoda, a i doprinosi su napunili državnu blagajnu za približno milijardu kuna više nego što se planiralo. Podbacili su prihodi od trošarina za 517 milijuna kuna. Ministarstvo financija rezalo je razne materijalne rashode po Vladinim institucijama i resorima za približno 211 milijuna kuna, a u tom rezanju nisu pošteđeni ni ključni ljudi.

Premijerov ured je, primjerice, ostao bez simboličnih 1387 kuna, bivšem predsjedniku Mesiću Linić uzima 15 tisuća kuna, a sadašnjem predsjedniku čak 900 tisuća kuna. Ako bi se po rebalansu mjerio status pojedinog ministra, tada bi se moglo reći da ministar poduzetništva i obrta Maras, regionalni ministar Grčić i ministar branitelja Matić ne stoje najbolje kod Linića jer im je srezao budžete od 5 do 8,5 posto.

Budžet dojučerašnjeg ministra gospodarstva Radimira Čačića gotovo je udvostručen u odnosu na plan, ali ne zbog investicijskog zamaha, već zbog toga jer se kroz njegov resor provlače obveze za škverove.

>>\'Ne možemo plin dopremati s Bundeka ili Jaruna, nego iz Katara\'

Komentara 16

RU
rubix
22:56 15.11.2012.

Liniću, samo reži dodatke na plaće tim državnim i javnim službenicima. Pogotovo onom pohlepnom Ribiću kojeg ne zanima stanje u gospodarstvu, već samo njegova plaćica i dodaci. Glavno da on i njegovi iz sindikata dobivaju lovu iz proračuna, a svi mi ostali slobodno propadnemo!!

Avatar mlijeko
mlijeko
23:14 15.11.2012.

Osnovni problem su prevelik broj zaposlenih i previsoke plaće u javnim poduzećima, naročito u HEP-u. Hrvatskim šumama, JANAF-u i drugima. Trebalo je napraviti i novi preustroj lokalne samouprave, državne uprave, a svakako i smanjiti broj ministarstava na 11. To bii bilo dobro da se napravi, a ne da se i dalje tapka u mraku.

Avatar madcap
madcap
22:46 15.11.2012.

Dok Linić čuva kesu, narod može mirno spavati što se tiče državnog novca. Hoće li ih rebnuti jer je zemlja opljačkana od "demokratski" izabrane bivše vlade jer zemlja=njeni građani-hoće, jer mora i tu nema pomoći. A za to se ne isplati ne spavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije