Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čuvar brloga

Lix Kristan: Hoću novi ugovor, uživam u Zagrebu

'30.09.2012., Zagreb - Hokejaska EBEL liga, Medvescak Zagreb - EHC Liwest Wings Linz. Robert Kristan. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
06.12.2012.
u 22:23

Iskreno, bio sam malo skeptičan kada sam prije četiri sezone potpisivao za Medveščak, bojao sam se može li klub preživjeti i tu prvu sezonu. Da mi je tada netko rekao da ću danas još uvijek biti u Zagrebu, rekao bih mu da nije normalan

Golman Medveščaka Robert Kristan (29), uz Andyja Serticha i Alana Letanga, jedini je igrač koji je u zagrebačkom klubu od prvog dana EBEL-a. Dapače, Jeseničanin je prvi od svih, 21. svibnja 2009. godine, potpisao ugovor s medvjedima. Ni u snovima nije zamišljao što će sve doživjeti u Zagrebu.

- Da mi je tada netko rekao da ću četiri sezone ostati u Medveščaku, rekao bih mu da nije normalan. Iskreno, strahovao sam hoće li klub uopće proživjeti i tu prvu sezonu. Skidam kapu Gojanoviću i društvu za sve što su uspjeli napraviti, a krenuli su praktički ni iz čega – rekao je Robert Kristan.

Teško mu je izdvojiti najemotivniji trenutak u Medveščaku.

- Nisam ja čovjek koji je veliki emotivac, ne mogu ništa posebno izdvojiti. No, iz utakmice u utakmicu dirne me podrška navijača, stvarno su čudesni. Također, utakmice u Areni uvijek su poseban doživljaj.

Oko najružnijeg trenutka nimalo nije dvojio.

- Kada nam se u prvoj sezoni zapalila svlačionica, a suigrači i ja ostali bez kompletne opreme.

Navijači Kristana vole od prve utakmice.

- Kao i svakom sportašu, jako mi je bitna podrška navijača. Oni znaju moje kvalitete, no svjesni su i da nekada nisam u formi, da sam i ja čovjek. U Medveščaku mi je sjajno, dok me navijači i uprava žele, ja ću ostati. Nismo još razgovarali o ugovoru za sljedeću sezonu, no nadam se da će mi ga ponuditi, da ćemo se dogovoriti.

Zbog čega ste toliko dugo ostali u Medveščaku?

- U ove četiri sezone ponekad bi mi došlo da otiđem, bilo je zasićenja, pomislio bih da bi bilo dobro probati nešto drugo. No, teško je otići kada sam ovako zadovoljan. Igram u klubu koji je uspješan, koji ima redovito punu dvoranu, a i supruga je ovdje sretna.

Ove sezone medvjedi imaju najbolji start u sezonu, No Lix naglašava da je najvažnije da takvi ostanu i u doigravanju.

- Naravno da želimo konačno podariti naslov navijačima. Imamo jako dobru momčad, ali ne treba živjeti na ovim pobjedama. Treba baš svaki dan davati sve od sebe i onda je sve moguće. Mislim da je glavni favorit Red Bull Salzburg, pa onda Medveščak i još neke momčadi.

Malo priča s Raymondom

Je li ovo najbolji Medveščak otkako igra u EBEL-u?

- Prema individualnoj kvaliteti, ovo nije najbolja momčad u ove četiri sezone, no jednostavno se sve poklopilo, uigralo. Imamo puno mladih koji su željni dokazivanja u Europi, a dodatni poticaj im je i puna dvorana na svakoj utakmici. Gotovo svi novi dečki koji su došli trenerovi su igrači, jako im vjeruje i daje im veliku minutažu tako da je i to utjecalo na rezultat – smatra Lix.

Jeste li zadovoljni svojom ovosezonskom formom?

- Sada se dobro osjećam na golu iako nisam još uvijek do kraja zadovoljan formom, znam da može bolje. Teško je doći u formu kada se Ouzas i ja mijenjamo na golu gotovo svaku utakmicu. Meni je lakše kada uđem u ritam, kada branim nekoliko utakmica u nizu. Takav sam tip da mi ne treba odmor, već volim stalno braniti. Česte promjene nisu mi baš po volji, no u sportu moraš sve proći. Ali opet, Ouzas je odličan i shvaćam da ga nema smisla stalno držati na klupi. Trenerova je to odluka, ima rezultate i jedino što možeš u takvoj situaciji jest šutjeti.

Ouzas vam je izravni suparnik, ima li zbog toga nesuglasica između vas?

- Dok sam bio mlađi, možda se ne bih s njim baš jako volio zato što mi je konkurent, no sada sve doživljavam drukčije. Sretan sam kada Ouzas dobro brani i zbog toga dobijemo. Mi jedan od drugoga učimo, pomažemo si, naš je odnos vrlo dobar.

Kakav je vaš odnos s Martyjem Raymondom?

- Ja nemam baš nikakvih problema s trenerom. Doduše, vrlo malo s njim i razgovaram jer sam golman.

I Kristana intrigira priča o ulasku u KHL.

- Nadam se da će naći sponzore, za Medveščak bi bilo sjajno da uđe u tako jaku ligu jer to bi onda potrajalo barem tri godine. Nadam se da bih i ja bio u kombinacijama za momčad u KHL-u, to bi mi bio vrhunac karijere.

Drugi vrhunac karijere za Kristana bi se mogao dogoditi sa slovenskom reprezentacijom, kojoj je ostala još samo jedna prepreka do vize za Olimpijske igre u Sočiju 2014. Na turniru u veljači, na kojem će igrati Danska, Bjelorusija i Ukrajina, Slovenci trebaju osvojiti prvo mjesto.

Prijatelj s Anžeom Kopitarom

- Otkad je Matjaž Kopitar izbornik, jako smo napredovali. Imamo sjajnih igrača koji igraju po cijeloj Europi i sada je Slovenija jako respektabilna reprezentacija, svi nas se boje. Ako lockout potraje, onda će za nas igrati NHL-ovci Jan Muršak i Anže Kopitar, a tada nam šanse rastu. Bio bi golem uspjeh da Slovenija prvi put izbori nastup na Olimpijskim igrama, među najboljih 12 reprezentacija svijeta.

Svlačionicu u slovenskoj reprezentaciji Kristan dijeli s Anžeom Kopitarom, najboljim igračem aktualnog NHL prvaka Los Angeles Kingsa.

- Imam dobar odnos s njim, oboje smo iz Jesenica. Kad god se sretnemo, popijemo cugu. Vidio sam ga i ovog ljeta, bili smo zajedno na Bledu nakon što je osvojio Stanleyev cup.

Robert Kristan otkrio je da je u Medveščaku zamalo završio Jan Muršak, NHL-ovac koji je trenutačno najefikasniji igrač EBEL-a.

- On mi je rekao da je želio u Medveščak, da se sam ponudio, no da nije dobio konkretan odgovor. Zato je na kraju odabrao Olimpiju. Šteta što nije došao, jer vrhunski je igrač, vjerojatno najbolji u EBEL-u.

Zbog čega je tako golema razlika u kvaliteti između slovenskog i hrvatskog hokeja?

- To je priča koja dugo traje, Hrvatska stvara puno manje dobrih igrača od Slovenije, no nadam se da će se to promijeniti, da će ovaj uspjeh Medveščaka dati pozitivan impuls.

U veljači je Lix postao otac, supruga Sonja rodila mu je kćer Kim.

- Dijete ti u nekoj mjeri promijeni život, no mislim da sam se dobro snašao u toj novoj ulozi. Nije mi problem buditi se noću i mijenjati pelene.

Lix je nedavno promijenio i frizuru, ošišao je svoju prepoznatljivu dugu kovrčavu kosu.

- Ošišao sam se nakon 12 godina, jednostavno mi je tako došlo. Supruga me nikad nije vidjela s kratkom kosom, pa smo se ona i ja počeli šaliti da ću se ošišati. Rekla mi je da se bojim, a ja sam joj rekao da ću se ošišati ako mi idući dan u 13 sati pronađe termin. Kada ga je našla, više nije bilo spasa za mene. Otišao sam k frizeru, popio dvije kave i prepustio se škarama. Jednostavno nisam želio pogaziti riječ koju sam dao – otkrio je Lix.

Na kraju je prokomentirao navodna kašnjenja plaća.

- Mislim da je sve to malo prenapuhano. I mi igrači trebamo shvatiti da je klubu teško, da se muče iz mjeseca u mjesec. Vjerujte mi, uopće nema panike, svlačionica je sretna. Nekih je manjih problema i kašnjenja bilo, ali sve je to normalno za ovo vrijeme krize. Uvjeren sam da ljudi iz kluba nikome neće ostati dužni, da će se pobrinuti da svi na kraju budemo zadovoljni.

Hokejaši Medveščaka protekli su tjedan upisali dva poraza. Prvo su u utorak u Ledenoj izgubili od Graza s 1:4, a u nedjelju su nokautirani u Villachu sa čak 11:2 (4:1, 6:1, 1:0). Najveći je to poraz medvjeda ikada u EBEL-u, dosad je rekordan bio poraz 0:7 protiv KAC-a iz prve sezone.

– Poraz je visok, ali to je sport. Najvažnije je da se probudimo, naučimo na pogreškama. U ovom trenutku sezone ne vidim ovaj poraz kao veliki problem, nema panike, ovo je dobar impuls – rekao je Damir Gojanović, a trener Marty Raymond je dodao: – Poraz je poraz, primio tri ili deset golova, svejedno je.

Medvjedi su prošli tjedan učinili i jednu jako lijepu stvar, na utakmici s Grazom uz pomoć navijača sakupili su 5124 plišana medvjedića za djecu iz domova širom Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije