Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.11.2022. u 18:19

Možete li se sjetiti tri naša porezna skandala? Ili još neke države koja se sramoti s 35.912 obveznika koji joj duguju milijarde

Ma kakva "lista sramote"!? Na listi poreznih dužnika su ugledni članovi društva, poduzetnici, obrtnici, odvjetnici, nogometaši, ugostitelji, vlasnici OPG-ova, novinari, bonvivani, tatini sinovi, "zlatna mladež", miljenici "glossy" časopisa, bivši političari, digitalni nomadi, nađe se i osuđenika, ali i građana koji se ni po čemu ne izdvajaju osim po propaloj poslovnoj ideji, precijenjenim financijskim mogućnostima ili po tomu što su podcijenili sposobnost države da otkrije njihove marifetluke.

Možda su se neki na prvu i posramili kad su se našli na listi, ali ubrzo su shvatili u društvu kakvih majstora se nalaze. Mnogi od njih već godinama, neki i desetljeće, s milijunima kuna duga državu vuku za nos i ambiciozno zamišljenu listu iz godine u godinu pretvaraju u sve veću državnu sramotu. Sve je manje onih koji tu listu doživljavaju ozbiljno, osim novinara koji je koriste kao infotainment sadržaj za instant-zabavu površnih konzumenata informacija.

Uz neka imena samo se iznosi mijenjaju. Prvo godinama rastu zbog kamata, a onda iznos duga pada, naravno ne zato što su se osvijestili pod teretom pritiska države, nego jer im potraživanja odlaze u zastaru. I svi zadovoljni. Porezna uprava i mediji što konačno mogu objaviti dobru vijest. Prva lista poreznih dužnika imala je 102.370 poreznih dužnika, a aktualna ih ima "samo" 35.912. Nekoć su dugovali 30 milijardi kuna, a sada 8,5.

Premda je možda tek deseti dio vraćen, dok je ostalo pojela zastara, predstečajne nagodbe... Neki unatoč dugu i dalje žive na visokoj nozi, a spomen na listi samo im diže rejting. Mediji prate ljubavni život miljenika lijepih žena s adresom na Beverly Hillsu, ni spomena o dugu većem od 300.000 kuna. Za drugog dužnika doznajemo da je s misicom u Dubaiju, unatoč 1,5 milijuna kuna duga.

Istodobno čitamo što Boris Becker radi u zatvoru, koliko stotina milijuna eura kazni plaćaju svjetske banke, da je portugalski nogometni izbornik osuđen za utaju poreza, njemački kancelar Olaf Scholz saslušavan u jednom od najvećih poreznih skandala u Njemačkoj i svijetu, brze prodaje tzv. "cum-ex" dionica i višestrukim povratom poreza.

Izdvojite naša tri porezna skandala? Ili, lakše pitanje, može i jedan bez googlanja. Ili državu koja se sramoti s 35.912 poreznih obveznika koji joj duguju milijarde. 

Komentara 14

VI
vidum
18:46 02.11.2022.

Zbog prirode posla, jako puno sam u kontaktu sa umirovljenicima. Znaju mi ostati dužni, ali deset minuta nakon što podignu mirovinu, vraćaju dug i odlaze platiti režije. NJima (ako) što ostane. Samo bogataši ne plaćaju svoje obveze, jer njima nitko ništa ne može.

Avatar Svračak
Svračak
18:29 02.11.2022.

Kada prema nekima od tih krene ovrha onda ih mediji štite kao žrtve sistema. Kod nas nikada nije dobro.

DQ
Dq
19:19 02.11.2022.

Kriva lista je objavljena. Treba istražiti i objaviti koji to visoki pokrovitelji stoje iza svakog dužnika , s obzirom ds nas sitne i bez pokroviteljstva , klepe i kazne za mizerne iznose. Bakicu kaznili sa 10 dana zatvora i oduzelii joj sav novac , skoro kunu i pol , a ovi mirno čekaju oprost duga , po starom partijskom običaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije