Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOT Svjetska kriza stigla i u BiH, već smanjena potražnja za izvoznicima iz te zemlje

Manje plaće, skuplja hrana i otkazi radnicima

25.11.2008.
u 23:01

Svijet je u panici - kriza na koljena “baca” i najveće svjetske industrijske divove - zatvaraju se tvornice, smanjuje se proizvodnja, na stotine tisuća zaposlenika ostaje bez posla ili ih se šalje na “prinudni odmor”, banke ograničavaju kredite i sve češće promiču štednju, a političari razvijenih zemalja grozničavo traže formulu za izlaz iz krize. No, kako će se odražavati recesija u BiH?

Otpuštanja i otkazi
Naime, iako su brojni stručnjaci ocjenjivali da se svjetska kriza neće toliko odraziti i na BiH, kao i zemlje u razvoju, činjenica je da kriza u BiH već ulazi na mala vrata.

– U svijetu opada ili se čak zaustavlja proizvodnja u automobilskoj industriji, graditeljstvu i isto će se neizbježno odraziti i na proizvodnju u BiH. Primjerice, pad potražnje za aluminijem i te kako će se odraziti na poslovanje naša dva najveća izvoznika - mostarski Aluminij i zenički Mittal Steel, koji proizvode oko 30 posto od sveukupnog izvoza FBiH – kaže Jago Lasić, predsjednik Gospodarske komore FBiH. Njegova predviđanja idu i korak dalje: – Neizbježno je da će, na žalost, doći do većeg otpuštanja radnika i kod nas”. No, iako se u BiH, prvenstveno zbog aktualnih inspekcijskih provjera, bilježi trend povećanja zaposlenosti, najviše bojazni je za radnike BiH zaposlene u zapadnim zemljama.

– Još nemamo informacija o eventualnom otpuštanju naših radnika, primjerice u Sloveniji, jer tu zemlju još nije “zahvatio” val krize. Ipak, i to je za očekivati – komentiraju iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Naime, samo u Sloveniji, po nepotpunim podacima, trenutačno radi više od 30.000 državljana BiH.

Stalna kriza
– Kriza za nas nikad nije ni prestajala. Kako štedjeti kada nemam od čega štedjeti? – odgovara mostarski umirovljenik Ivan Zelenika na pitanje čega će se njegova obitelj odreći i na čemu će štedjeti sljedećih mjeseci. S 350 KM, kako kaže, jedva preživljava.

– A gdje su lijekovi, kruh, mlijeko... Teško prije, teško danas. Ništa novo – zaključuje taj Mostarac sa 35 godina radnog staža. No, hoće li kriza biti razlogom za ponovno posezanje za robnim rezervama - još se ne zna.

– Volio bih da ne bude takvog “gašenja” i da Vlada FBiH nađe drugi način za izlazak iz krize. Držim da će u sljedećem razdoblju biti manje novca, ali neće biti nestašica artikala – ocjena ja Tonče Bavrke, direkora Direkcije za robne rezerve FBiH.

Što će se događati u BiH u sljedećim mjesecima i hoće li njezini stanovnici “stezati” i onako “stegnut remen”? Kako kažu iz Gospodarske komore FBiH - ima izlaza.

– Hrana će poskupljivati i trebamo se okrenuti proizvodnji hrane. Država treba naći mehanizam kako zaštititi radna mjesta, trebaju se odgoditi ili obustaviti javne investicije, zaustaviti prodaja nacionalne imovine ispod cijene, uvesti dvije stope oporezivanja, itd. Pitanje je hoće li vlada na sva ta pitanja pravodobno ili kasno odgovoriti – dvojbe su Jage Lasića iz Gospodarske komore FBiH.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije