Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Mamićima

Marčinko: Očevi igrača bili su njihovi najveći neprijatelji, a ja ću vam reći pravu istinu...

Zagreb: Simpatizeri i djelatnici Dinama do?ekali Zdravka Mami?a ispred Remetinca
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
22.04.2024.
u 16:36

Dugogodišnji član Izvršnog odbora Dinama istaknuo je kako je bio najbliži Mamićev suradnik

Tomislav Marčinko bio je član Izvršnog odbora Dinama od 2005. do 2019. godine, jedno vrijeme i direktor za odnose s javnošću, a kako je sam rekao, i najbliži suradnik Zdravka Mamića. - Stekao sam dojam da se ovaj proces vodi isključivo da se osudi Mamiće. Ja ću biti taj koji će vam pomoći da do prave istine dođe – započeo je Marčinko.

- Kada je riječ o transferima, Uefa je objavila službeni podatak da je 2023. godine 1,5 milijardi eura isplaćeno posrednicima u nogometu, a posrednici su nešto što se podrazumijeva u nogometu. Oni postoje već desetljećima, njihova provizija je bila poslovna tajna, i to je uvijek bio zakon tržišta. Te provizije mogu biti do 50 posto. 

Marko Rog je 2015. prešao iz NK Split u Dinamo, njegova vrijednost je bila 2,5 milijuna eura po Transfermarktu, Dinamo ga je platio pet milijuna, ali to je zakon tržišta. Naša procjena je bila da će on za kratko vrijeme napraviti veliku karijeru, i već nakon godinu dana njegova vrijednost je bila šest milijuna, bio je zanimljiv velikim europskim klubovima, pa tako i Napoliju. Menadžer Fali Ramadani se predstavio kao menadžer Napolia te tražio da bude posrednik u ime Dinama, klub je na to pristao, pa je bio posrednik sve tri strane u tome poslu. Nikome to nije bilo čudno, da je on bio posrednik Dinama, Napolia i Marka Roga. Po mojoj procjeni, dobio je proviziju od pet milijuna eura, i to je bilo isplaćeno na račun neke off-shore tvrtke – ispričao je Marčinko. Takvih primjera, dodao je. ima jako puno.

- Najpoznatiji trener na svijetu je Pep Guardiola, ali malo tko zna da je njegov brat glavni posrednik u svim transferima koje radi Manchester City. Drugi primjer je Marcello Lipi, poznati talijanski trener i izbornik, gdje je posrednik u transferima, gdje god je on radio, bio njegov sin – nastavio je on.

VEZANI ČLANCI:

- Mi smo za sve transfere i vođenje transferne politike ovlastili Zdravka Mamića kao izvršnog direktora kluba – rekao je on nadalje. Kako bi uvele red, UEFA i FIFA su ograničile naknade za posrednike, rekao je Marčinko, pa je donesena preporuka da ta naknada ne bude veća od 10 posto. Kada je došao u Izvršni odbor Dinama 2005. godine, prisjetio se, "bila je to jedna od najbolnijih godina u povijesti".

- Dinamo je natjecateljski pao u "ligu za bedaka", imao je stotinjak sudskih procesa i stečaj je bio skoro neminovan. Tada su Mirko Barišić i Zdravko Mamić počeli formirati novi Izvršni odbor i Upravu, i zvali mene, s obzirom na moje poslovno iskustvo – rekao je. Što se tiče Dinamova računa u Klagenfurtu, na upit tužitelja odgovorio je kako je za njega doznao od Mirka Barišića i Zdravka Mamića.

- Mislim da je korištenje toga računa tada već bilo pri kraju jer smo već financijski stali na noge i prebrodili financijsku krizu. Znam da su novac na račun uplaćivali Mirko Barišić i neki sponzori, a trošio se na uglavnom na podmirivanje dugova igračima. Pretpostavljam da se podizao u Klagenfurtu i isplaćivao "na ruke" u gotovini, koji su za to potpisivali potvrde. Mislim da je takvih igrača sigurno bilo 20 do 30, možda i više. Barišić i Mamić su mi rekli da to funkcionira na način da se diže novac u gotovini, i da igrači primaju novac "na ruke" i potpisuju potvrde – rekao je Marčinko.

VEZANI ČLANCI:

Što se tiče nagodbe s Joškom Jeličićem, informacije da je nagodba sklopljena novcem iz Klagenfuta dobio je, kaže, od Zdravka Mamića i Mirka Barišića. I on je kazao kako su najbolji igrači imali ugovorenu podjelu transfernog obeštećenja, reprezentativci poput Luke Modrića i Dejana Lovrena. Zna i da su neki igrači, odnosno njihovi očevi prodavali svoja prava agencijama, ali ne zna tko su bili vlasnici tih agencija.

- Očevi igrača bili su njihovi najveći neprijatelji. Njima je bilo najvažnije da odmah dobiju milijun, umjesto da čekaju ''goluba na grani'', pa su to prodavali agencijama i to je sve bilo legalno – opisao je Marčinko. Govoreći o transferima pojedinih igrača, izjavio je kako je Marija Mandžukića i Ivicu Vrdoljaka iz Zagreba u Dinamo "doveo" Milan Bandić, koji je inzistirao na tim transferima. Sve velike ugovore o transferima, nastavio je, radile su inozemne agencije.

- Znam da je Mario Mamić imao kontakte s tim agencijama i menadžerima, često je u njihovom društvu dolazio u klub. Koliko znam, Mario nikada nije bio osobno angažiran od Dinama kao posrednik, već je klub angažirao agencije u kojima je on imao svoj udio ili utjecaj. Uvjeren sam da nikada nije imao nikakav ugovor s Dinamom – ustvrdio je Marčinko. Dodao je i kako je Mario Mamić imao udio ili utjecaj u agencijama koje su zastupale Modrića, Lovrena, Eduarda Da Silvu... Na pitanje obrane, izjavio je kako zna da je novac u gotovini isplaćivan Dini Drpiću, Bošku Balabanu...

GALERIJA Pogledajte kako izgledaju drilovi za ročnike: Prošli rigoroznu obuku, izabrani i najbolji među polaznicima

Zagreb: Simpatizeri i djelatnici Dinama do?ekali Zdravka Mami?a ispred Remetinca
1/25

Komentara 2

PR
pravednik2
17:23 22.04.2024.

"...a ja ću vam reći pravu istinu..." kaže nam ovaj poznavalac prilika. Na pitanje o nekim konkretnim stvarima - račun u Austriji npr. - njegova izjava: "...pa pretpostavljam ..."

OT
otrovnijezik
17:50 22.04.2024.

Gospodine lažov i kriminalac, uopće nije problem u posrednicima nego o lovi ispod stola i koja je nestala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije