Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE spoznaje

Markotić: Cjepivo ne utječe na sterilnost, ali COVID-19 da. Značajno utječe i na smrt ploda, prerano rođenje...

Zagreb: Nacionalni stožer za civilnu zaštitu održao konferenciju za medije
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
03.09.2021.
u 14:02

"Kod muškaraca, osobito mlađih, virus se može naći i u testisima i ejakulatu, što je bio slučaj i kod nekih drugih bolesti, zike, ebole i slično", objasnila je Markotić

Da se javnosti pokušavaju plasirati tvrdnje da cjepivo utječe na sterilnost kod muškaraca i žena iako trenutačno dostupne studije ne potvrđuju takve teze, već ima dosta jasnih pokazatelja da preboljenje bolesti COVID-19 i infekcija tim virusom ostavljaju posljedice na reproduktivno zdravlje i muškaraca i žena, upozorila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić na današnjoj konferenciji za medije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o povezanosti COVID-19 i spontanih pobačaja, kazala je da je to iznimno važno pitanje.

– Mislila sam elaborirati to pitanje u skorije vrijeme s obzirom na to da vodim i jedno društvo za urogenitalne infekcije. Pokrenut ćemo projekt praćenja muškog i ženskog reproduktivnog zdravlja. Prema oskudnim podacima koje zasad imamo, vidljivo je da infekcija može značajno utjecati i na smrt ploda, prerano rođenje, trudnice češće završavaju na intenzivnoj, djeca zaraženih trudnica češće završavaju na neonatološkim odjelima... Kod muškaraca, osobito mlađih, virus se može naći i u testisima i ejakulatu, što je bio slučaj i kod nekih drugih bolesti, zike, ebole i slično. Može izazvati upalne procese, ali i utjecati na plodnost kod muškarca. Dakle, preboljenje. U isto vrijeme dosad napravljene studije kod cijepljenih ne pokazuju ništa od toga – kazala je Markotić.

 

>> Pogledajte i ovaj video – Koronavirus: Delta nosi dvostruko veći rizik od hospitalizacije

Komentara 49

Avatar NasaPosla
NasaPosla
14:23 03.09.2021.

Ne vjerujem, idem zvati 985.

DU
Deleted user
15:28 03.09.2021.

Stožer sve dublje upada u vlastiti drek. Od samog početka nisu bili, vjerodostojni. Tri uobraženka, tri politička poslušnika. Trio la bamba.

NN
Nacionalnost.Necijepljen
14:20 03.09.2021.

Eto pojavila se i primadona stožera. Sada ste otkrili nove stvari o virusu pa ga možete modificirati da bolje radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije