Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera

Mate Granić: Iz Hypa su mi platili, ali ne 762.000 eura

mate granić
VL
05.06.2010.
u 21:01

Bili smo vrlo pristojno plaćeni, ali ne tako visoko kao što su mediji objavili, kaže bivši ministar Mate Granić.

Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić, odnosno njegova konzultantska i lobistička tvrtka 'Magra' surađivala je s podružnicama Hypo banke. Nakon što je Večernji list u subotu objavio tvrdnje revizijskog izvještaja međunarodne tvrtke za poslovno savjetovanje PwC i austrijskog lista 'Der Standard' da je na račun bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova uplaćeno 762.000 eura honorara, Granić nam je danas potvrdio da je upravo njegova tvrtka imala ugovor o konzultantskim i lobističkim poslovima koji su bili, kaže, vrlo pristojno plaćeni, ali ne onako dobro kao što tvrde revizori i austrijski list.

>>Hypo: Sporni konzultantski honorari i skupi satovi

Surađivali od 2006./'08.

– Moja tvrtka Magra, koja je među vodećim konzultantskim i lobističkim kućama u regiji, imala je konzultantski ugovor od 2006. do 2008. godine s Hypo Zagreb, a 2007. i 2008. godine s tvrtkim Hypo International. Imali smo vrlo profesionalnu suradnju, bili smo vrlo pristojno plaćeni, ali ne tako visoko kao što su mediji objavili – kaže Granić. Suradnja je počela sa šefom zagrebačke podružnice Hypo banke Heinzom Truskallerom, a nastavljena s podružnicom Hypo International. Za njih su uspostavili kontakte i pripremali teren za područje Makedonije i Kosova, ali planovi su pali u drugi plan kad je počela istraga oko Hypo banke. Revizori tvrde da su šefovi Hypo Leasing Holdinga 'neopravdano dnevno dogovarali desetke tisuća eura za savjetovanje, troškove i putovanja, te da je 762.000 eura honorara isplaćeno za 'nejasne posredničke aktivnosti na području bivše Jugoslavije'. Znači li to da poslovi koje je tvrtka 'Magra' Mate Granića ugovarala s podružnicama Hypo banke nisu sasvim čisti? Zasad se o tome ne može govoriti, a Granić kaže kako je riječ o uobičajenim konzultantskim poslovima i kako nitko od istražitelja nikad njega nije zvao na razgovor o tome.

Ugledna smo tvrtka

– Magra je ugledna kuća koja prihvaća ozbiljne poslove, postali smo već vodeća tvrtka u regiji, surađujemo s brojnim tvrtkama iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Češke i SAD-a – kaže Granić, koji je devet godina, do siječnja 2000., bio hrvatski ministar vanjskih poslova, a od tada se bavi lobiranjem. Njegova tvrtka ima sedam zaposlenih u RH i troje u inozemstvu, surađuje s investicijskim fondovima, bankama. O tome tko je onda dobio visoki honorar od 762.000 eura Granić kaže da o tome je li još netko surađivao s Hypo bankom ne može govoriti. Drugi bivši ministar koji se također bavi konzultantskim poslovima, Miomir Žužul, kaže kako nema nikakve veze s poslovanjem Hypo banke nema.

Komentara 147

64
64goran64
16:22 06.06.2010.

Granić je već nakon prve afere kao lobista rekao da to nije posao za njega,da se nije najbolje snašao i da odustaje od toga.No mamac je očito preslasan da bi se od njega odustalo.KORUPTIVAN NOVAC SE NUDI NA SVAKOM ĆOŠKU OVAKVIM LIKOVIMA.HRVATSKA SE MORA RIJEŠITI OVAKVIH PARAZITA I IZDAJICA,ALI GLAVNI PROBLEM LEZI U ONIMA KOJI IH ANGAZIRAJU I RAZLOZIMA TIH ANGAZMANA!

TM
tesla moj ponos
16:41 06.06.2010.

Mate Granić je nevin kao i svi dok se ne proglase krivim. A toliko ih čeka nevinih da ne znam hoće li ikad dočekati netko od nas da ih pregledaju i da utvrde da nisu nevini. šta čekaju sve državne institucije. čekaju li da Hrvati odumru ili je nečiji cilj bio uništiti Hrvate. Postat će ili su već poznati u svijetu kao lopovi a jučer su se zahvaljivali Njemačkoj i pjevali joj pjesme a njihove političare slavili. I Austrijske. Da bi u neka mirnija vremena radili kriminalne radnje i to bezobrazno dugo. Pitam se postoji li i jedan Hrvat koji je bio politički jak a da nije UKRAO gdje je god mogao. I sada ostali za SVIMA lopovski tragovi i vode do GLAVNOGA . Ljudi je li to moguće da će se jednog dana doći do glavetine hobotnice ili će onaj pošteni hrvatski puk još jednom pisati kolektivnu krivicu !

UK
Ugo Kajvez
09:53 07.06.2010.

Ovaj lik na slici poznat kao, ... \"Mr. pola meni, pola tebi, pola njemu\" ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije