Popis stanovništva

Među popisivačima stanovništva i deklarirani neonacist

popis stanovnistva (1)
Igor Kralj/Pixsell
04.04.2011.
u 14:28

Prema njihovim saznanjima stanovništvo u Svetoj Nedelji popisuje osoba osuđena za kaznena djela rasne i druge diskriminacije

Centar za LGBT ravnopravnost otkrio je među popisivačima stanovništva i jednog deklariranog neonacista, te su to odmah prijavili nadležnim institucijama, stoji u priopćenju Centra.

Prema njihovim saznanjima stanovništvo u Svetoj Nedelji popisuje osoba osuđena za kaznena djela rasne i druge diskriminacije, za što odgovorne smatraju u Državnom zavodu za statistiku koji prema njihovom mišljenju osim punoljetnosti i čitkog rukopisa, nisu postavile nikakve kriterije za posao popisivača stanovništva, pa tako pitanja o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, te vrsti životne zajednice u kojoj osobe žive, mogu ispitivati osobe koje na natječaju nisu morale priložiti i potvrdu o nekažnjavanju.

Naime, popisivač stanovništva u Svetoj Nedelji, izvjesni je Martin Stojaković, kojem nakon izdržavanja jednogodišnje zatvorske kazne traje trogodišnji rok kušnje zbog kaznenih djela rasne i druge diskriminacije opisanih i kažnjivih Kaznenim zakonom u članku 174. stavcima 2 i 3, te članku 89. KZ-a, stavak 36.

Radi se o presudi koja je označena pod poslovnim brojem XII Kmp-16/08 od 26. rujna 2008., Općinskog suda u Velikoj Gorici.

Iz te je presude vidljivo da je Stojaković 2007. godine kreirao blog preko kojeg je širio rasistički i nacistički sadržaj i pozivao na istrebljenje Židova, ističući nadmoć bijele rase, vrijeđao izraelsku naciju i židovstvo, te pozivao na deportaciju gejeva i lezbijki u logore, uključujući i pozive na ubojstvo i istrebljenje, za što je i osuđen.

Stojaković je također na tom blogu postavio i broj telefona aktiviste za ljudska prava LGBT osoba, našeg kolege, s porukom "učinite njegov život jadnim", nakon čega je kolega dobivao prijetnje smrću.

Marko Jurčić iz Centra za LGBT ravnopravnost ističe kako su im sve te informacije poznate iz presude po kojoj je Stojaković osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 mjeseci kao i na rok kušnje od tri godine, uz redovito javljanje povjereniku za zaštitni nazor.

Navode i kako osoba koja na sudu nije izrazila žaljenje i krivicu zbog svojih zločinačkih uvjerenja i postupanja svakako nije i ne bi trebala biti od povjerenja javnim institucijama koje novcem poreznih obveznika plaćaju naknadu za taj rad.

Iz LGBT-a su o svemu obavijestili i predsjednika Županijskog popisnog povjerenstva, odnosno župana Zagrebačke županije, Stjepana Kožića, čiji se potpis nalazi ispod objavljene liste popisivača stanovništva za tu županiju.

Ključne riječi

Komentara 142

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
13:18 05.04.2011.

@rea isto tako treba život učiniti što jadnijim svima koji zagovaraju komunizam, Goli otok i jednoumno bezumlje u konačnici, komunizam je unišitio više ljudi nego nacizam

OB
-obrisani-
16:09 04.04.2011.

hoce se zena od Gadafija UPISATI kao HRVATICA.????

PA
Parsifal
16:11 04.04.2011.

04.04.2011. u 15:57h Ljupče Dragoljupče je napisao/la: dovoljno je otvoriti bilo koji udzbenik zapadne zemlje,ne dao bog istocne,i uporediti ga sa hrvatskim ili srpskim....strasno......vi hrvati niste,al stvarno niste normalni,razumem ja vas da hocete da se predstavite necim sto niste,da lazete i falsifikujete,al se ne radi to tako grubo i sirovo......fuj...sramota me vas. ............................................................................................................................................... Navedi neke laži ili krivotvorine u hrvatskoj povijesti....ovo što ti pišeš je obično laprdanje bez ikakvog smisla i dokaza. Očekujem da navedeš te primjere gdje krivotvorimo povijast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije