Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REJTING VLADE PADA

Mesić s trona skinuo Sanadera, kojemu su građani dali dvojku

mes_san_311.jpg
Foto: Goran Stanzl
28.09.2008.
u 22:58

U javnom sukobljavanju između predsjednika države i premijera, pobjedu je u očima javnosti odnio Mesić. Šef države je, prema anketi Večernjeg lista provedenoj 25. i 26. rujna na 900 ispitanika, zbacio Sanadera s prvog mjesta rang-liste najpozitivnijih političara, na kojoj je premijer vodio prethodnog mjeseca. 

Teže se živi
U rujnu su građani bili još malo nezadovoljniji Vladom i premijerom nego prijašnjih mjeseci, te je premijer kojeg građani obično ocjenjuju nešto bolje nego ukupnu ministarsku ekipu, sada prvi put ocijenjen dvojkom. Slabije ocjene Vlade i premijera, ogledaju se i u rejtingu vladajuće stranke, koja je u rujnu gotovo 7 posto slabija od vodeće opozicijske stranke SDP-a. Opozicija je općenito zaradila nešto bolju srednju ocjenu nego u kolovozu, ali osim HDZ-a i SDP-a, ni jedna druga stranka ne prelazi izborni prag.

Na neraspoloženje građana prema vladajućima, utjecala je, u prvom redu, gospodarska situacija. Iako se cijene po statističkim podacima smiruju, živi se lošije nego prije.

Poskupljenja su primorala građane na smanjivanje potrošnje. Spuštanje inflacije s 8,4 na 7,4 posto ne prepoznaje se kao olakšanje za kućne blagajne. Istodobno, nije bilo jakih poteza koji bi popravili dojam o Vladi i vladajućoj stranci. – Da je pad popularnosti vladajućih došao kao rezultat ozbiljnijih reformi, to ne bi bilo zabrinjavajuće. No, glavni reformski potezi još nisu povučeni, a rejting vladajućih pada. Što će tek biti kad  na red dođe konačna odluka o hrvatskim brodogradilištima ili pak kad počne ukidanje pojedinih općinskih sudova – komentirao je  politički analitičar Davor Gjenero.

Indeks naštetio Vladi
Po njegovom mišljenju, Sanaderu nije koristilo ni nervozno reagiranje na  predsjednika Mesića oko veleposlanika Jurice jer javnost je na strani onoga tko se suprostavlja trošenju državnog novca.
Stranke koje osvoje drugi mandat za redom, u pravilu se suočavaju sa strožim kriterijima i ocjenama javnosti nego one stranke koje su tek došle na vlast. U toj je situaciji  od početka ove godine  i vladajući HDZ.
Vlada k tome u rujnu  nije imala velikih inicijativa, izuzme li se antikorupcijska akcija Indeks.

No izvedba te akcije uz medijsku paradu, vladajućima je zapravo naštetila, barem sudeći po rezultatima ove Večernjakove ankete, prema kojoj javnost bolje ocjenjuje opoziciju  nego Vladu i premijera Sanadera.

Opširnije...

Mladi ne znaju za šefa Sabora

Jedva prolazne ocjene za Sabor, Vladu i oporbu

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije