Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svečana prisega u Požegi

Milanović: Dugo nije bilo ovako malo ročnika, ali razlog je razumljiv i nikoga ne osuđujem

Požega: Predsjednik Milanović na svečanoj prisezi 34. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/15
22.04.2022.
u 14:03

Sviđa mi se taj način rada i taj tempo, konstantno je neka spremnost, dinamičnost. Zato sam se još prije sedam godina odlučila na vojnu karijeru. Na obuci mi je super, uskoro dolazi i terenski dio koji svi jedva čekamo – rekla je Šibenčanka Maria Vukorepa (25).

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na polaganju svečane prisege 34, naraštaja ročnika na dragovoljnom osposobljavanju u vojarni u Požegi. Domovini su prisegnula 73 ročnika, među kojima i 19 djevojaka, koje vojnu obuku pohađaju po redovitom programu. Ovo je drugi naraštaj ročnika u 2022. godini, a obuka traje od 8. travnja do 2. lipnja. Nakon što im dvije godine pristup nije bio dopušten zbog pandemije koronavirusa, sa svojim sinovima i kćerima ponovno su bili i roditelji.

- Najviši hrvatski vojni zapovjednici na čelu s načelnikom Glavnog stožera admiralom Robertom Hranjem već dugo nisu bili ovdje u ovako visokom, kompletnom sastavu. Nažalost, već dugo, ili možda nikad otkad sam predsjednik Hrvatske, nije bilo ovako malo ročnika. Razlog je razumljiv, ljudski je. Nelagoda, rezerva, strah, rat je. Daleko, ali opet ne tako daleko od nas. Ako ne najveći, onda sigurno najopakiji rat koji se vodi u zadnjih 70 godina – rekao je Milanović.

22.4.2022., Pozega - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oruzanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanovic sudjelovao je na svecanoj prisezi 34. narastaja rocnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do danas obuku je završio 10.461 ročnik, od toga 8984 muškaraca i 1477 žena. Tijekom dragovoljnog vojnog osposobljavanja ročnici primaju mjesečnu plaću od 3000 kuna neto.

- Vaša prisega, koju ste upravo dali Hrvatskoj, njezinom Ustavu, narodu, redu i poretku, nije samo sklop riječi. To je u nekoliko rečenica ustvari srž svega. Dali ste je Hrvatskoj, obrani domovine, njezinih teritorija, stanovništva i demokratskih državnih vlasti, od Međimurja do Dubrovnika i Prevlake, od Baranje i Slavonije do Istre, Dalmacije, Like. To je sveti zadatak Hrvatske vojske. Sve drugo je plemenit i dobrodošao dodatak savezništva, lojalnosti, pošten odnos prema drugima i očekivanje istog takvog odnosa prema nama, ali ključno i povrh svega je obrana domovine – poručio je Milanović.

Obuka ročnika traje osam tjedana, a provodi se u vojarni u Požegi i njezinim vježbalištima. Obuka obuhvaća programska područja rukovanja osobnim oružjem, kretanje, komuniciranje, zaštitu, reakcije, vojnu službu, tjelovježbu i psihološku pripremu ročnika.

- Odlučio sam se za vojsku zbog zaštite domovine, vjernosti i zato što volim ovaj način života. Čini mi se jako zanimljivo. Rat u Ukrajini nije povoljna situacija, ali to me ne zabrinjava. Ako bude potrebno, branit ćemo domovinu - rekao je ročnik Fran Justament.

Foto: Vedran Balen

Neven Delimar iz Koprivnice vojničke je čizme obuo jer ga je vojna tematika zanimala odmalena, ali i zato što mu je otac hrvatski branitelj.

- Rat u Ukrajini nije me nimalo pokolebao u odluci. Netko mora biti uz domovinu i braniti je ako zatreba. Očekujem da ću za vrijeme služenja dragovoljnog vojnog roka usavršiti svoje vojno znanje i vještine – rekao je Delimar.

 

Žene na dragovoljnoj vojnoj obuci više nisu nikakva rijetkost. Šibenčanka Maria Vukorepa (25) jedna je od onih koje su odlučile odjenuti maskirnu odoru.

- Odluku o odlasku u vojsku donijela sam još u srednjoj školi, dok sam bila na učeničkoj praksi. Sviđa mi se taj način rada i taj tempo, konstantno je neka spremnost, dinamičnost. Zato sam se još prije sedam godina odlučila na vojnu karijeru. Na obuci mi je super, uskoro dolazi i terenski dio koji svi jedva čekamo – rekla je Vukorepa.

Po uspješnom završetku programa dragovoljnog osposobljavanja ročnici stječu vojnu specijalnost strijelca. Odabranim kandidatima može se ponuditi sklapanje ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika i dočasnika ili časnika, a primanje u djelatnu vojnu službu vrši se u skladu s potrebama Oružanih snaga RH.

- Vjerujem da će već sljedeći naraštaj ročnica i ročnika biti brojniji. Na tome treba raditi, to se ne može dogoditi samo od sebe, i zato vam čestitam jer ste ovu odluku donijeli u kompliciranim okolnostima. Mnogi su se pokolebali i zbog toga ih naravno ne osuđujem, jer ja nisam ročnik. Vjerujem da će stvari biti drukčije za pola godine, da će ljudi prestati ginuti i da će svijet opet biti mirnije i normalnije mjesto, kakav je bio zadnjih 30 godina – istaknuo je predsjednik Milanović.

>> VIDEO Što je sve Milanović rekao u Jasenovcu: Udbašenko, Pupica, uskršnji zeko u svilenoj suknjici...

Komentara 7

JZ
Joža-Zg
14:24 22.04.2022.

Dobro kaze Milanović od kad je on vrhovni zapovjednik sve je manje vojnika

Avatar argus100
argus100
14:54 22.04.2022.

Samo nek ne pokazuje svoju spremnost i nek ne skače s Patrije,to bi i najodlučnijima ubilo entuzijazam

MI
MisoDobrovic
07:48 25.04.2022.

Ja se nebi čudio...samo bi postrojio PRIDE...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije