nasmijao kancelarku

Milanović nasmijao Merkel: EU je u pubertetu, zato je nespretan!

zoran milanović,angela merkel (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/9
19.09.2012.
u 10:39

Ne želim Hrvatskoj davati savjete što trebaju činiti, znamo da teže fiskalnoj odgovornosti i žele biti dio fiskalnog pakta – naglasila je Merkel.

U svome najvažnijem državničkom posjetu dosad, premijer Zoran Milanović danas je u Berlinu dobio potvrdu Njemačke da će ulazak Hrvatske u EU biti ratificiran na vrijeme, do 1. srpnja 2013, a uspio je čak i nasmijati kancelarku Angelu Merkel svojom slikovitom analizom krize euro zone. 

- Radujemo se ulasku nove članice i želimo, kao Nijemci, biti dobri partneri - rekla je Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare. Izrijekom je spomenula i  1. srpanj 2013. kao datum do kojeg želi da Hrvatska postane 28. članica EU, ali spomenula je i monitoring kroz koji EU nadgleda Hrvatsku do stupanja u punopravno članstvo. 

- Očekujemo izvješće o monitoringu i smatram da je Hrvatska na mnogim područjima na dobrom putu - rekla je njemačka kancelarka. Kao najmoćniju osobu Europe, koja snažno zagovara fiskalnu disciplinu kao preduvjet izlaska europskih zemalja iz krize, novinari su kancelarku Merkel pitali i da komentira mjere štednje hrvatske vlade. 

EU u pubertetu

- Zaista ne mogu davati savjete hrvatskoj vladi i premijeru. Smatram da su privrženi paktu o stabilnosti unutar EU. Svi ovisimo o povjerenju tržišta i ako je rejting Hrvatske poboljšan, to je znak da je politika vlade dobra - ocijenila je Merkel. 

Za Milanovića, koji je stajao pored nje i to slušao u prijevodu kroz slušalice, odobravanje stabilnosti hrvatskog kreditnog rejtinga sigurno je bio razlog za zadovoljstvo. On to nije ničim pokazivao, ali kancelarka je smiješkom pokazala da razumije o čemu premijer MIlanović govori dok je slikovito iznosio svoju analizu krize euro zone i EU.

- Europska unija trenutno prolazi fazu puberteta u svome povijesnom razvoju. Noge i ruke su joj malo previše narasle i sad je nespretna. Trebat će ojačati. Išla je u monetarnu uniju bez fiskalne unije, što je nažalost moguće samo do prve krize. Kriza je sada došla i trebaju nova pravila - analizirao je Milanović. Po njemu, većina Hrvata bi čak i danas pristala na uvođenje eura jer Hrvatska je već sada visoko euroizirana zemlja. 

Razgovor kancelarke i premijera Milanovića trajao je nešto dulje od sat vremena. Najmoćnija žena Njemačke i Europe dočekala je hrvatskog premijera na crvenom tepihu i uz počasni vojni orkestar koji je odsvirao himne, prvo hrvatsku, a zatim njemačku. Na crvenom tepihu Milanović se i nije baš snalazio: u jednom trenu napravio je puni krug oko kancelarke jer je, umjesto na njezinu desnu, stao na lijevu stranu. Ona ga je ispravila (kao što je svojedobno učinila i s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom),  a on dodirnuo s obje ruke za ramena, kao spontani znak da je shvatio. Ali ako u protokolu nije ostavio dojam snalaženja, u razgovoru jest, što je pokazao u zajedničkom pojavljivanju pred novinarima.

Politički suparnici

Milanović je u Berlinu proveo svega osam sati. Zbog aktualnog sata u Saboru nije došao dan ranije, a zbog sjednice Vlade nije mogao ostati dan dulje. No, svoje je vrijeme u Berlinu iskoristio kvalitetno: iz Bundeskanzleramta, Ureda savezne kancelarke, odjurio je na berlinski sajam transporta, gdje su svoje proizvode izlagali Đuro Đaković i Končar, a potom u Zakladu Friedricht Ebert. Ondje je njegov govor slušalo dvjestotinjak ljudi, a neki su bili vrlo upućeni u prekjučerašnju saborsku raspravu. Pitali su ga, naime, o ratifikaciji sporazuma Tuđman-Izetbegović o razgraničenju s BiH. Tako je Milanović dobio priliku da svoj uspješan dan u Berlinu završi kritikom HDZ-a koji se protivi ratifikaciji tog sporazuma.

- Nažalost, u našoj regiji ima previše ljudi koji naprosto žive od tinjajućeg konflikta niskog intenziteta. Bez toga oni ne postoje. Njihov najveći neprijatelj je red i poredak. To su moji politički suparnici. 

Komentara 355

JS
ja sam gladan
14:16 18.03.2014.

Stari članak!Danas je 18 . 03.2014. A članak je izbačen kao... upravo????? Kaj je netko pil?

OB
-obrisani-
18:52 19.09.2012.

. merkel podržala hrvatskog premijera: Hrvatska je na pravom putu! .

OB
-obrisani-
18:48 19.09.2012.

19.09.2012. u 18:45h bongo je napisao/la: _______________________________ kamocemo, pardon, bongo, tvoje četnikovanje je ishlapilo. Više ni među svojim srbima nisi popularan. Vide da si prevelika bena da možeš ovuda utjecati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije