Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Reakcije se i dalje nižu, Tomašević: Ako izbori nisu kontaminirani, zašto Milanović ne može biti mandatar?

Sesvetski Kraljevec: Gradonačelnik Tomislav Tomašević pridružio se akciji čišćenja okoliša
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
20.04.2024.
u 17:08

Žustre reakcije uslijedile su u obranu, ali i protiv Ustavnog suda koji je jučer poslao novo upozorenje te zabranio Zoranu Milanoviću da bude idući mandatar ili premijer

*HDZ je osvojio 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, Nezavisna platforma Sjever 2, IDS 2, Fokus 1
*Ustavni sud zabranio je Zoranu Milanoviću da bude mandatar ili premijer
*Milanović žustro odgovorio
*Nikola Grmoja (Most) ponovno pozvao DP na veliku koaliciju

Događaje pratite iz minute u minutu:

15:37 - Gong je objavio kako kritizira nedostatak odgovornosti predsjednika Zorana Milanovića i Ustavnog suda u zaštiti Ustava. Iako većina na Sudu smatra da je Milanović kršio Ustav, nikada nije donesena odluka o tome. Ustavni sud, prema Gongu, propušta kvalitetno obrazložiti svoje odluke, što otvara prostor za političku manipulaciju. Više detalja pročitajte OVDJE


14:33 - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je odluku Ustavnog suda, smatrajući kako je njihovo upozorenje upućeno Zoranu Milanoviću protuustavno. Također je rekao kako im je žao što u izborima nisu išli u točkastu koaliciju sa SDP-om.

- Mi smo rekli da bi oporbena stranka koja osvoji najviše mandata trebala dati mandatara, to je po svemu sudeći SDP. Hoće li SDP predložiti Milanovića ili nekog drugog, to je na njima, mi ćemo to podržati. Most ima manje mandata nego Možemo jer su dva mandata od Suverenista. Ako krenemo u tu logiku, nećemo se dogovoriti. Ključno je da se konstituira Sabor i da Sabor počne donositi zakone, da smijeni glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, da ukine lex AP i da napravi set zakona koji bi smanjili mogućnost korupcije - komentirao je, prenosi HRT.

- Što se tiče odluke Ustavnog suda ona je protuustavna, nema nikakvog uporišta u Ustavu za odluku koju su donijeli. Kad smo predavali kandidature u Sabor pozvali smo Ustavni sud i DIP da se očituju hoće li izbori biti regularni, drže li se svi upozorenja ili ne i da to naprave najkasnije na dan izborne šutnje tako da bez obzira na rezultate izbora svi znaju na čemu su. Oni to nažalost nisu napravili. Nisu niti upozoravali. Niti u jednom trenutku nisu rekli da Milanović krši njihovo upozorenje. Nisu rekli koja bi sankcija bila niti na čemu bi je temeljili, dokad vrijedi ta zabrana Milanoviću? I gdje piše u Ustavu da je takva sankcija moguća? Ako izbori nisu bili kontaminirani, kako to da se Milanoviću zabranjuje da bude mandatar - dodao je.


13:12 - Oglasio se i Mostov Nino Raspudić koji smatra da upozorenje Ustavnog suda nema nikakvo uporište u Ustavu i zakonu. 

- To je parapolitičko tijelo isluženih HDZ-ovih kadrova, dijelom SDP-ovih. To je skandalozno, to je najsramotnija institucija u Hrvatskoj i mi odavno govorimo da bi ih trebalo ukinuti i prebaciti ovlasti na Vrhovni sud - komentirao je. Više OVDJE.


12:49 - Nikola Grmoja (Most) odgovorio je na izjave Marija Radića iz Domovinskog pokreta koji se začudio prijedlogu Mosta za sastavljanje zajedničke vlade, navodeći da Mostovci nisu ranije reagirali kad se spominjala predizborna koalicija. Više OVDJE.


12:34 - Politologinja Mirjana Kasapović smatra kako bi se ovlasti predsjednika države trebalo srezati, upravo kako bi se spriječile političke situacije kakvoj svjedočimo. Više OVDJE.


12:00 - Oko upozorenja Ustavnog suda oglasio se na Facebooku umirovljeni profesor Branko Smerdel, jedan od najcjenjenijih stručnjaka za tumačenje Ustava i koji je bio u radnoj skupini koja je pisala Ustav pri prijelazu iz predsjedničkog u parlamentarni sustav. Pitali smo ga da nam prokomentira dodatno cijelu situaciju oko Ustavnog suda, o čemu više možete pročitati OVDJE.


11:25 - Novinari su Roberta Jankovicsa, zastupnika mađarske nacionalne manjine, pitali je li Zoran Milanović zbog njega kontaktirao mađarskog premijera Viktora Orbana. 

- Pročitao sam to, ali ništa drugo ne znam o tome. Mene nije zvao Milanović, a niti premijer Orban, što i ne bi bilo u njegovom stilu - poručio je Jankovics za Novi list. Inače, Oleg Butković ranije je prvi izjavio kako je Milanović pokušavao doći do zastupnika mađarske nacionalne manjine, na što je Milanović komentirao kako ''na takva pitanja ne odgovara'' pa pozvao Butkovića da odgovori ''gdje je pobjegao u izbornoj noći iz izbornog stožera''.


9:36 - Ivan Lovrinović, potpredsjednik stranke Pravo i pravda, osvrnuo na upozorenje Ustavnog suda te na postizborne dogovore, pozivajući još jednom oporbu da se ujedini jer postoji zajednički cilj - ''micanje HDZ-a kako bi se riješio Izborni zakon''. Osim toga, Lovrinović je mišljenja kako je mišljenje Ustavnog suda irelevantno te da ga treba ukinuti, a nasuprot tomu formirati Ustavno vijeće ''koje neće sudovati o svemu i svačemu i biti sluškinja politike''.

Njegovu objavu možete pročitati ispod.


7:54 - Vesna Pusić, bivša GLAS-ova ministrica vanjskih i europskih poslova, među brojnima se obrušila na odluku Ustavnog suda. 

''Ovaj je potpuno poludio! Pa Sabor donosi i Ustav. Kako može odluka većine saborskih zastupnika o podršci mandataru biti protuustavna?! Prestanite uništavati institucije!'', poručila je putem X-a.


7:05 - Zoran Milanović je jučer, nakon održane konferencije povodom upozorenja Ustavnog suda, poslao poruku građanima putem Facebooka. 

''Ne bojte se! Sabor je u ovom pogledu iznad svega. Ta priča da je Ustav iznad hrvatskih ljudi, to može smisliti čudan um, ako je uopće um. Većina birača glasala je za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar, odlučuje samo saborska većina'', poručio je. 

 

Komentara 72

LI
liberta
10:14 20.04.2024.

Hrvatska je po rezultatu birača obojana u plavo. Sad bi oni crvenu Hrvatsku i to oni sa10 mjesta žele promjene. Rekli su i MOST i MOŽEMO da nejdu sa SDPom. Zato su glasali za njih a sad se vidi daa su lagali. Prevarili du svoje birače i još se vesele pobjedi. Žele vlast varajući svoje glasače. Dno dna. Treba poništiti izbore i srušiti Milanovića.Dosta je štete napravio.

Avatar Aristarh
Aristarh
10:49 20.04.2024.

Važeći ustav je iznad volje naroda sve dok narod ne promijeni taj ustav. DOTLE SVI PA I NAROD MORAJU POSTIVATI TJ SLUŠATI USTAV.

MO
Moslavina
10:58 20.04.2024.

Ne plaše mene odl7ke Ustavnog suda jer su jedino logične. Mene plaši i zabrinjava Predsjednik koji ne poštuje nikoga pa ni svoju funkciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije