Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PET MOGUĆIH NEDJELJA

Milanović: Obavijestit ću javnost o datumu izbora kad se raspusti Sabor. Neću se konzultirati sa strankama

Zagreb: Zoran Milanović dao je izjavu medijima
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
Autori: vecernji.hr, Hina
08.03.2024.
u 14:48

Pokušao sam stupiti s AP-om u kontakt prije dva dana, ali to ne ide, ne želi se razgovarati. Godinama traje opstrukcija sigurnosti, upozorio je Milanović

Nakon što je premijer Andrej Plenković najavio kako će se najkasnije do 22. ožujka raspustiti Sabor, time de facto i odredio kako na parlamentarne izbore idemo u svibnju, čeka se odgovor Pantovčaka. Naime, predsjednik Zoran Milanović je taj koji će izbore i raspisati te odrediti kojeg datuma će se točno održati, a na raspolaganju mu je trenutno pet nedjelja. Međutim, jedna nedjelja od njih je 5. svibnja kada pada pravoslavni Uskrs, dok je vikend iza toga finale Eurovizije u kojem je trenutni favorit Baby Lasagna. Osim toga, taj vikend se igra i 34. kolo HNL-a.

Nakon parlamentarnih, birači ubrzo nakon toga u lipnju izlaze i na europske izbore, a kasnije u godini i na predsjedničke, pa je ova godina s dobranim razlogom prozvana i kao - superizborna 2024. Predsjednik je danas bio na dva protokolarna događaja, od kojih je jedno i svečana primopredaja dužnosti načelnika Glavnog stožera OSRH Tihomiru Kundidu, čime i službeno kreće njegov mandat. Nakon ovog događaja u Zagrebu, Milanović je ovog petka stigao i do Požege gdje je sudjelovao na prisezi 41. naraštaja ročnika, nakon čega je dao i izjavu za medije, no nije otkrio koji bi mogao biti datum parlamentarnih izbora.

-  Kad se raspusti Sabor, u najkraćem roku ću obavijestiti javnost. Neću se konzultirati s političkim strankama - kazao je pa se dotaknuo SOA-e i odabira ravnatelja. 

- Interes da se problem riješi je upitan. Pokušao sam stupiti s AP-om u kontakt prije dva dana, ali to ne ide, ne želi se razgovarati. Godinama traje opstrukcija sigurnosti, ne sastaju se tijela jer netko misli da tako može. Pred nama je nekoliko dana u kojem možemo riješiti ovo pitanje, ali moramo razgovarati. Dogodio se jedan propust u SOA-i, koji nisam nazvao nezakonitošću i nisam tražio nadzor zakonitosti rada, ali nije moguće i neće biti moguće da se tako važne informacije kakve SOA operativno ima, ne daju na uvid AP-u i da se onda on time pokriva i kaže da nije znao. Sad ćemo osigurati da se to zna ranije pa da nemaš niz obrambenih fortifikacija od istine. To želim promijeniti - objasnio je. 

POVEZANI ČLANCI:

- To su hrvatski zakoni, umjesto toga licitira se na pijaci tko je Vladin kandidat. Vlada za to ima ovlasti kao i ja u izboru novog pape - objasnio je. Pitao je i zašto SOA nema zamjenika ravnatelja, smatrajući kako to HDZ-u odgovara.

- Razgovaramo o trećem mandatu Daniela Markića. Kad je netko i 12 godina na čelu takvog aparata, to je tema za poseban razgovor. SOA-u će 12 godina voditi jedan čovjek. Želim čuti sve argumente je li on imao korektan odnos s njim - komentirao je i kazao kako postoji svega nekoliko drugih kandidata, no da je Markić ''najbolji''.

- Ja sam vrhovni zapovjednik i odmah se pokušava nešto ušićariti. Tko je bio protiv Kundida? Nitko, ima sve uvjete da svoj posao radi sjajno - dodao je.  Osvrnuo se i na samog Plenkovića te komentirao njegov govor na kongresu Pučana koji se održao u Bukureštu. 

- Ti ćeš doprinijeti nas na žrtvenik EPP-a. Što se imaš hrustiti okolo i govoriti što će biti u Hrvatskoj nekakvoj ekipi u Bukureštu? - - kazao je pa se osvrnuo i na odluku Povjerenstva za sukob interesa po pitanju glasnogovornika HDZ-a Marka Milića.  

- To što je namještao posao nekom bati, to nije sukob interesa, to je kazneno djelo. Ali kad je jutel u pitanju, to je ništa, to je rešeno. Zna se 'ko je tata, grozno. Ovo je Untergang, put prema dolje - kazao je. Vezano za obvezni vojni rok, Milanović smatra da će biti teško jer imamo ustavnu odredbu o prizivu savjesti i ukinuli smo obvezni vojni rok u trenutku kad je broj onih koji su se pozivali na to prešao 80 posto.

"Neću reći da sam protiv. Ova vrsta osposobljavanja, osam tjedana dragovoljno je super, ali to je samo 120 ljudi ovaj puta za cijelu Hrvatsku", kaže. Milanović je upozorio ponovno na slabu opremljenost hrvatske kopnene vojske te rekao da se s novim ministrom možda nešto i može nešto promijeniti. 

- S onim patetičnim likom prije njega ništa - zaključio je svoje obraćanje Milanović.  

>> GALERIJA Građani se okupili na prosvjedu 'Dosta je! Odmah na izbore'

Zagreb: Zoran Milanović dao je izjavu medijima
1/64

Komentara 39

DE
Delumbija
19:18 08.03.2024.

Evo na dnevniku "devojčica s traktora" ujedno i "podprecednica" aktualne Vlade kaže da im ne odgovara "5. maja" zbog pravoslavnog "Vaskrsa" Fuj.

DU
Deleted user
16:25 08.03.2024.

AP je nevjerojatan. Kada mu se nesto ne sviđa o tome ne želi razgovarati. Čak i kada su u pitanju službene dužnosti. To da Plenković ignorira novinarska pitanja koja mu ne odgovaraju je općepoznati.

PV
prcko.vita
16:07 08.03.2024.

Opa, po anketi večernjeg lista narod najviše daje glasove za Domovinski pokret. HDZ ne računam jer je dokazano da se koriste botovima i sami sebi štancaju glasove. Bravo Ivane, povedi Hrvatsku u bolju budućnost. Zoranče da uistinu voli Hrvatsku odabrao bi već najraniji mogući datum izbora jer svaki dan duže s ovim trenutnim nesposobnjakovićima je izgubljen dan za Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije