Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lex Perković

Ministarstvo Europskoj komisiji: Kako nas se usuđujete prozivati?!

orsat,viviane
PIXSELL
26.08.2013.
u 17:29

"Potrebno je istaknuti da je krajnje neprimjereno da se službenici Europske komisije usuđuju prozivati jednu državu članicu iznošenjem ovakvih netočnih i neutemeljenih tvrdnji", poručuju iz Ministarstva

Nastavlja se žustra rasprava o zakonu poznatom pod nazivom "lex Perković". Nakon što su stigle oštre reakcije iz Europske komisije jer pismo ministra pravosuđa Orsata Miljenića nije u petak, kada je bio krajnji rok, stiglo u Bruxelles, oglasilo se i Ministarstvo pravosuđa. Kažu da reagiraju na navode potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding, prema kojima Republika Hrvatska iza svojih granica skriva „nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj
europskoj zemlji tijekom komunističkog režima“ i prema kojima se razmatraju mjere protiv Hrvatske poput primjene članka 39. i uskrate pristupa fondovima EU.

"Republika Hrvatska nije jedina država članica EU koja ima vremensko ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga. Takvo vremensko ograničenje imaju još i Austrija, Francuska, Italija, Luxembourg i Češka. Dakle, očito nije riječ o instrumentu koji se primjenjuje na jedinstveni način u okvirima EU.

"Krajnje neprimjereno da se službenici EK usuđuju prozivati jednu državu članicu"

Problem procesuiranja osoba osumnjičenih za politička ubojstva puno je širi od pitanja vezanih uz primjenu Europskog uhidbenog naloga. Štoviše, Vlada Republike Hrvatske prepoznala je širinu tog problema, o čemu svjedoči i aktualna inicijativa za promjenom Ustava kojom bi se brisala zastara za politička ubojstva. Uzimajući navedeno u obzir, potrebno je istaknuti da je krajnje neprimjereno da se službenici Europske komisije usuđuju prozivati jednu državu članicu iznošenjem ovakvih netočnih i neutemeljenih tvrdnji.

Na kraju, potrebno je istaknuti da spomenuti članak 39. Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji navodi da je za uskratu pristupa fondovima EU potrebno postojanje „ozbiljnih nedostataka“ u prenošenju acquisa, a što ovdje nikako nije slučaj, budući da vremensko ograničenje kakvo ima Hrvatska već ima pet članica Europske unije", poručilo je Ministarstvo pravosuđa u priopćenju.

>> Europska komisija Vladi: Štitite komunističke zločince!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije