Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFRIČKA SVINJSKA KUGA

Ministrica Vučković: Eutanazirano je 17.000 životinja, riječ je o opasnoj bolesti

Zagreb: Ministrica poljoprivrede na predstavljanju nacrta Strategije biogospodarstva do 2035.
Foto: BORIS SCITAR/PIXSELL
20.09.2023.
u 16:42

Žale se i veterinari koji kažu da ih je na terenu premalo, a neki zazivaju i slanje vojske u pomoć

Nakon sastanka Vlade, ministrica poljoprivrede Marija Vučković komentirala je razvoj situacije s Afričkom svinjskom kugom zbog koje mnogi svinjogojci strahuju da će ostati bez svih prihoda.

- Možemo ponoviti da je do danas provedena eutanazija više od 17.000 životinja u zoni ograničenja tj. u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Riječ je o opasnoj bolesti, ekonomski možda i najozbiljnijoj, o kojoj puno toga ne znamo. Potrebno je slušati savjete struke i što prije izaći iz faze epidemije u kojoj je bila svaka zemlja kad se pojavila bolest. Vrlo velike socio-ekonomske posljedice, ja ću ponoviti Vlada, će nadoknaditi različitim mjerama - kazala je ministrica.

U tijeku su isplate potpora za sve posjednike kojima su eutanazirane životinje bez obzira na kategoriju objekata u kojima su držane, a u tijeku su i isplate šteta po zakonu o zdravlju životinja za sve one koji su držali životinje u objektima viših biosigurnosnih kategorija. Realizira se i posebni zaključak vlade kojim je Ministarstvu poljoprivrede naložena provedba dodatnih mjera koje će ublažiti socioekonomske posljedice, a izrađuje se i program koji se odnosi na nadoknadu dijela izgubljene dobiti i prihoda u razdoblju u kojemu uzgajivači neće moći raditi, kao i nadoknadu prihoda prerađivačima u malom i srednjem sektoru koji su u poteškoćama u pronalasku sirovine.

Provodi se, rekla je ministrica, i odluka kojom se svima koji koriste državno zemljište otpisuje zakupnina za drugu polovicu 2023. te cijelu 2024. godinu, a imajući  u vidu da je tu riječ većom dijelom o prihodima jedinica lokalne samouprave i županije, tako izgubljeni prihod će im se nadoknaditi iz državnog proračuna.

POVEZANI ČLANCI:

Svinjogojci i dalje traže ostavku ministrice, a zamjeraju joj i, kako kažu, otkazani sastanak. Marija Vučković poručila im je da sastanak nije otkazan već samo odgođen, te da se ona i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore često nalaze sa svim poljoprivrednicima i uzgajivačima, pa tako i sa svinjogojcima.

Što se tiče zabrane uzgoja svinja 12 mjeseci nakon eutanazije, odgovorila je da je u drugim zemljama taj rok 24, 36, a najčešće više od 12 mjeseci te da će se vlada nastojati držati sadašnjeg roka. Danas je, kako je rekla, Ministarstvo poljoprivrede objavilo da su u više kategorije biosigurnosti od potvrde bolesti prebačena 7124 objekta u kojima se drže svinje.

Žale se i veterinari koji kažu da ih je na terenu premalo, a neki zazivaju i slanje vojske u pomoć. 

- Bolest nije u takvoj fazi, broj slučajeva se ne povećava, iz stožera ne smatraju da je potrebno angažirati vojsku. U županijama s visokim rizikom imamo zasebne stožere, civilna zaštita je angažirana od prvog dana - odgovorila je ministrica.

 

 

Komentara 12

Avatar Maks
Maks
18:04 23.09.2023.

U Bugarskoj 2019e ileghalno uvozili svinje, morali eutanazirati preko 10 000, 20e jos 24 000. I ovo kod nas mora istraziti policija

LJ
ljeto90
17:56 20.09.2023.

Ako je Seve srpkinja izgleda da je i ova??

BE
Beyonder
16:53 20.09.2023.

Ttebalo bi nazvati Hrvatska kuga jer očito ne prolazi granice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije