Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pretkršćanski kult
Povratak na članak

Mitovi i poganska vjerovanja Hrvata: Perun je pokršten u svetog Vida, štujemo ga i danas

Štovanje Peruna nastavilo se i poslije pokrštavanja, sa svetim Vidom kao titularom. Vjerovalo se da Vidove trave i vode liječe vid, posebno na dan sv. Vida.

Komentari 3

Avatar patkovic
patkovic
16:18 15.09.2017.

puno je to jače kao stara tradicija nego pokret nekog prevaranta idola

VL
SL
slovenc007
12:15 14.09.2017.

Ja mislim da verovanja prije bila iskrenija, povezana sa prirodom i brez prisile!

VL
NE
neboiznadzagreba
13:05 14.09.2017.

Svaka religija u sebi sadrži naslage prošlih, pa je tako i u kršćanstvo ušlo mnoštvo običaja i štovanja vjere naših predaka; ne prima se nova vjera u jednom danu, dekretom . Bitno je čovjeku vjerovati, ne odvojiti se od onogaa što je veće od njega i svega vidljivoga, a nazivati brdo Perunovim, Vidovim ili Ilijinim, sporedno je!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.