Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kompleks u Mađarskoj

MOL će proizvoditi jednu od najtraženijih plastičnih sirovina

mol
ZSOLT LENGYEL PHOTOGRAPHY/MOL
20.05.2024.
u 08:23

Iz Novigrada na Tisi stizat će polioil, jedna od najtraženijih plastičnih sirovina, korištena u širokom rasponu industrija, od proizvodnje automobila do odjeće i izolacije

Dvjesto kilometara istočno od mađarske prijestolnice Budimpešte, u prostranim panonskim ravnicama strše sjajni tornjevi, a ispod njih isprepleću se kilometri cijevi. Plave i žute šipke metalne konstrukcije podsjećaju na poznati skandinavski lanac trgovina namještajem i sitnicama za kuću i oko kuće. Asocijacija čak i nije potpuno pogrešna, iako su cijevi žute i plave zbog industrijskog standarda, a kompleks koji čine proizvodit će poliol, vrijednu sirovinu za proizvodnju svakodnevnih potrepština.

Godišnje 200.000 tona

U hrvatskom susjedstvu otvoren je najveći kompleks za proizvodnju poliola u ovom dijelu Europe, a po korištenoj tehnologiji među najmodernijima je u svijetu. Investiciju tešku čak milijardu i 300 milijuna eura većinski je financirao mađarski naftni div MOL, dok je tamošnja vlada to prepoznala kao strateški projekt te ga sufinancirala s oko 10 posto sredstava.

Iz malenog industrijskog gradića Tiszaújvárosa ili, na hrvatskom, Novigrada na Tisi, godišnje će izlaziti 200 tisuća tona poliola, a primjene tog petrokemijskog proizvoda bit će razne jer polioil je jedna od najtraženijih plastičnih sirovina, korištena u širokom rasponu industrija od proizvodnje automobila do odjeće i izolacije. Poliuretan se proizvodi od polioila i osnovni je materijal za mnoge izdržljive potrošačke proizvode s kojima se svakodnevno susrećemo. Ova sirovina potrebna je za proizvodnju pjenastih madraca za krevete, pjene za udobno sjedenje na sofama, foteljama i automobilskim sjedalima te krutih pjena koje, primjerice, služe za izolaciju hladnjaka. Usto, izolacijski materijali od poliola koriste se u građevinskoj industriji, bilo za izolaciju fasade zgrade ili cjevovoda, ali i za proizvodnju brtvila i ljepila poznatih "uradi sam" trgovina te elastičnih gumenih potplata za sportske tenisice za trčanje.

VEZANI ČLANCI:

– Poliol je švicarski nož industrije, dobar je za sve. Mađarska i MOL rade sve da zakorače u budućnost novim tehnologijama i investicijama. Imao sam čast 2015. i 2018. ugostiti stručnjake iz Japana, a sada i iz Njemačke bez kojih ovi i ovakvi projekti ne bi mogli biti realizirani. Ako želite raditi na svjetskoj razini, onda morate angažirati i svjetsko znanje – kazao je mađarski premijer Viktor Orbán prilikom svečanog otvorenja.

Naime, kompleks koji će proizvoditi oko deset posto ove sirovine na europskom tržištu plod je suradnje MOL-a te njemačkih partnera iz tvrtke ThyssenKrupp i Evonik IP koji su potpisali ugovor za licencu u ljeto 2017., a kamen temeljac položen je u rujnu 2019. godine. Na projektu je radio međunarodni tim koji čini više tisuća stručnjaka, a inženjerski dizajn izrađen je u Njemačkoj, Tajlandu, Indiji i Mađarskoj. Oprema postrojenja stigla je iz 24 zemlje. Gradnja kompleksa uključivala je 75.000 kubnih metara betona, 13.000 tona čelika, 2500 kilometara kabela i 700 km cjevovoda, dok je postrojenje veliko kao 30 nogometnih igrališta.

Glavne jedinice dopremljene su u Tiszaújváros između 2019. i 2020., uglavnom vodenim putem, a potom je dovršena gradnja postrojenja za vodikov peroksid, propilen oksid, polioil i propilen glikol. Uz četiri glavna postrojenja, sagrađeni su i pilot-polioil postrojenje, laboratorij za kontrolu kvalitete i istraživačko-razvojni centar na lokaciji u Százhalombatti kod Budimpešte. Kompleks je sagrađen na parceli u blizini stare petrokemijske tvornice, a tijekom gradnje utrošeno je 18 milijuna radnih sati, dok je na vrhuncu projekta istodobno radilo i do 3500 radnika. Novootvoreni kompleks uvelike je automatiziran pa će njegov rad nadzirati tristotinjak djelatnika, a investitori ističu da su primjenom novih tehnologija ekološki utjecaj sveli na najmanju moguću razinu.

VEZANI ČLANCI:

Novi standardi

– Novim MOL-ovim polioil kompleksom postavljamo nove standarde u pogledu učinkovitosti, ekološke prihvatljivosti i automatizacije kombiniranjem provjerenih tehnologija s inovativnim rješenjima – rekla je Nadja Håkansson, izvršna direktorica ThyssenKrupp Uhde.

– Ovo polioil postrojenje prava je prekretnica kojom smo pokazali kako u ThyssenKrupp Uhde omogućujemo industrijsku zelenu transformaciju. S potpuno integriranim i visokoautomatiziranim jedinicama, vrijedne polioil kemikalije proizvodit će se na vrlo učinkovit i održiv način – dodala je. Važna je ovo investicija za Mađarsku, ali i cijelu srednju i istočnu Europu te naposljetku i sam MOL, kojem novo postrojenje omogućuje da pokriva cijeli lanac vrijednosti, od prerade nafte do proizvodnje petrokemijskih proizvoda poput poliola.

 

GALERIJA Klimatski aktivisti upali na aerodrom u Münchenu: Zalijepili se za pistu, otkazani brojni letovi
mol
1/14
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije