Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'opsežan posao'

Moskva obučava 'lovce na tenkove'? 'Posebno proučavamo vozila koje je poslao Zapad'

Me?unarodne vojne igre 2020: Srpski T-72B3 tenk sudjelovao na tenkovskom biatlonu
Foto: SERGEI FADEICHEV/NEWSCOM
1/3
11.04.2023.
u 15:41

Ukrajina je, naime, nedavno dobila tenkove Challenger 2 iz Ujedinjenog Kraljevstva, potom njemačke tenkove Leopard 2, kao i oklopne kamione Cougar i borbena vozila Stryker iz Sjedinjenih Država

Rusija okuplja i obučava postrojbe takozvanih "lovaca na tenkove" za borbu protiv modernog oklopnog naoružanja kojeg su Ukrajini dostavili njeni zapadni saveznici, prema riječima ruskog vojnog dužnosnika tijekom razgovora s ruskim državnim medijima. Evgenij Arifulin, koji vodi centar za vojnu obuku u Rusiji, rekao je proteklih dana TV kanalu Zvezda u vlasništvu Kremlja da je zamjenik ruskog ministra obrane Yunus-Bek Jevkurov zapovjedio stvaranje spomenutih, takozvanih "lovaca na tenkove" ili "ubojica tenkova".

Ukrajina je, naime, nedavno dobila tenkove Challenger 2 iz Ujedinjenog Kraljevstva, potom njemačke tenkove Leopard 2, kao i oklopne kamione Cougar i borbena vozila Stryker iz Sjedinjenih Država. Očekuje se da će snagama ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog također biti isporučeni američki tenkovi Abrams kasnije ove godine nakon što su SAD u ožujku najavile da će poslati starije modele M1-A1 budući da će novoj verziji tenkova trebati godinu dana ili više da se uključe u rat.

"To je opsežan, sustavan posao koji se provodi na državnoj razini", rekao je Arifulin za TV Zvezda, a prenose ruske državne novine RT. "Znamo sve snage i slabosti tenkova i obučavamo osoblje za borbu protiv ovih vozila." RT je izvijestio da je Arifulin rekao da se "lovci na tenkove" trenutno obučavaju s naglaskom na učenju napada zapadnjačkih oklopa. Također je rekao da ruska vojska proučava zapadne tenkove koji su nedavno stigli u Ukrajinu, kao i očekivani M1 Abrams za koji se očekuje da će biti isporučen do jeseni.

Arifulin je za TV Zvezda rekao da protutenkovske jedinice obučavaju veterani instruktori. RT je  izvijestio da se skupine lovaca na tenkove sastoje od "malog broja" vojnika naoružanih bacačima navođenih projektila i izviđačkim bespilotnim letjelicama. Guy McCardle, glavni urednik stranice Special Operations Forces Report (SOFREP), rekao je za Newsweek da su zapadni tenkovi koji se šalju u Ukrajinu opremljeni reaktivnim oklopom, koji pruža veću zaštitu, "ali nijedan tenk nije neuništiv." Ruski "lovci na tenkove" vjerojatno bi koristili protutenkovske sustave 9M133 Kornet, rekao je McCardle. Opisao je Kornete kao "otprilike ekvivalentne našim Javelinima", ali s "više od dva puta većim efektivnim dometom, što omogućuje da se neprijatelja gađa s veće udaljenosti". McCardle je također nagađao da bi ruske protutenkovske jedinice "mogle završiti s korištenjem projektila s osiromašenim uranom za koje su tako oštro kritizirali Zapad zbog slanja u Ukrajinu".

Još od početka invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu prošle veljače, dužnosnici Kremlja upozoravali su zapadne zemlje da bi opskrba Kijeva oružjem poput tenkova mogla rezultirati eskalacijom sukoba. Nakon što je Bidenova administracija preokrenula smjer u odnosu na svoje prvotno oklijevanje da Ukrajini osigura tenkove Abrams, tajnik za tisak Kremlja Dmitrij Peskov osudio je tu odluku krajem siječnja. Prema Reutersu, Peskov je nazvao američki plan opskrbe Ukrajine tenkovima Abrams "katastrofalnim" prije nego je dodao da će tenkovi "gorjeti kao i svi ostali". Ali McCardle je rekao da mu javna objava novih "lovaca na tenkove" ukazuje "da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog tenkova koje Zapad šalje u Ukrajinu".

Zelenski je u međuvremenu javno zahvalio zapadnim saveznicima na isporuci tenkova, pozivajući na slanje novih tenkova. Prema BBC-ju, ukrajinski čelnik rekao je tijekom obraćanja krajem siječnja da njegova nacija "mora formirati takvu tenkovsku silu, takvu slobodu slobode da nakon što udari, tiranija više nikada ne ustane".

>> VIDEO Kako je izgledalo spašavanje psa u Ukrajini: Policajac užetom izvlačio psa iz rupe


 
Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
15:54 11.04.2023.

Moskva obučava svoje građane da na Krimu I Dombasu uz Boga I domoljublje žive kao svoji na novom svome.

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
15:54 11.04.2023.

Što su do sada radili? Sve je to tehnologija 30+ godina.

ZI
ziva__istina
17:45 11.04.2023.

Vidim Wagnerovci koriste americke oklopnjake u borbama protiv ukrosa i zahvaljuju se amerima na donaciji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije