Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITKA ZA ZAGREB

Može li Tomašević s Vesnom Škare Ožbolt i Mostom do većine u Skupštini?

Zagreb: Tomislav Tomašević i Sandra Bosnar održali su konferenciju za medije
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
18.04.2021.
u 22:01

U HDZ-u vjeruju da će biti najjači, ali listu kane ojačati HSLS-om i HSU-om

Paralelno s bitkom za gradonačelnika Zagreba vodi se i ništa manje žestoka bitka i za Gradsku skupštinu. A iako je čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević u velikoj prednosti u utrci za gradonačelnika, zadnja istraživanja pokazuju kako na većinu u skupštini zasad ne mogu računati ni ljevica ni desnica.

Plan Možemo da sa SDP-om imaju većinu u Skupštini, nakon što su ankete pokazale pad SDP-a, trenutačno izgleda kao teško ostvariv cilj pa je logično pitanje među kojim bi opcijama takva jedna „lijeva“ koalicija, nakon izbora mogla tražiti „pomoć sa strane“.

Iz Možemo ističu kako su u ovoj fazi fokusirani isključivo na osvajanje što boljeg rezultata i kako tek sada kreću s još jačom kampanjom za maksimiziranje rezultata za Skupštinu, no teško je vjerovati da bi im izbor za suradnju bila stranka BM365, čiju kandidatkinju Jelenu Pavičić Vukićević vide kao nastavak politike kontinuiteta u Zagrebu, ili HDZ koji je toj stranci zadnje četiri godine držao leđa u Skupštini.

Mogu li im te „dodatne ruke“ biti ruke zastupnika koji su u Skupštinu ušli s liste nezavisne Vesne Škare Ožbolt ili možda čak i Mosta, legitimno je pitanje.

Konsolidira se BM365

Sama Vesna Škare Ožbolt znakovito poziva na veliku koaliciju u kojoj, pojasnila je, vidi sve političke opcije koje osvoje relevantan broj skupštinskih mandata. Dakle, u kojoj bi bile sve stranke bez obzira na ideološke podjele i tko je što do sada radio u Gradu Zagrebu, odnosno je li bio na vlasti ili nije. Kaže kako u kampanji nije radi sebe, nego radi Zagreba i kako je velika koalicija, ostanu li brojke ovakve kakve jesu, jedini način da se izbjegnu novi izbori. Na pitanje je li spremna sjesti i s Možemo i sa SDP-om ako bi skupa s „njezinim“ zastupnicima u Skupštinu takva opcija mogla vladati nakon izbora, Škare Ožbolt prvo kaže kako ne odgovara na hipotetska pitanja, a potom dodaje i kako takva kombinacija nije velika koalicija.

VIDEO Tomašević o rezovima u gradskoj upravi: Ne treba se nitko bojati otkaza, samo oni koji su radili nezakonito

– Ja takvu izjavu Vesne Škare Ožbolt čitam isključivo kao poruku – želim na vlast i to je jedino što me zanima. Imali smo 20 godina Milana Bandića na vlasti i nakon toga, svi koji su bili s njim na jednoj strani su politika kontinuiteta. Vesna Škare Ožbolt zalaže se za politiku kontinuiteta – kaže Mrak Taritaš, kandidatkinja GLAS-a za gradonačelnicu, i dodaje kako nitko tko je za promjenu neće moći nakon izbora sastavljati vlast sa Strankom BM365 ili s HDZ-om.

U HDZ-u su, pak, uvjereni u znatno bolji rezultat nego na prijašnjim lokalnim izborima, na kojima im je dio birača zaokruživao Milana Bandića, a i recentne ankete pokazuju da se stranka na gradskoj razini homogenizira i da njihova lista i kandidat za gradonačelnika stoje bolje nego 2017. godine. No, procjene hoće li im to biti dovoljno za okupljanje većine u Gradskoj skupštini u stranci su različite. Dio istaknutih HDZ-ovaca upozorava da se stranka pokojnog gradonačelnika, nakon početnog šoka zbog Bandićeve smrti, polako konsolidira, što bi moglo značiti manji broj glasova za HDZ, pogotovo na istoku Zagreba koji je dosad bio Bandićeva utvrda.

Dio glasova desno od centra na tom području odnosi i Škoro i njegov Domovinski pokret, a naši sugovornici računaju da će i Most ući u Skupštinu, opet uz potporu dijela birača koji su u prijašnjim izbornim ciklusima podupirali HDZ. Ipak, u vrhu zagrebačkog HDZ-a kažu da će nakon ovih izbora biti najjača snaga u gradskom parlamentu. Otkrivaju da će svoju listu ojačati HSLS-om, s kojim će vrlo brzo potpisati koalicijski sporazum na gradskoj razini, a očekuju da će im se uskoro pridružiti i HSU. Uz to, računaju i da će snažna podrška Andreja Plenkovića gradskoj razini dodatno motivirati ionako poslovično monolitno članstvo HDZ-a, u kojem se “partijski duh” osjeća znatno jače nego u drugim strankama, pogotovo kad su na vlasti.

Odluke nakon izbora

U vrhu zagrebačkog HDZ-a zato se mogu čuti čak i procjene da će nakon izbora moći samostalno sastaviti vlast u skupštini, no kada ih se pita za potencijalno poslijeizborno koaliranje, ostaju “zakopčani”.

Nakon izbora se broji koliko tko ima i tada ćemo odlučivati o smjeru koji je najbolji za Zagreb – kaže sugovornik iz vrha zagrebačkog HDZ-a, uz napomenu kako bi teško bilo povjerovati da bi za Zagreb najbolje bilo ponavljanje izbora. Na pitanje znači li to da bi HDZ nakon izbora bio spreman na kohabitaciju ili čak na suradnju s Tomaševićem postane li gradonačelnik, samo da se ne ponove izbori, naš izvor uzvraća samo da je o tome prerano govoriti.

Da sada neće o tome, poručuju i iz Mosta, čiji Zvonimir Troskot smatra da je kombinatorika prije nego su građani dali svoj sud nepoštivanje birača. – To je trgovanje, a mi nismo takva stranka. Utakmica se još igra i mi idemo na pobjedu i što nas više bude u skupštini, bit će manje korupcije i trgovine – kaže Mostov gradonačelnički kandidat.

Komentara 77

BL
Blabla
22:44 18.04.2021.

Ovi Sorosovci već proglasiše ovog ljigavca za gradonačelnika glavnog grada Hrvatska .Ako Zagreb glasa za njega onda stvarno Hrvati su narod bez mozga .

GL
Glavica
22:32 18.04.2021.

Tomasevic je nesposoban Klisovic lud i nesposoban svatko ko glasa za njih ima prazan mozak oni nisu dorasli da cuvaju kokose

RO
roland
22:21 18.04.2021.

Milan Bandić - do 1983. godine radio je u Ledu kao stručno-politički radnik za ONO i DSZ (Općenarodna obrana i društvena samozaštita), a onda se zaposlio u Općinskom komitetu SKH Peščenica. Tomislav Tomašević je, nakon što je napustio Pravni fakultett jer nije mogao upisati 2. godinu, isto završio ONO I DSZ, ali nema ni dana radnog iskustva. U Zagrebu se sve vrti oko općenarodne obrane i društvene samozaštite od 2000. godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije