Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priznanje struke

Na KBC-u Osijek u četiri godine transplantirali 51 bubreg

'duplerica....zagreb....08.05.2002 transplantacija jetre u kbc rebro snimio robert anic'
''
28.11.2011.
u 13:03

Na Klinici za urologiju KBC-a Osijek, koja je ovih dana primila priznanje za izvrstan uspjeh u transplantaciji bubrega, godišnje se obavi do 13 eksplantacija

Do prije pet godina na listi čekanja bilo je 160 osoba, kaže prof. dr. Josip Galić, predstojnik Klinike za urologiju. Od 27. listopada 2007., kada je u osječkoj bolnici obavljena prva takva operacija, transplantiran je 51 bubreg. Na Klinici za urologiju KBC-a Osijek, koja je ovih dana primila priznanje Ministarstva zdravstva za izvrstan uspjeh u transplantaciji bubrega, godišnje se, pak, obavi sedam do 13 eksplantacija tog važnog organa.

– Prema najnovijim podacima na listi čekanja za transplantaciju danas je samo 20 osoba u odnosu na prije pet godina kada ih je bilo 160. Osoba koja dođe na listu u prosjeku na operaciju čeka šest mjeseci – kazao je predstojnik Klinike za urologiju prof. dr. Josip Galić naglašavajući da je kompletni hrvatski transplantacijsko-eksplantacijski program (provodi se u pet centara) bio prvi u svijetu po broju učinjenih transplantacija i eksplantacija na milijun stanovnika.

Tom rezultatu je, kaže, djelomično doprinijela Klinika za urologiju KBC-a Osijek koja je ove godine proslavila svoju 100. obljetnicu rada. – U transplantacijskom je timu 120 liječnika i medicinskog osoblja. Uključeni su urolozi, nefrolozi, transfuzija, anestezija, centar za tipizaciju tkiva, ljekarna, patologija radi biopsije tkiva. Sama transplantacija je srednje težak zahvat, ali sve "okolo", da se dođe do operacije, je težak put, ali smo ga mi svladali - objašnjava prof. Galić dodajući i daje simpozij 9. urološki dani proglašen najboljim na svijetu. Također, osječki urolozi, među kojima i specijalizant dr. Bojan Sudarević, koji će iduće godine nazočiti europskom kongresu u Parizu, osvojio je 3. mjesto za prezentaciju znanstveno-stručnog rada na centralnom europskom kongresu.

Iz Osijeka je zaživjela i ideja o osnivanju udruge uroloških sestara dok će u siječnju, kazala je glavna sestra urologije Ana Brežnij, biti predstavljena stručna knjiga medicinskih sestara klinike za urologiju. Zbog iznimnih rezultata u transplantacijsko-eksplantacijskom programu te vrhunskih stručnjaka, KBC Osijek planira postati i Centar za transplantacije drugih organa poput jetre i pluća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije