Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN ODLUKE

Na referendumu za samostalnost Hrvatske 'Za' je zaokružilo gotovo 94 posto građana

Referendum
Foto: Večernji list
1/5
19.05.2024.
u 10:45

Na osnovi neposredno iskazane volje građana na referendumu Hrvatski je sabor, 25. lipnja 1991. godine, donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Prije 33 godine građani Hrvatske našli su se "oči u oči" s dva povijesno važna pitanja, a trebalo je izabrati između dva ponuđena odgovora - "Za" ili "Protiv". Tog se 19. svibnja 1991., na Referendum o samostalnosti Hrvatske odlučivalo o neovisnosti od Jugoslavije, a pravo glasa, na temelju biračkih popisa, imalo je tada 3.652.225 glasača. Od ukupno 3.051.881 glasača, koliko ih je tog odlučujućeg dana izašlo na birališta, čak 94 posto građana izjasnilo se da želi da Hrvatska bude samostalna, a kada se isključe nevažeći listići, broj onih koji su glasovali protiv samostalnosti može se, slikovito rečeno, nabrojati na prste jedne ruke.

Gotovo godinu dana nakon prvih višestranačkih izbora, u vrijeme kada su pregovori o razrješenju državne krize između republika bivše SFRJ bili u tijeku, prvi predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman donio je odluku o raspisivanju Referenduma o državnoj samostalnosti, na kome se odlučivalo o budućnosti zemlje.

Isprobajte arhivu Večernjeg lista

Na stranici https://arhiva.vecernji.hr/ nalazi se najveća digitalna arhiva izdanja dnevnih novina u Hrvatskoj, ali i u regiji. Pretplatite se danas i dobivate uvid u više od 60 godina hrvatske povijesti.

Na plavom listiću bilo je ispisano prvo od dva referendumska pitanja - "Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)". Odgovor „Za“ tada je zaokružio 2.845.521 glasač ili 93,24 posto od onih koji su izašlih na referendum, dok je "Protiv" glasovalo 126.630 glasača (4,15 posto), a nevažećih plavih listića bilo je 1,18 posto.

Drugo je pitanje bilo otisnuto na crvenom listiću, a glasilo je "Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?" Na to pitanje o ostanku Hrvatske u jedinstvenoj saveznoj državi, odgovor "Za" zaokružilo je samo 164.267 glasača izašlih na referendum (5,38 posto), dok je protiv bilo 2.813.085 glasača ili 92,18 posto izašlih, a 2,07 posto crvenih listića bilo je nevažeće.

VEZANI ČLANCI:

Na osnovi neposredno iskazane volje građana na referendumu Hrvatski je sabor, 25. lipnja 1991. godine, donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, a 8. listopada iste te godine Sabor je usvojio i Odluke o raskidu državno-pravne sveze s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, čime je Republika Hrvatska i formalno-pravno postala samostalna i suverena država.

Referendum
1/5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije