Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćna presuda

Nadan Vidošević i Zdenka Peternel krivi za izvlačenje oko 35 milijuna kuna iz HGK

Zagreb: Nadan Vidošević na Županijskom sudu iznosi svoju obranu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
22.12.2021.
u 14:05

Suđenje im je počelo 14. studenog 2016. a tijekom njega, održano je 106 rasprava tijekom kojih je saslušano gotovo stotinjak svjedoka, te su provedena brojna vještačenja, uključujući i ono koje se odnosilo na Vidoševićevu basnoslovnu imovinu

Nadan Vidošević i Zdenka Peternel krivi su za izvlačenje oko 35 milijuna kuna iz HGK koji su napravili u okviru grupe. Presuda je nepravomoćna, a u tijeku je njeno izricanje...

Muž uvijek zadnji dozna - sa smiješkom na usnama kazao je Nadan Vidošević u listopadu 2013., novinarima, koji su ga tražili da komentira uhićenje Zdenke Peternel, svoje desne ruke.

U to vrijeme Vidošević je bio na čelu Hrvatske gospodarske komore (HGK) te je u javnosti bio percipiran kao jedan od moćnih bivših HDZ-ovca koji je tijekom 20-ak godina zgrnuo nekretninsko bogatstvo. Obavljao je razne funkcije, bio je ministar gospodarstva u Vladi Nikice Valentića, vidio je Dalmacijacement pa Kraš, bio je jedan od najuspješnijih predsjednika u povijesti Hajduka jer je za vrijeme njegovog presjedanja splitski klub igrao u četvrtfinalu Lige prvaka, a bio je i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.... Okušao se i u politici jer je 2009. bio nezavisni kandidat na izborima za predsjednika države... Obnašao je niz funkcija, no tijekom godina iza njega su se vukli i repovi sumnji za netransparentno trošenje novca bilo tvrtki kojima je bio na čelu bilo Hajduka

Sva ta "slava" koju je  stekao u svom poduzetničko-političkom životu, na koncu mu nije pomogla. Jer poput mnogih sličnih njemu, koncem 2013., koji mjesec nakon što mu je uhićena desna ruka i Vidošević je završio s lisicama na rukama. Uhićen je s još nekoliko osoba u sklopu afere HGK - Remorker pod sumnjom da je preko tvrtke Remorker izvlačio novac iz HGK. Klupko tih prvo sumnji, a onda optužbi počelo se raspetljavati kada je Igor Premilovac u listopadu 2013. sam došao u PNUSKOK, noseći sa sobom darove. Jedan od tih darova bila je mala crna bilježnica u kojoj je potanko bilo zapisano tko je i kako preko njega, odnosno njegove tvrtke izvlačio novac. Tvrdio je da se tako izvuklo oko 70 milijuna kuna i to po principu koji je već viđen u aferi Fimi media, odnosno preko marketinških poslova koji nekad jesu, no uglavnom nisu obavljeni.

Premilovac je sa svojom bilježnicom uskoro završio u USKOK-u, a "zahvaljujući" njemu USKOK je uskoro pokucao i na vrata Vidoševića. I tako je koncem 2013. počelo ono, što je danas, osam godina od pokretanja istrage okončano nepravomoćnom presudom Vidoševiću i njegovim suoptuženicama.

A osim njega na optuženičkoj klupi još sjede Zdenka Peternel, Josipa Mladinov i Jasna Mikić. Kada je istraga  koncem 2013. pokrenuta, osumnjičeno je bilo ukupno devet osoba. Osim navedenih, još su bili osumnjičeni Igor Premilovac, Damir Komerički, Vesna Rodić, Jasna Mrakovčić Grubić i Jadranka Ivčić. Zajedno s Vidoševićem u spomenutoj aferi sumnjičili su se da su HGK od 2006. do 2011. oštetili za oko 36 milijuna kuna. Vidošević je nakon uhićena u istražnom zatvoru proveo pet mjeseci, a optužnica protiv njega i ostalih podignuta je u srpnju 2015. Četvero optuženika - Premilovac, Komerički, Vesna Rodić i Jasan Mrakovčić Grubić, odlučili su priznati krivnju te se nagoditi s USKOK-om, te su i prije početka suđenja osuđeni što ne uvjetne, što na sporedne novčane, što na kazne rada za opće dobro. USKOK je pak na koncu dokaznog postupka odustao od kaznenog progona Jadranke Ivčić.

Što se tiče Vidoševića i ostalih, optužnica im je potvrđena iz trećeg pokušaja, u rujnu 2016., jer su obrane koristile svoje pravo legalne opstrukcije pa su tražile izdvajanje raznih dokaza kao nezakonitih. Suđenje im je počelo 14. studenog 2016. a tijekom njega, održano je 106 rasprava tijekom kojih je saslušano gotovo stotinjak svjedoka, te su provedena brojna vještačenja, uključujući i ono koje se odnosilo na Vidoševićevu basnoslovnu imovinu.

U Vidoševićevu slučaju, imovine ima poprilično jer je vlasnik zbirke od 444 umjetnine vrijedne 14,3 milijuna kuna, a on i obitelj diljem Hrvatske posjeduju ukupno 26 nekretnina. Kada je 2013. pokrenuta istraga, napravljen je financijsko-knjigovodstveni nalaz u kojem su vještaci utvrdili da nerazmjer između prihoda i rashoda Vidoševića i njegove obitelji iznosi 33,4 milijuna kuna. Na temelju tog, pokazat će suđenje, vrlo dvojbenog financijsko-knjigovodstvenog nalaza, USKOK je tražio prošireno oduzimanje imovinske koristi, smatrajući da Vidošević ne može dokazati da je tih 33,4 milijuna kuna stekao na zakonit način. No tijekom suđenja pokazalo se da vještaci prilikom izrade nalaza nisu u obzir uzeli dosta toga. U Vidoševićeve prihode nisu uopće uračunali sume koje je on dobivao kao član raznih nadzornih obora i skupština. U prihode mu nisu uračunavali ni isplate udjela u dobiti, kao ni novac koji je dobivao od iznajmljivanja svojih nekretnina. S druge strane, vještaci su neke dijelove Vidoševićeve imovine dva ili tri puta uvrstili u tablicu vrijednosti, čime su došli do nerazmjera do 33,4 milijuna kuna. No taj se izračun počeo raspadati kao kula od karata kada je Vidošević sudu dostavio razne dokumente na temelju kojih je nerazmjer u prihodima i rashodima spustio na 9,2 milijuna kuna.

Drugim riječima, od inkriminiranih 33,4 milijuna kuna, Vidošević uspio dokazati da je 24,2 milijuna kuna zakonito stekao, a postojala je šansa da se iznos još snizi. Pa USKOK-u i nije preostalo ništa drugo do da odustane od zahtjeva za prošireno oduzimanje imovinske koristi. Pogotovo kada se u obzir uzme da je nerazmjer u Vidoševićevim prihodima i rashodima manji od protupravne imovinske koristi koja mu se stavlja na teret. A ta protupravna imovinska korist iznosi 26,2 milijuna kuna, odnosno tereti ga se da je toliko novca putem Remorkera izvukao iz HGK.  Ako bude osuđen tih će 26 milijuna kuna morati vratiti.  

VIDEO Fikret Abdić za Večernji list: "Trojica policijskih djelatnika u civilu došla su na moja vrata navečer tog 29. rujna, točno na moj rođendan. Rekli su da imaju nalog za moje uhićenje..."

Komentara 15

AI
Ante III
08:27 22.12.2021.

Sander,Mesic,Vidisevic i drugi nisu postenim radom mogli to zaradit.Sudstvo je korumpirano

AI
Ante III
08:25 22.12.2021.

Americki san.Od peraca tanjura do miljunasa ide i U Hrvatskoj.

VL
vlada1
10:05 22.12.2021.

Sramota za uskok i dorh, proganjaju hrvate, katolike, pred Božić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije