Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U OSIJEKU

Prosvjed zbog katastrofalnog požara u Drava Internationalu: 'Želimo znati tko je krivac'

Foto: Suzana Lepan Štefančić
1/36
14.10.2023.
u 12:02

Neformalna skupina građana pozvala je sve stanovnike u Županiji da se priključe ovom prosvjedu koji počinje oko podneva, sve kako bi dobili odgovore na pitanja vezana uz katastrofalni požar u tvrtki Drava International

Danas se na osječkom Trgu slobode više građana okupilo na prosvjedu "Za zdravlje nas i naše djece" nakon katastrofalnog požara u tvrtki Drava International. Neformalna skupina građana pozvala je sve stanovnike u Županiji da se priključe ovom prosvjedu koji počinje oko podneva, sve kako bi dobili odgovore na pitanja. ''Žitelji koji već danima žive u ekološki i zdravstveno neprihvatljivim uvjetima dižu svoj glas sa svrhom da se javno kaže tko je krivac za ovu ekološku katastrofu, da se javno kažu sve činjenice, bez prikrivanja, a da se krivci kazne prema zakonu'', poručili su organizatori. Među svojim zahtjevima organizatori su zatražili promjenu zakona, kao i evidentiranje svih sličnih potencijalnih ekoloških opasnosti na području Osječko-baranjske županije te da se takvi dislociraju na udaljenija mjesta. 

- Vatrogasci su odradili najveći dio spašavanja stanovnika od znatno veće ugroze. Tražimo, također, da se rad, stručnost kao i oprema Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije dodatno poboljša i digne na viši nivo prevencije. Osim toga, važno je poboljšati broj podataka koji oni mogu analizirati kao i opremu za terenska mjerenja te uspostaviti barem desetak trajnih mjernih mjesta kvalitete zraka, vode i tla na području Osijeka i Osječko-baranjske županije. Tražimo promjenu propisa o stožerima civilne zaštite koja bi osigurala prisutnost predstavnika ekološke struke ekoloških udruga te građana svaki put bez iznimke, kad se dogodi ekološka katastrofa ili ekološki incident bilo kojih razmjera - postavili su svoje zahtjeve organizatori. 

Podsjetimo, požar u tvrtki ugašen je jučer, tek nakon 12 dana, a u njegovom gašenju sudjelovalo je više od 300 dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca. Županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec izjavio je novinarima kako su se ovoga petka, nešto prije 14 sati, vatrogasne snage povukle s mjesta intervencije, čime su završene aktivnosti na tome požarištu.

Izvijestio je kako su u gašenju sudjelovali pripadnici 29 dobrovoljnih društava i četiri profesionalne vatrogasne postrojbe kao i tri profesionalne vatrogasne postrojbe iz Vukovarsko-srijemske županije.

Predsjednik Zeleni Hrvatske Zdravko Peko poručio je uoči početka prosvjeda kako se radilo o velikoj ekološkoj katastrofi, a da toksini ostaju i do dvije godine.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Požar u Osijeku je pod kontrolom, sada je najveći problem izdimljavanje: 'Majka svih požara dogodila se u Osječko-baranjskoj županiji'

Komentara 5

Avatar Grubi
Grubi
12:24 14.10.2023.

Organizator N1 TV

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
19:34 14.10.2023.

Premijer - hadezeovac, ministar odgovoran za zaštitu od požara - hadezeovac, ministar zadužen za zaštitu okoliša - hadezeovac, glavni državni inspektor - hadezeovac, župan - hadezeovac, gradonačelnik - hadezeovac...krive su klimatske promjene.

IK
Ikarus
13:17 14.10.2023.

Pa inspektori koliko tek firmi radi bez uvjeta rada samo malo potplatiš i problem rješava lova .i politika.kako to izgleda.dođe inspektor kaže nevalja to ovo pa skoro ništa.kaže gazda dođi malo vamo lova na stol i broji ti reci kad je dosta .i riješeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije