Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZRS

Najbolji izvanškolski mentor mladim programerima

ZRS
Foto: Zagrebački računalni savez
11.07.2019.
u 10:34

Godišnju nagradu za rad s mladim programerima dobio je Ivan Šego. Uživao je u njihovom napretku, a daleko „najteže“ mu je bilo gubiti od učenika Patrika Pavića u stolnom tenisu

Posljednje tri godine stalno čitamo kako su se mladi programeri vratili s medaljama s međunarodnih natjecanja. Svjedoci smo i sjajnih ostvarenja zagrebačkih programera koja se iz godine u godinu ponavljaju, a tri od četiri reprezentativca dolaze iz Zagreba. Grad Zagreb ustanovio je nagradu „Profesor Baltazar“ za najbolje učenike i mentore, no od očiju javnosti ostale su skrivene osobe koje su s darovitim učenicima provodile stotine sati izvanškolskog rada.

Jedan od njih je i Ivan Šego iz Zagrebačkog računalnog saveza, omiljeni mentor mladih programera. Pet generacija njegovih učenika napunilo je zagrebačku 15. Gimnaziju, a poneki je otišao i u Petu ili u TŠC Ruđera Boškovića, Gimnaziju Samobor i druge srednje škole. Ivan je Međugorac rođen u Zagrebu, a završio je OŠ Sesvetski Kraljevec i MIOC u Zagrebu. Bio je odličan učenik i sada je pri završetku FER-a u Zagrebu, smjer računarska znanost. Natjecateljskim programiranjem se počeo baviti tek u prvom razredu srednje škole i zatim sudjelovao na mnogim natjecanjima kroz srednju školu i fakultetske dane. Krajem srednje škole postao je suradnik i programski voditelj u radionicama, kampovima i pripremama te zatim i autor mnogih zadataka za natjecanja za mlade programere u Zagrebačkom računalnom savezu.

- Bio mi je zaista novi izazov kako prenijeti znanje novim naraštajima mladih programera i u tome sam istinski uživao, kaže Šego.

Foto: Zagrebački računalni savez

Foto: Zagrebački računalni savez

Ljubav prema algoritmima te napredno natjecateljsko programiranje u programskim jezicima C/C++ ili Python Ivan prenosi na mlađe generacije. Godišnji radni opus od tristotinjak sati rada i sudjelovanja u provedbi raznih aktivnosti Saveza namijenjenih mladim programerima savladavao je s lakoćom. U sklopu tog rada, odvijale su se i redovite priprema za one najbolje.

Zadnjih pet generacija najboljih osnovaca su upisali MIOC, a upravo to čini i šesta

Pripremajući se pod njegovim vodstvom, pobjedu na juniorskim hrvatskim olimpijadama (JHIO) odnosili su od 2014. do 2019. Luka Jovanović (2014.), Lovro Kalinovčić (2015.), Krešimir Nežmah (2016. i 2017.), Patrik Pavić (2018.) i Marko Dorčić (2019.). U tom radu bilo je i svijetlih i tužnih trenutaka.

- Najsvjetljiji trenuci su radost napretka svakog mladog programera, a posebno povratak državne ekipe s prvog europske juniorske olimpijade, kad su naši članovi osvojili zlato, srebro i broncu, te iduće godine srebro i broncu, kaže Ivan i dodaje da mu je bilo teško kada se spletom okolnosti Marko Dorčić nije uspio izboriti za juniorsku reprezentaciju prošle godine.

- No daleko najteže mi je bilo gubiti od Patrika Pavića u ping pongu, dodaje u šali.

Foto: Zagrebački računalni savez

Za sve rezultate uvijek su najzaslužniji učenici i njihove obitelji, no lijepo je kad se istaknu i njihove škole, predmetni profesori i mentori, ali i programerski specijalisti koji su s učenicima radili u sklopu izvanškolskih aktivnosti i pripremali ih za natjecanja, smatraju u Savezu.

- Zanimljivo je da su i Luka i Lovro bili učenici Mihaele Piskač Opančar, najbolje osnovnoškolske mentorice u povijesti Hrvatske, te da je i Krešimir svoju prvu jaču akceleraciju uz individualni rad imao upravo s Mihaelom na ljetnom kampu, rekao nam je organizator i mladi mentor Filip Mravunac, koji je i sam bio Mihaelin učenik.

Na sve tri juniorske europske olimpijade (EJOI) medalje su osvajali učenici koji su se u svom ubrzanom razvoju oslanjali na programe Saveza i rad Ivana Šege, i svi su upisali 15. Gimnaziju.

- Kvalitetu škole čine učenici koji je upisuju, a zadnjih pet generacija najboljih mladih programera su nakon osnovne škole upisali 15. Gimnaziju, kaže nam predsjednik saveza Rikard Dimić, koji je i sam devedesetih bio njen učenik, i dodaje kako njegovu bivšu gimnaziju upravo upisuju i svi ovogodišnji juniorski reprezentativci.

Jedna zlatna, dvije srebrne i dvije brončane medalje sa europske juniorske olimpijade

Rad Ivana Šege koji je kao programerski specijalist –- izvanškolski mentor pripremao generacije učenika osnovnih i srednjih škola, najčešće učenike od šestog do osmog razreda, nije ostao nezapažen u Gradu Zagrebu.

- Ivan je pripremao za natjecanja i mnoge mlađe srednjoškolce, no to se ne može vidjeti na tablicama rezultata državnih natjecanja jer taj sustav evidencije nije osmišljen tako da se s lakoćom mogu prikupiti svi relevantni podaci, kazao nam je tajnik saveza Zdravko Škokić.

Kontinuirani izvanserijski rezultati s iznimno velikim brojem učenika na državnim natjecanjima i juniorskoj hrvatskoj olimpijadi (JHIO) kao i pet medalja na Europskom juniorskoj olimpijadi za Hrvatsku i Grad Zagreb predstavljaju osobito postignuće, te je posve opravdano da je i Godišnja Nagrada ZZTK prošle godine došla u ruke Ivanu Šegi.

Foto: Zagrebački računalni savez

Više od trideset učenika učenika na pobjedničkom postolju i mnoštvo onih koji su se izborili za državno natjecanje, svrstava Šegu među troje najboljih osnovnoškolskih mentora u povijesti Hrvatske, u rangu s Mihaelom Piskač Opančar. Obitelji mladih programera itekako prepoznaju ljudski i stručni rukopis Ivana Šege i drugih izvanškolskih mentora. Majke Blaženka Bošnjak i Tatjana Markovinović su složne:

- Ivan je sjajna osoba i odlično radi s našom djecom, a kao mentore valja evidentirati baš takve osobe poput Šege koje su učenike zaista pripremale za natjecanje.

Krešimir Nežmah i Patrik Pavić, koji su osvojili zlato i dva srebra na EJOI, nisu dobili priliku 2017. i 2018. boriti se za plasman u srednjoškolsku reprezentaciju kao učenici osnovnih škola. No ove su godine uvjerljivo postali članovi seniorske reprezentacije, a trojica osnovaca su se izborila za juniorsku reprezentaciju.

Na pitanje hoće li ove godine biti medalja s olimpijada, Ivan Šego, koji je s njima proveo stotine sati, odgovara da su svi oni već u fazi kada postaju sami svoji najbolji mentori, da će sigurno dati ono najbolje od sebe, i da će biti - što Bog da.

Vidjeti petoricu učenika koji su ti prirasli srcu u dvije nacionalne reprezentacije i živjeti za hrvatsku darovitost zaista je rijetki privilegij.

Foto: Zagrebački računalni savez

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije