SPORA PRESUDA

Nakon 11 godina uhićen zbog ubojstva policajca

08.11.2002.
u 00:00

ZADAR - U Tovarniku je prema tjeralici zadarske policije temeljenoj na nalogu istražnoga suca prekjučer uhićen, ispitan i pritvoren u zadarskome zatvoru Dušan Lakić (43) zbog sumnje na teško ubojstvo policajca Ivice Jurice. Dušan Lakić osumnjičen je da je tijekom 1991. prihvatio velikosrpsku ideju vojnog osvajanja dijela teritorija RH i stvaranja etnički čiste paradržavne tvorevine i njezina pripajanja tzv. Velikoj Srbiji te da je, zajedno s Goranom Opačićem Klempom, Željkom Cvjetanovićem, Zoranom Ercegom Šugijem i Sinišom Medakom, zadužio oružje i uniforme te se priključio paravojnim postrojbama pobunjenih Srba.

U tom su sastavu navodno 10. srpnja 1991. oko 23 sata na Jadranskoj magistrali u Poličniku kod jezera Grabovca postavili zasjedu policijskoj patroli MUP-a kako bi ubili policajce. Sumnjiče se da su iz zasjede otvorili rafalnu paljbu dok je vozilo prolazilo pokraj njih za koje je poginuo policajac Ivica Jurica dok su Mile Rončević, Šime Jurjević Škopinić teško ozlijeđeni, a Ivica Vanjak lakše.

Istragu o tom događaju otvorio je istražni sudac Vojnoga suda u Splitu početkom 1995. godine. Svi osumnjičenici bili su u bijegu do prekjučer, kada je uhićen Dušan Lakić, a terete se da su počinili kaznena djela teškog ubojstva i teška ubojstva u pokušaju. (rb)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije