Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI LASERSKI SUSTAV

Kad znanstvena fantastika postane stvarnost: Ovo bi trebalo biti novo izraelsko moćno oružje

Novo izraelsko lasersko oružje
profimedia
20.10.2023.
u 13:12

Rafael razvija lasersku tehnologiju više od 20 godina, ali je značajan napredak postignut u nedavnim istraživanjima. Sada je postalo moguće održavati fokusirani snop dovoljno dugo da neutralizira prijetnje sa znatnih udaljenosti.

Tijekom aktualnog rata između Izraela i Hamasa objavljeno je nekoliko snimki navodnog djelovanja njihova novog protuzračnog laserskog sustava "Iron Beam" (Magen Or), no ispostavilo se da su snimke lažne, sve su demantirali vojni izvori i proizvođač. No, svi očekuju skorašnje korištenje ovog revolucionarnog sustava.

Naime, prije nekoliko mjeseci proizvođač, tvrtka Rafael, predstavio je sustav, a u intervjuu objavljenom u CTechu, dr. Yochai, glavni inženjer projekta Iron Beam, rekao je: "Slijedi nam značajan i veliki demonstracijski eksperiment kako bismo dokazali izvedivost uklanjanja prijetnji i iskorištavanja tehnološke sposobnosti razvijene tijekom godina. U jednom od sljedećih vojnih sukoba odvest ćemo sustav na bojno polje. Testirat ćemo ga u stvarnim scenarijima, vratit ćemo se kući s podacima, analizirati brojke i vidjeti kako nam ide."

Sada, potaknuto i ovim neočekivanim sukobom, izraelsko ministarstvo obrane odlučilo je ubrzati razvoj laserskog sustava protuzračne obrane Iron Beam, koji proizvodi Rafael. Sljedeće godine očekuje se testiranje laserskog demonstratora od 100 kW.

Iron Beam dizajniran je za presretanje širokog spektra prijetnji, kao što su raketni topnički projektili, minobacačke granate i bespilotne letjelice s udaljenosti u rasponu od stotine metara do nekoliko kilometara. Visokoenergetsko lasersko oružje nudi znatnu troškovnu prednost, pri čemu svaki hitac košta samo nekoliko dolara, za razliku od procijenjenog troška od 40.000 do 50.000 USD za raketu za presretanje Tamir kojom se koristi popularni protuzračni obrambeni sustav Iron Dome.

"Početna korist Magen Ora u dramatičnom je poboljšanju našeg položaja u gospodarskom ratu i u upravljanju 'ekonomijom presretanja'. Laser je jednostavno svjetlost i nije ništa u usporedbi s naprednim projektilom Iron Domea koji košta desetke tisuća dolara. Neprijatelji također znaju da imamo Željeznu kupolu (Iron Dome). Znaju za visoke stope presretanja i nastavljaju lansirati rakete i minobacačke granate na Izrael jer shvaćaju da zbog toga još uvijek moramo u skloništa te tako remete našu svakodnevnu rutinu, a povremeno i pogađaju ciljeve. Neprijatelji razumiju da za svaku tako jeftinu i jednostavnu raketu koju ispale lansiramo super naprednu presretačku raketu koja košta cijelo bogatstvo pa vode ekonomski rat s nama, a Magen Or će to zaustaviti", rekao je jedan visoki izraelski vojni službenik komentirajući prednosti laserskog sustava.

Rafael razvija lasersku tehnologiju više od 20 godina, ali znatan napredak postignut je u nedavnim istraživanjima. Sada je postalo moguće održavati fokusirani snop dovoljno dugo da neutralizira prijetnje sa znatnih udaljenosti. U ožujku 2022. izraelska vojska provela je niz uspješnih testova koristeći Iron Beam. Prototip je uništio nadolazeće bespilotne letjelice, minobacačke granate, rakete i protutenkovske projektile. Planirano je laserski sustav uključiti u IDF-ov arsenal 2025. Međutim, trenutačne okolnosti zahtijevaju ubrzani raspored, ističu vojni izvori.

Iako Iron Beam neće eliminirati potrebu za raketnim sustavom Iron Dome, njegova je namjera da ga učinkovito nadopuni. U optimalnom scenariju, nakon što se potpuno integrira u izraelski višeslojni sustav protuzračne obrane, operateri će imati izbor hoće li neutralizirati prijetnje korištenjem tradicionalnih projektila ili isplativijih lasera. Trenutačno su vojsci i proizvođaču na raspolaganju samo prototipovi laserskih stanica, koji su nedostatni za pokrivanje svih ugroženih područja. Stoga se od lasera očekuje da brane samo ona mjesta koja su najosjetljivija na napade.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO:Sunce izlazi nad izraelskim tenkovima stacioniranim na jugu

Komentara 6

Avatar Foton
Foton
13:34 20.10.2023.

Nove tehnologije rata, bespilotne letilice, jata dronova upravljana umjetnom inteligencijo, mreze satelita I sad laserski topovi. Beskonacni broj hitaca da rusi jata dronova, itd, itd. Ali jos uvijek I krvavi rovovski rat kao u Ukraini. Mjenjaju se metode, ali covjekk ostaje opaka zivotinja, isti kroz milenije.

TO
Tomisl
13:21 20.10.2023.

A proizvođači i trgovci ratne opreme se vesele svakom ratu.

LU
luftbrenzzer
17:17 20.10.2023.

Sve bi to bilo lijepo kad nebi bilo moguće svu tu ratnu tehnologiju i klasičnu i najsuvremeniju neutralizirati omanjom A-bombicom. A k tome sukob očigledno teži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije