mišljenje stručnjaka

'Nakon ulaska u EU, struja neće biti skuplja, ali ni jeftinija'

Foto:
Foto: Thinkstock
1/3
Autor
Marko Biočina
21.05.2013.
u 20:42

S cijenom električne energije nakon ulaska Hrvatske u EU neće se dogoditi ništa značajno, barem na kratki rok. Cijena neće porasti, ali neće se ni smanjiti, smatra Slavko Krajcar, redoviti profesor u Zavodu za visoki napon i energetiku

Kada Hrvatska nakon 1. srpnja uđe u Europsku uniju, po cijeni električne energije nalazit će se na samom dnu europskog poretka. Prema podacima Eurostata, samo potrošači u Estoniji, Rumunjskoj i Bugarskoj plaćaju nižu cijenu električne energije nego hrvatski građani. 

Utoliko, usprkos najavljenom dolasku novih opskrbljivača na hrvatsko tržište, stručnjaci smatraju da nakon 1. srpnja ne bi trebalo doći do većih promjena u cijeni električne energije.

– S cijenom električne energije nakon ulaska Hrvatske u EU neće se dogoditi ništa značajno, barem na kratki rok. Dakle, cijena neće porasti, ali neće se ni smanjiti – smatra Slavko Krajcar, redoviti profesor u Zavodu za visoki napon i energetiku zagrebačkog Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo. Prema Krajcarovu mišljenju, usklađenje domaće cijene električne energije koja se desetljećima u Hrvatskoj tretirala kao socijalna kategorija zapravo je s donjom razinom EU usklađena već poskupljenjima prošle godine, tako da neće biti razloga za poskupljenje nakon 1. srpnja. Ipak, naglašava, u duljem razdoblju cijena će prvenstveno ovisiti o utjecajima novih energetskih paradigmi, te razvoju konkurencije na domaćem tržištu koja bi mogla pomoći u stabilizaciji cijena.

>>Želite smanjiti potrošnju struje? Evo kako!

>>Idućih godina čudo – znatno će padati cijene nafte, plina i struje!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije