Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
620. dana pakla

Nazire li se kraj rata u Ukrajini? Mir bi odgovarao svima, ali kako razaranja i smrti proglasiti pobjedom?

06.11.2023.
u 15:06

Posljednjih dana pojavile su se neslužbene informacije, kao i neke naznake, da se polako ali sigurno nazire kraj rata u Ukrajini. Jedan od osnovnih razloga tome je što je svijet već umorio od ovoga rata ali i činjenice što obje strane

Rat u Ukrajini traje već 620 dana i još uvijek se odvija nesmanjenom žestinom. I jedna i druga strana objavljuju podatke o stradanjima suprotne strane pri čemu se vrlo često sve te brojke pumpaju radi morala svojih vojnika ali i građana kojima je više dosta svega i koji ne vide kraj ovome stradanju i razaranju. Poslije 620 dana ratovanja Ukrajina je razorena zemlja čiji su gradovi, industrija i infrastruktura uništeni. Još gore je što imaju veliki broj poginulih kao i milijune raseljenih od kojih se mnogi nikada neće vratiti u svoju državu. Nije bolja situacija niti u Rusiji koja nema toliko razorenih gradova ali zato ima poginulih i također onih koji su pobjegli od rata. Uz to Rusija je danas država koja je dobrim dijelom izolirana od svijeta.

Međutim, posljednjih dana pojavile su se neslužbene informacije, kao i neke naznake, da se polako ali sigurno nazire kraj rata u Ukrajini. Jedan od osnovnih razloga tome je što je svijet već umorio od ovoga rata ali i činjenice što obje strane, unatoč stalnim napadima i kontra ofanzivi, čvrsto drže svoje položaje i ne vidi se načina da dođe do nekih velikih promjena. Tijekom nepune dvije godine SAD, Europa i druge države svijeta "upumpale" su u Ukrajinu i naoružanje desetine milijardi eura ali su rezultati nikakvi i daleko ispod očekivanja. Gotovo ništa od zacrtanih ciljeva prije početka kontra ofanzive nije ostvareno. Niti ruska vojska nema snage za neke značajnije operacije kao niti osvajanja gradova koji su im cilj tako da su unatoč milijardama eura potrošenim i tisućama stradalih vojnika daleko od cilja kojega su si postavili u veljači prošle godine. Ono što je pak najvažnije u svemu tome je što je u međuvremenu došlo do rata u pojasu Gaze tako da je rat u Ukrajini pao u drugi plan. Danas svjetski mediji najviše pišu o stradanjima Izraelaca i Palestinaca, uništenoj Gazi, dok se Ukrajina spominje tek sporadično. I u svijetu dolazi do promjena pa tako i neke države polako mijenjaju svoje stavove, a uz sve to svjetski mediji izvještavaju kako ubrzano kopni pomoć Ukrajini koju najvećim dijelom osiguravaju SAD.

Pri tome treba znati i kako iz Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, a kojega kontroliraju republikanci koji već mjesecima govore o tome kako pomoć Ukrajini treba smanjiti, dolaze vijesti kako ta pomoć neće biti brzo obnovljena a ako i bude ona će biti u znatno manjem iznosu. U isto vrijeme europske države ne mogu ispuniti niti svoje već preuzete obveze, koje su daleko ispod američke pomoći, a o tome da u cijelosti pokrije i pomoć SAD-a ne treba niti govoriti. Uz sve to ne smije se zaboraviti kako su i države EU dobrim dijelom ovisne o prirodnim resursima kojima raspolaže Rusija.  Sve to dovelo je do toga da je službeni Washington, koji je do sada bezrezervno podržavao Ukrajinu u ratu protiv Rusije, sada počeo pritiskati Kijev i predsjednika Volodimira Zelenskog da pristane na mirovne pregovore koji bi doveli do okončanja rata. Kako će to izgledati nitko ne zna posebno jer Ukrajina ne želi da se odrekne niti jednog dijela svoje teritorije, a teško je za očekivati da će se Rusija tek tako povući s Krima i dijelova koje je zauzela ruska vojska. Kada se govori o tome sukobu ne smije se zaboraviti niti činjenica da zapadne države od Zelenskog traže da održi izbore, a i pred Rusijom su slijedeće godine izbore. I pred Zelenskim i pred Putinom je izazov kako mirovne pregovore, i nekakav dogovor, gdje se nečega svaka od strana mora odreći, prikazati kao svoj uspjeh i pobjedu.

VEZANI ČLANCI:

U međuvremenu se i događaju i neke stvari unutar same Ukrajine gdje je Zelenski smijenio više čelnika. Kako kopni vojna pomoć, a i kako je rat u Gazi preuzeo primat svjetske javnosti, Zelenski sve žešće proziva države i njihove čelnike koji im smanjuju pomoć zaboravljajući sve što je učinjeno za njih. Čak je napao i vojni vrh Ukrajine optužujući ih za kukavičluk i neodlučnost. Prate to sve i sami Ukrajinci koji sve glasnije postavljaju pitanja zašto su jedni stalno na prvim crtama bojišnice dok se druge ne dira. Isto tako pojavila se i vijest o mogućoj smjeni generala Zalužnog koji je zapovjednik ukrajinske vojske i ključna osoba u obrani Ukrajine. Prije nekoliko dana pojavila se i informacija kako je upravo Zalužni moguća zamjena Zelenskog ali o tome nije bilo više informacija kasnije.

VIDEO Polarna svjetlost iznad Hrvatske

Ključne riječi

Komentara 31

DU
Deleted user
00:33 07.11.2023.

Ovdje ima previse poturica hehehe 😜

DU
Deleted user
19:36 06.11.2023.

Zakon jacega jos vrijedi ali bumo vidjeli kak dugo.Razgovori o miru traju iza zavjesa al sve je to bacanje probnih balona.Zelensky opet ne moze prihvatiti bilo kakav mir gdje UA gubi sva okupurana podrucja.Rat jos nije gotov i Zelensky mozdada ima nekog jokera u rukavu i sprema ga upotrijebiti kad se rusi budu najmanje nadali.🤠

Avatar Kajman
Kajman
15:53 06.11.2023.

Naravno može se završiti ovaj rat, ali je onda poslana poruka kako se agresija isplati pa me zanima kako će se završiti na desetke ratova koji će uslijediti odmah nakon ovoga?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije