Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi Crobarometar

HDZ daleko ispred SDP-a, ali ne smanjuje se broj neodlučnih birača

Foto: Nova TV
1/4
25.05.2023.
u 21:23

Manje građana, u usporedbi s prošlim mjesecom, podržava rad Vlade. Naime, njezin rad odobrava 28 posto ispitanika, dok ne odobrava njih 64 posto. Predsjednik Zoran Milanović nema podršku 53 posto ispitanika, a ima njih 38 posto.

HDZ i u svibnju drži vodeću poziciju te bi mu glas u ovom trenutku dalo 30,3 posto ispitanika, podaci su mjesečnog istraživanja Crobarometar kojeg donosi Nova TV. Slijedi SDP s 12,6 posto, Možemo! ima devet posto, Most je na četvrtom mjestu sa 7,3 posto, dok Domovinski pokret drži peto mjesto. Neodlučnih birača ima 17,3 posto te se njihov broj nije smanjio. Stranke koje ne prelaze izborni prag, a imaju više od jedan posto podrške su HSU, HSS, HNS, Centar, Socijaldemokrati hrvatske, Hrvatski suverenisti, Odlučnost i pravednost, HSP.

Što se tiče stava građana o smjeru kojim Hrvatska ide, 69 posto ispitanika smatra da je pogrešan, dok 20 posto vjeruje da je dobar. Ni pozitivan ni negativan komentar nema njih 11 posto.

Manje građana, u usporedbi s prošlim mjesecom, podržava rad Vlade. Naime, njezin rad odobrava 28 posto ispitanika, dok ne odobrava njih 64 posto. Predsjednik Zoran Milanović nema podršku 53 posto ispitanika, a ima njih 38 posto. Građani su rad Vlade ocijenili s 2,37, rad predsjednika s 2,68, a Hrvatskog sabora 1,98.

VEZANI ČLANCI:

Milanović je i dalje najpopularniji, a slijede ga redom Tomislav Tomašević, Božo Petrov, Ivan Penava te Andrej Plenković. Ljestvicu negativnog dojma predvodi Milorad Pupovac. Nakon njega su Andrej Plenković, Hrvoje Zekanović, Gordan Jandroković i Zlatko Hasanbegović.

Građane u svibnju najviše muče visoke cijene i inflacija, a potom životni standard, korupcija i kriminal, gospodarska situacija te siromaštvo. Među aspektima života najbolje su ocijenjeni sigurnost i obrazovni sustav, a najlošije rad političara i sudova.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 21. svibnja na 992 punoljetna građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

VIDEO Plenković: 'Cilj je povećati plaću. Rasteretiti u pravom trenutku na pravi način'

Komentara 22

GR
Greben
22:50 25.05.2023.

otrovnijezik - unaprijed zelim naglasiti da sam nadstranacki! Nastojim gledati cinjenicama u oci i nista drugo! HDZ je na celu s nepokolebljivim Franjom Tudjmanom i hrabrim, domoljubnim Hrvatima i mnogobrojnim pripadnicima manjina vojno i politicki ostvario tisucljetni san svekoligog hrvatskog naroda. Mislis li ti (i tebi slicni) da se to samo tako moze pomesti ispod tepiha, zaboraviti,!? Kao sto i ti sada pokusavas krivotvoriti - i vrijedjati - glasacko tijelo HDZ-a nazivajuci ga "zaposlenim glasacima", tako bezbroj onih koji nisu HDZ-ovci, od nezaposlenih do radnicke klase, neskolovanih do visoko obrazovanih, sefova, direktora, politickih lidera drugih stranaka... muljaju, krivotvore, kradu, ne placaju porez, grade bez gradjevinske dozvole... Ali za njih se ne zna jer nisu ministri, niti drzavni tajnici.... Nisu medijski dovoljno skandalozni, ne stvaraju u narodu zlu krv je mnogi su im slicni... Ono sto je meni cudno je da biraci ne nagradjuju osobu koja radi, donosi rezultate na svim podrucjima svog djelokruga, dok se osoba koja ne radi, koja ne doprinosi niti na jedan jedini za drzavu vazan segment biva nagradjenim!

GR
Greben
22:59 25.05.2023.

Segvej - Mislim da si malo pomijesao brojke, pa iz tog razloga nisi ni humoristican ni vjerodostojan. S druge strane, svaki hrvatski drzavljanin neovisno o prebivalistu ima pravo glasovati i na parlamentarnim izborima! Prema tome...razmisli prije nego sto dignes ruku, a onda jos jednom razmisli prije nego se izrazis, unatoc osnovnoj slobodi ljudskih prava (postoje i duznosti).

LU
luckyluke1
22:46 25.05.2023.

Tko normalan koji želi dobro sebi, svojoj obitelji, svojoj domovini će dati svoj glas za SDP, bolesnu oporbu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije