Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORNI KOMPAS

Ne znate za koga biste glasali? Ova genijalna aplikacija mogla bi vam u 5 minuta pomoći donijeti odluku

Šibenik: Izbori za članove Vijeća mjesnih odbra i gradskih četvrti na području Grada Šibenika
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/8
Autori: Hina, Večernji.hr
04.04.2024.
u 12:51

Riječ je o aplikaciji Izborni kompas, a cilj joj je pomoći biračima pri zaokruživanju liste na parlamentarnim izborima, koji će se održati 17. travnja ove godine.

Fakultet političkih znanosti u Zagrebu (FPZG) predstavio je u četvrtak, 4. travnja, inovativnu aplikaciju koja vam može pomoći odrediti koja politička stranka najbolje odgovara vašim preferencijama. Riječ je o aplikaciji Izborni kompas, a cilj joj je pomoći biračima pri zaokruživanju liste na parlamentarnim izborima, koji će se održati 17. travnja ove godine.

Aplikaciju su razvili istraživači s Fakulteta političkih znanosti uz pomoć nizozemske istraživačke agencije Kieskompas koja je razvila slične aplikacije u Francuskoj, Italiji i Švedskoj. "Uz pomoć jednostavne aplikacije, građani u pet minuta mogu saznati što o važnim pitanjima misle pojedine stranke, gdje u izbornim programima stranaka mogu više pročitati o tim stavovima i koje su stranke najbliže njihovim vlastitim stavovima o gospodarstvu, zdravstvu, vanjskoj politici i brojnim drugim temama", stoji u objavi FPZG-a.

A kako aplikacija funkcionira? FPZG je za vas složio 30 različitih izjava, a vi na njih možete odgovoriti u rasponu od "izrazito se slažem" do "nemam mišljenje". Izjave su vezane za aktualna gospodarska, politička i brojna druga pitanja, a primjeri nekih od njih su: "Država treba pojačano privlačiti strane radnike jer je to jedini način da se postigne demografska održivost", "Potrebno je vratiti obavezno služenje vojnog roka", "Liječnici koji rade u državnim bolnicama ne smiju istovremeno raditi i u privatnim klinikama", "Istospolni parovi bi trebali moći posvajati djecu kao i ljudi u braku" i sl. 

Na kraju za svaku od izjava možete provjeriti što o njima misli koja politička stranka u Hrvatskoj i gdje u izbornim programima stranaka mogu više pročitati o tim stavovima. A koja stranka najviše odgovara vašim stavovima, možete provjeriti OVDJE.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, u subotu, 6. travnja, istječe rok do kojega birači, uoči saborskih izbora raspisanih 17. travnja, mogu pregledati, dopuniti i promijeniti podatke upisane u registar birača, izvijestilo je Ministarstvo. Do toga roka mogu podnijeti i zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju. Podaci upisani u registar birača mogu se provjeriti na ovoj poveznici. Zahtjevi se mogu predati neposredno u nadležnom upravnom tijelu ili putem sustava e-Građani

Ministarstvo pravosuđa i uprave poziva birače, pripadnike nacionalnih manjina koji će navršiti 18 godina do dana održavanja izbora, da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti neposredno u nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba koje vodi registar birača ili putem sustava e-Građani.

Birače podsjeća i da se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti osim onih koji nisu upisani u registar birača. Izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora u Hrvatskoj će se održati u srijedu, 17. travnja, a u inozemstvu u utorak, 16. i srijedu, 17. travnja. 

FOTO U Ličkom Osiku svečano otvoren bankomat: 'Malo kasni, ali nikad nije kasno'

Šibenik: Izbori za članove Vijeća mjesnih odbra i gradskih četvrti na području Grada Šibenika
1/8

Komentara 1

GO
goran2hr
13:04 04.04.2024.

Smjestili su HDZ lijevo od centra. Točno, tu i spada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije