Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAMBENA POLITIKA

Neutralna Austrija najavila da planira ulazak u europski sustav zračne obrane Sky Shield

AUT, Ehrung ehemaliger Verteidigungsminister
Foto: EXPA/ Max Slovencik
1/4
02.07.2023.
u 22:38

“Za Austriju je to, u njenoj obrambenoj politici prekretnica”, pojasnila je ministrica obrane Klaudia Tanner. Napomenula je da se provjerava kako bi Austrija mogla konkretno sudjelovati u “Sky Shield-u”.

Nakon što je jučer austrijski savezni kancelar Karl Nehammer izjavio kako Austrija planira priključiti se zemljama sudionicama europskog sustava obrane zračnog prostora “Sky Shield”, na domaćoj unutarpolitičkoj sceni nema više mira. Gotovo svi austrijski mediji, s obzirom na neutralnost Austrije danas pišu o toj “osjetljivoj” temi. I prenose izjave i stavove kako konzervativnog kancelara (ÖVP) Nehammera, tako i njegovih stranačkih kolega, ministrice obrane Klaudie Tanner i šefa austrijske diplomacije Alexandera Schallenberga.

“Kroz ruski napadački rat na Ukrajinu, stanje s opasnostima se je masovno zaoštrilo”, rekao je Nehammer i dodao: “Mi se moramo i hoćemo pobrinuti se za prevenciju, kako bi našu zemlju zaštitili od opasnosti dronova ili raketnih napada. A u nadzoru zračnog prostora to je najbolje zajednički u europskom savezu s drugim državama”. “Sa Sky Shield satelitskim zaštitnim kišobranom rasprostrtim preko zemalja učesnica, moguće je rano prepoznavanje dronova i raketa i obrana”, argumentirao je austrijski kancelar prenosi dnevni list Der Standard i drugi mediji.

“Za Austriju je to, u njenoj obrambenoj politici prekretnica”, pojasnila je ministrica obrane Tanner. Napomenula je da se provjerava kako bi Austrija mogla konkretno sudjelovati u “Sky Shield-u”, projektu o kojem se, prema navodima medija, pregovara navodno od jeseni prošle godine. Der Standard piše kako se je austrijska ministrica obrane u proljeće se srela sa svojim njemačkim kolegom Borisom Pistoriusom (SPD) i kako je već tada rekla da se “svi jako vesele da će se i Austrija pridružiti”. Tanner je Istaknula da je “Austrija zanimljiva zbog svog geografskog položaja, jer se nalazi na razdjelnici između prijetnji s Istoka i s Juga”.

POVEZANI ČLANCI:

Austrijski ministar vanjskih poslova Schallenberg je danas u razgovoru s austrijskom televizijom ORF, između ostalog, na upit može li se Austrija s obzirom da je neutralna uopće pridružiti Sky Shieldu, odgovorio kako “nema kršenja neutralnosti” i da je “Sky Shield kompatibilan s neutralnošću”. Šef krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) populist Herbert Kickl oštro je napao saveznu Vladu i kancelara, nazvavši najavu ulaska Austrije u Sky Shield “pogubnom političkom odlukom o neutralnosti”. Kickl je Vladi poručio kako je ona “sigurnosni rizik za zemlju”.

“Zajednički raketni kišobran s NATO-om je pravno isključen kada se radi o neutralnosti. I on može Austriju odvesti u rat s Rusijom”, upozorio je Kickl, prenosi Der Standard. “Austrija time gubi svoju poziciju snage, koju bi, upravo u aktualnom sukobu Rusije i Ukrajine mogla koristiti u posredničkoj ulozi”, istakao je šef austrijske krajnje desnice. Kickl je poručio kako čeka da se o tom pitanju oglasi i predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen. Austrija je, kako navode mediji, jedina zemlja koja nije članica NATO-a, osim Švedske kao kandidatkinje za ulazak u ovaj Sjevernoatlanski vojni savez, koja se želi pridružiti europskom sustavu obrane zračnog prostora “Sky Shield”.

>> VIDEO Nova snimka s fronta pokazuje koliko je rat u Ukrajini težak

Komentara 2

GO
goran2hr
10:54 03.07.2023.

Naopaka logika. Neutralnu Austriju nitko ne bi niti gađao, ali nakon ovog upetljavanja...?!

Avatar Striborski
Striborski
07:54 03.07.2023.

Sve to preleti Striž ... zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije