OSOBA GODINE - JADRANKA KOSOR

Nitko nije vjerovao da će Kosor "preživjeti" do jeseni

jadranka kosor
Ilustracija Tonči Zonjić
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
01.01.2010.
u 19:12

Od poslušne žene u sjeni koja se doima kao da nema i ne treba vlastito mišljenje, Jadranka Kosor promaknula se u solidnu, odlučnu premijerku koja ima stav o svemu.

Neće izdržati do jeseni, bila je to prognoza većine kad je 1. srpnja Ivo Sanader premijersku fotelju i mjesto šefa HDZ-a prepustio svojoj zamjenici Jadranki Kosor. Šest mjeseci kasnije dojam o Jadranki Kosor drukčiji je.

Od poslušne žene u sjeni koja se doima kao da nema i ne treba vlastito mišljenje, Jadranka Kosor promaknula se u solidnu, odlučnu premijerku koja ima stav o svemu.

Iskrenija je od svih svojih prethodnika, niže uspjehe u vanjskoj politici, uspjela je riješiti problem sa Slovenijom, pozvana je u Berlin i Moskvu, prijestolnice velesila koje je njezin prethodnik mogao samo sanjati. Objavila je rat korupciji.

U pola godine njezine vlasti otvorene su brojne afere, deseci su završili u pritvoru, a ona nikoga nije željela zaštititi.

Sve to je pozitivno i ništa joj od toga nitko ne može oduzeti, ali građani će je u 2009. godini pamtiti na sasvim drugi način. Pamtit će je kao premijerku koja je uvela krizni porez, tzv. harač i koja je praktički na Badnjak ujutro božićnice za medicinske sestre, čistačice i učitelje prerezala napola. Nimalo popularni potezi, ali i u tome Jadranka Kosor napravila je iskorak.

Te je odluke osobno objavila i svu odgovornost za te poteze preuzela na sebe. Ipak, daleko smo od smanjenja broja općina, gradova i županija.

Još uvijek ništa od racionalizacije trome i neučinkovite vojske državnih službenika, a borba protiv rasta nezaposlenosti i urušavanja

gospodarstva nikako da bude objavljena.

Velika je slabost prve hrvatske premijerke i nedostatak kadrova.

Uz iznimku Đure Popijača, cijeli je kabinet naslijedila od prethodnika, a kad su zaredale afere, manji je bio problem skidati glave nego postavljati nove ljude.

Jer Jadranka Kosor, osim u nekoliko sektora koje je kao ministrica pokrivala, nema ljude kojima može bezuvjetno vjerovati.

Nakon fijaska Andrije Hebranga na predsjedničkim izborima, za Jadranku Kosor sve su veći problemi i u vlastitoj stranci. Nekad moćni HDZ, uvijek pod čvrstim vodstvom poludiktatora, mili u rasulo.

Ideja unutarstranačkih izbora koji bi Jadranki Kosor dali legitimitet potonula je kad je vodstvo shvatilo da je na predsjedničkim izborima kažnjeno, čak i od vlastitih birača, zbog lošeg vođenja države.

U 2010. godini Jadranku Kosor očekuje rekonstrukcija Vlade, stabilizacija državnih financija, odvajanje radnika od neradnika i pripreme za vjerojatno najtežu turističku sezonu od rata. A nalet hapšenja i raskrinkavanja afera mogao bi krenuti nevjerojatnim smjerovima.

U svemu tome Kosor je osuđena na filigranski precizne poteze jer bi i najmanji korak u lošem smjeru mogao značiti gubitak vlasti. A vlast je Jadranki Kosor neizmjerno draga.

Ključne riječi

Komentara 14

NI
Nitko_i_ništa
19:53 01.01.2010.

Član ste neke PTC stranice, a ne možete naći aktivne direktne referale koji bi Vam omogućili ogroman profit? Onda posjetite ovu stranicu te naučite kako ih dobiti. P.S. Ja sam dosad prikupio 295 direktnih referala i zarađujem više od 50$$ (250 kuna) TJEDNO!!!! ---------> http://direktni-referali.coolpage.biz Ako niste član PTC (Pay-To-Click) stranice onda se ovdje možete registrirati ------> http://www.neobux.com/?rh=4E696B6F6C6131343038

DC
DC
19:53 01.01.2010.

E moj mikrogrizzly. \'Slomiti kicmu ljevici\' ne mogu ni jos jace zemlje od Hrvatske (pogledajte samo \'koljevku\' kapitalizma SAD koje su izabrale najliberalnijeg predsjednika u povijesti!). U svjetskom trendu lijevo orijentiranih vlada (SAD, Europa itd.), ostati na vlasti naspram socijalistaa je uspjeh, a gospoda Kosor je definitivno ucinila jos vise od toga, sto je \'sveznalicama\' poput vas nazalost uzalu objasnjavati.

JA
jankoprekobrda
20:10 01.01.2010.

Kako se ono zovu osobe koje tudjim perjem vole da se kite. A premijerkini \"uspijesi\": 1. Sporazum sa Slovenijom u Washingtonu pisan u Zagrebu tek ovlas procita nedovoljni i netocno preveden i od premijerke podpisan. 2. Protiv KORUPCIJE BORBA kojaa je u Bruselu iskreirana iz kojegsa su u Zagreb liste optuznika stigle. Pa i premijerka je necasno stan stekla i to se moze korupcijom prozvati ,al\' o tome se nece ni pisati. 3. HARC uspijeh jeste poreza dravi treba i koliko gdo joj dali nije njoj dosta. NEIZMJERNA je pohlepa drzave i glupost ljudska. Preko 30 godina ratujem sa poreznicima nekoliko drzava i sistema, i sto reci generalno svi skupa su isti, koliko god im dao njima nije dosta i hoce duplo vise. Bilo je vise pravde u feudalizmu kad je drzava uzimala desetinu, a sada ni trecina nije dosta neke drzave vec uzimaju polovinu pa i vise. Drzava je najbolji poduzetnik ne radi a samo profit ubire, nema rizika, ako si ove godine uspijesan bio ona ce ti uzeti ako si slijedece podbacio nista ti nece dati niti ce ti pomoci. zato je Todoriceva logika prava biti najveci pa ces drzavu ucijeniti uvijek moci, preko dana ili noci. Istina svi bi mi koje kakove socijalne pomoci a dali bi malo ili nista, svima nam je skupo socijalno, zdravstveno i svako drugo davanje pa i obicno parkiranje il smeca odvoz ali poreza nebi rado platili. Mudar ce onaj biti koji jeftinu drzavu ce naci znati. No kazu i ja procitah u tisucama stranica knjiga da drzavna birokracija ce bujati rasti kao prase koje se tovi, sve dotle dok sama sebe ne pocme jesti gristi. Evo i premijerka u ime vlade porucuje stegnit remen stedi da se harac platit moze al drzavnu birokraciju ona srezat nece, a viska tamo barem 33% ako ne 55% ima, i koja bi to usteda bila, jer drzava najvise ljudi uposlila jer se gamad po drzavnim uredima nakotila. Pa kad pribrojimo one koji po firmama papire neke vrte osta ce nam manje desetine ukupno uposlenih koji proizvode i nesto tvore, a to izdrzat dugo nece i moglo bi doci do velike nesrece, mogao bi se na ulici narod dogoditi, a tada razum prestaje, jer glad ne bira kako nahranit sebe moci. I sto na kraju reci svu to pomoc oko ulaska u NATO i EU amerikenjcima dobro smo platili otoke usred Jadrana smo im pod cijenu dali da na njima neke labaratorije za kemisko i biolosko oruzje grade, da tamo testiraju proizvode i skladiste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije