Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jerko Trogrlić

'Nitko osim SDP-a nema interes za nove izbore'

Zagreb: Sjednica Glavnog odbora SDP-a u središnjici stranke na Iblerovom trgu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
05.05.2024.
u 12:58

Politički analitičar Jerko Trogrlić za Večernji list komentirao je politička događanja u Hrvatskoj nakon provedenih parlamentarnih izbora 17. travnja.

Svjedočimo postizbornom koalicijskom i stranačkom osipanju. Raskoli su pogodili Most i Hrvatske suvereniste. I Mislav Kolakušić odriče se Domovinskog pokreta jer mu je neprihvatljivo sklapanje vlasti s HDZ-om. Što je razlog tim osipanjima: karijerizam, politički ili financijski interesi...?

Stvar je što te koalicije i nisu nastale iz nekih zajedničkih uvjerenja ili na čvrstoj stranačkoj strukturi jer se radi o pojedincima koji su na izbore izašli udruženo kako bi uopće osvojili saborski mandat ili postigli veći rejting. Mostu su Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić zaista dali dodanu vrijednost i na prošlim i na ovim izborima, ali oni ne trpe stranačku stegu, nisu stranački poslušnici i ne možete ih tako tretirati. Kolakušićevo ponašanje nije iznenađenje, on oduvijek djeluje na isti način. Most i DP procijenili su da su im potrebni i takvi nepouzdani pojedinci kako bi ostvarili bolji rezultat. I unatoč situaciji s Vesnom Vučemilović u Suverenistima, nitko nije doživio takav udarac osim Mosta jer su Raspudići bili udarne vedete njihove stranke. To što su oni napustili i klub i stranku pokazat će se velikim udarcem za Most.

No, sve se češće spominju novi izbori. Koliko su oni izgledni?

Oni nisu realni jer nitko osim SDP-a nema interes za ponovljene izbore. Možemo! je ostvario dobar rezultat i svjestan je da nema kapacitet za izvršnu vlast na nacionalnoj razini, niti se želi vezati uz SDP, a desnija im Vlada omogućava okruženje pogodnije za njihov rast u opoziciji. DP je došao u poziciju koju ionako želi već dva izborna ciklusa, a to je da bude glavni partner HDZ-u za formiranje Vlade. I nikakvi ponovljeni izbori ne mogu ga dovesti u povoljniju situaciju. Za DP je ovo sad idealna situacija. Može mu se samo dogoditi da ga na novim izborima HDZ više ne treba.

Most je ostvario dobar rezultat, ali je u šoku zbog razlaza s Raspudićima i novi izbori nisu mu opcija koju će stvarno zagovarati. HDZ je treći put u poziciji formirati Vladu, a novi bi izbori značili tehničku Vladu i predizborno ujedinjenje ljevice, pa ni HDZ-u ponovljeni izbori nisu u interesu, tim više što 61 osvojeni mandat u ovakvom okruženju i nakon osam godina vlasti - jest dobar rezultat. A SDP bi volio produljiti neizvjesnost i odgoditi unutarstranačka previranja i izbore koji slijede u stranci, ali je u tome osamljen. Njegovi zastupnici neće se lako odreći mandata koje su sad osvojili jer im ti mandati na novim izborima ne bi bili baš sigurni. 

VEZANI ČLANCI:

Dođe li do novih izbora, bi li sve ovo što se sad događa oko natezanja pri slaganju vladajuće većine moglo rezultirati time da izlaznost birača opet drastično padne i bude mala jer bi se građani mogli osjećati razočaranima i prevarenima pa zgađeni svime čemu sad svjedoče odbiju sudjelovati u novom krugu političke igre?

Na ponovljenim izborima izlaznost je uvijek manja. Usto, u super izbornoj godini smo, čekaju nas još i izbori za europski parlament, kao i predsjednički izbori. I građanima je pun kufer izbora. Zato nije realno da se ni približno ponovi izlaznost koju smo sad imali. Ona bi bila značajno niža, a omjeri snaga mogli bi ostati vrlo slični. 

GALERIJA Plenković stigao u Vukovar na novu rundu pregovora: Pogledajte kako su ga dočekali DP-ovci

Zagreb: Sjednica Glavnog odbora SDP-a u središnjici stranke na Iblerovom trgu
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije