Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'GRAĐANI REICHA'

Njemačka podignula optužnicu protiv ekstremista: 'Planirali su napad, htjeli su oteti i ministra'

FILE PHOTO: Police escorts a person in Karlsruhe
Foto: Heiko Becker/REUTERS
1/3
23.01.2023.
u 17:14

U sklopu akcija koje su trebale izazvati nemir i stanje slično građanskom ratu, optuženi su planirali i otmicu ministra zdravlja Karla Lauterbacha

Glavno državno tužiteljstvo u Karlsruheu podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv petero pripadnika pokreta „Građana Reicha“ zbog pripremanja terorističkih napada i pokušaja otmice ministra zdravstva Karla Lauterbacha.

„Optužene se tereti da su se najkasnije u siječnju 2022. udružili u terorističku organizaciju s ciljem izvršenja napada na objekte u Njemačkoj i širenja straha i izazivanja stanja koje bi nalikovalo građanskom ratu“, stoji u optužnici Glavnog državnog tužiteljstva.

U sklopu akcija koje su trebale izazvati nemir i stanje slično građanskom ratu, optuženi su planirali i otmicu ministra zdravlja Karla Lauterbacha, koji je ujedno i simbol politike njemačke vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa.

U planove su bili uključeni i napadi na važne infrastrukturne projekte kako bi se prekinula opskrba strujom, što bi izazvalo paniku među građanima.

U svojim planovima optuženi su računali i s mogućim ljudskim žrtvama.

U pozadini ovih djela stoji ideologija pripadnika pokreta tzv. „Građana Reicha“, koji ne priznaju postojanje SR Njemačke i njezinih institucija nego tzv. Njemačkog Reicha u formi prije Prvog svjetskog rata.

Cilj ove skupine je rušenje demokratskog poretka SR Njemačke i ponovno uspostavljanje autoritativnog režima po uzoru na Njemačko carstvo.

Optuženo je pet njemačkih državljana, četiri muškarca i jedna žena, koji su uhićeni tijekom prošle godine na različitim lokacijama u Njemačkoj.

>> VIDEO Objavljeno gdje je palo najviše snijega

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije