Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRAJINA BLIŽA EUROPSKOJ UNIJI

Čovjek koji je spasio pregovore? Orbanu je ponudio da 'popije kavu' u ključnom trenutku

European Union leaders summit in Brussels
Foto: YVES HERMAN/REUTERS
1/2
15.12.2023.
u 12:40

Njegova ideja vrlo je neobična, a neki diplomati prisutni na samitu u četvrtak nisu bili sigurni je li to itko ikada pokušao

Nakon što se dogovor čelnika EU o početku pristupnih pregovora s Ukrajinom tri sata nije pomaknuo s mrtve točke, njemački kancelar Olaf Scholz povukao je zanimljiv potez. Prišao je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji je nastojao blokirati proces, te mu predložio da ode popiti kavu izvan prostorije.

Naime, Orban nije bio voljan dozvoliti pregovore, a pristupni pregovori mogu započeti samo ako se slažu sve zemlje članice, no postoji jedan način da se to pravilo zaobiđe. Kako je objasnio Scholz, ako Orban kratko napusti prostoriju, preostalih 26 čelnika EU može jednoglasno glasovati za odobravanje pristupanja Ukrajine procesu pristupnih pregovora, jer je glasovanje u odsutnosti jednog vođe dozvoljeno, a u tom slučaju Orban i dalje može reći da nije glasovao za taj prijedlog, piše Politico.

Nakon što su popričali, Orban je uistinu napustio prostoriju i omogućio Europskoj Uniji da donese povijesnu odluku i otvori proces pregovora s Ukrajinom nakon nekoliko dana nesigurnosti koju je uzrokovalo Orbanovo protivljenje. Scholzova strategija zaintrigirala je mnoge figure u Bruxellesu i dalje, naročito jer je kancelar, od kada je došao na dužnost 2021. godine, često dobivao kritike zbog nedostatka takta u pregovorima, kao i komunikacijskih vještina koje, prema stručnjacima, nisu na razini bivše kancelarke Angele Merkel.

Njegova ideja, da europski čelnik napusti prostoriju kako bi odluka bila jednoglasna, vrlo je neobična, a neki diplomati prisutni na samitu u četvrtak nisu bili sigurni je li to itko ikada pokušao. "Nakon nekoliko sati u kojima je preostalih 26 čelnika pobijalo sve Orbanove argumente, Scholzov prijedlog je došao u pravo vrijeme. Bio je koristan" komentirao je jedan diplomat pod uvjetom anonimnosti.

Nakon što su objavili odluku na društvenim mrežama, Orban je na Facebooku napisao da "Mađarska ne želi biti dio ove loše odluke", a Volodimir Zelenski već je proslavio objavu na društvenoj mreži X napisavši "Zahvaljujem kancelaru Scholzu na njegovom osobnom trudu, i Njemačkoj za vodstvo". Razni proukrajinski računi na X-u koji su ranije zamjerali Scholzu nesigurnost u potpori Ukrajini također su bili zadovoljni odlukom. "Oprosti što smo ti se smijali, Olafe. Pravi si prijatelj" poručio mu je jedan bloger.

VIDEO Okršaj s umjetnom inteligencijom: Putinu pitanje o dvojnicima postavio - njegov dvojnik

Komentara 34

IZ
ivan.zorger
13:30 15.12.2023.

Da je bar Njemačkoj jedan takav Orban! Umjesto recesije imali bi rast! A tek da je Hrvatskoj, ufff :))

SE
Serengeti
12:32 15.12.2023.

Činjenica je da Ukrajina nije zadovoljila 3 od 7 kriterija. Kojim to argumentima su čelnici 26 zemalja uvjeravali Orbana da Ukrajina treba ući u EU? Zašto se nisu tako zalagali da se otvore pregovori za BiH?

IZ
ivan.zorger
13:30 15.12.2023.

Da je bar Njemačkoj jedan takav Orban! Umjesto recesije imali bi rast! A tek da je Hrvatskoj, ufff :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije