Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raketa dugog dometa

Njemački parlament odlučio: Ukrajini neće poslati Taurus, jednu od najmodernijih raketa

Ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/19
18.01.2024.
u 10:01

Olaf Scholz početkom listopada odlučio je da zasad neće opskrbiti Ukrajinu tim oružjem, strahujući upravo da bi Ukrajina mogla gađati ruski teritorij

Njemački parlament u srijedu navečer odbio je prijedlog CDU-a i CSU-a da se Ukrajini pošalju rakete dugog dometa Taurus. Gotovo svi zastupnici vladajuće koalicije – socijaldemokrati, zeleni i liberali, odbili su prijedlog Kršćansko-demokratske unije (CDU) i sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) da se Ukrajini pošalje ta moderna raketa švedsko-njemačke proizvodnje. 

Njemačka agencija dpa piše kako je taj rezultat glasanja zbunjujuć jer su zeleni i liberali mjesecima tražili kancelara Olafa Scholza da pošalje te rakete koje bi Kijevu omogućile da gađa duboko u ruski teritorij. 

Zastupnici liberala tvrde da su glasali protiv jer je prijedlog bio povezan s godišnjim izvješćem parlamentarnog povjerenika za njemačke oružane snage, "što nije primjereno”, napisala je Marie-Agnes Strack-Zimmerman koja ipak podržava slanje tog oružja Kijevu. 

VIDEO Ukrajina se ukopava dok zauzima obrambeniji stav

Taurus je jedna od najmodernijih raketa, sposobna uništiti kompleks bunkera s velike udaljenosti i visine. Scholz je početkom listopada odlučio da zasad neće opskrbiti Ukrajinu tim oružjem, strahujući upravo da bi Ukrajina mogla gađati ruski teritorij, prenosi dpa.  

Ukrajinski ministar obrane otkazao posjet Francuskoj

Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov otkazao je planirani posjet Francuskoj u četvrtak "iz sigurnosnih razloga", objavilo je francusko ministarstvo oružanih snaga u priopćenju u srijedu. Umerov i njegov francuski kolega Sébastien Lecornu umjesto toga održat će videokonferenciju u četvrtak. Očekuje se razgovor o pokretanju "topničke koalicije" s ciljem jačanja Kijeva u ratu protiv Rusije.

VEZANI ČLANCI:

Ova koalicija, predvođena Francuskom i Sjedinjenim Državama, jedna je od komponenti Kontaktne skupine za obranu Ukrajine (UDCG, također poznate kao Ramstein grupa), koja okuplja više od 50 zemalja na strani Kijeva u ratu protiv Rusije.

Toj topničkoj koaliciji sastavljenoj od 23 države "svrha će biti koordinacija napora za pomoć Ukrajini da uspostavi topničke snage prikladne za potrebe protuofenzive i njezine buduće vojske, kratkoročno i dugoročno", priopćilo je ranije francusko ministarstvo oružanih snaga.

Ministri Lecornu i Umerov planirali su u četvrtak poslijepodne posjetiti industrijsko postrojenje tvornice Nexter u Bourgesu koja proizvodi haubice Caesar od interesa za Kijev. Također su trebali posjetiti proizvođača projektila MBDA u Selles-Saint-Denisu na istočnom rubu Pariza.

GALERIJA Domovi pretvoreni u ruševine: Pogledajte razorne posljedice rata u Ukrajini

Ukrajina
1/19

Komentara 40

Avatar klaun
klaun
11:00 18.01.2024.

Kad počima protuofenziva, zna li se što?

Avatar zpAgram
zpAgram
17:24 18.01.2024.

Scholz ne vjeruje Zelenskom

BI
billynik
10:45 18.01.2024.

Ovi bolesnici ne odustaju, hoće li se što promijeniti kad pogine još pola milijuna Ukrajinaca i sto tisuća Rusa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije