Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva trostranačka vlada

Njemačku danas preuzima deveti kancelar, Olaf Scholz

Presumably last cabinet meeting under Chancellor Merkel
Foto: Markus Schreiber/DPA/PIXSELL
1/3
08.12.2021.
u 06:30

U novoj vladi bit će sedam ministara iz SPD-a, pet iz redova Zelenih i četiri liberala iz FPD-a te gotovo jednak broj muškaraca i žena

Nijemci danas dobivaju devetoga kancelara, 63-godišnjeg socijaldemokrata Olafa Scholza. Njemačku su od Drugoga svjetskog rata vodili Konrad Adenauer (CDU), Ludwig Erhard (neovisni), Kurt Georg Kiesinger (CDU), Willy Brandt (SPD), Helmut Schmidt (SPD), Helmut Kohl (CDU), Gerhard Schröder (SPD) i Angela Merkel (CDU).

Socijaldemokratska stranka (SPD), Zeleni i Slobodni demokrati (FPD, liberali) potpisali su jučer u Berlinu koalicijski ugovor otvarajući put formiranju nove njemačke vlade, prve u povijesti sastavljene od tri političke opcije. Čelnici triju stranaka koje su ušle u koaliciju Semafor, prema stranačkim bojama koje odgovaraju bojama na semaforu, okupili su se u Berlinu kako bi potpisali sporazum oko kojeg su se dogovarali u tjednima koji su uslijedili nakon parlamentarnih izbora krajem rujna.

Kancelarku na odlasku Angelu Merkel novi kancelar Olaf Scholz ispratio je s buketom cvijeća
Foto: Markus Schreiber/DPA/PIXSELL

U novoj vladi bit će sedam ministara iz SPD-a, pet iz redova Zelenih i četiri liberala iz FPD-a te gotovo jednak broj muškaraca i žena. Nova vlada trebala bi danas prisegnuti.

Borba da se obuzda pandemija koronavirusa tražit će pune ovlasti nove koalicije, istaknuo je budući kancelar Scholz.

Robert Habeck, supredsjednik Zelenih i budući vicekancelar, koji će voditi superministarstvo gospodarstva, energije i klime, osvrnuo se na izazove koji stoje pred najvećim europskim i četvrtim svjetskim gospodarstvom u kombinaciji s redukcijom emisije plinova staklenika i osiguranjem napretka. Annalena Baerbock, supredsjednica Zelenih i buduća ministrica vanjskih poslova, ocijenila je da koalicijski sporazum odražava društvene realnosti s kojima se suočava Njemačka. Čelnik FDP-a i budući ministar financija Christian Lindner istaknuo je da je došlo vrijeme za akciju.

– Nemamo nikakvih iluzija. Riječ je o velikim izazovima koji su pred nama – rekao je Lindner.

VIDEO HALMED: Smrt 33-godišnjaka u ožujku povezana s cjepivom protiv koronavirusa

Komentara 1

NN
novo nenormalni
08:51 08.12.2021.

uvi naprosto uljevaju veliko povjerenje i nadu u pobjedu nad opakim virusom i put u bolje sutra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije