Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zimsko računanje vremena

Nova pravila od ponedjeljka za vozače! Provjerite kolike su kazne

Obveza korištenja dnevnih svjetala po zakonu prestaje 31. ožujka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
29.10.2022.
u 22:42

U željezničkome će prometu zbog pomicanja vremena u nedjelju s 3 na 2 sata četiri vlaka biti zaustavljena na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom.

Zimsko računanje vremena počet će u noći sa subote 29. listopada na nedjelju 30. listopada, kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag. Ljetno računanje vremena završava 30. listopada u 3 sata ujutro, kada će se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme računati kao 2 sata. 

Zimsko računanje vremena počinje zadnjeg vikenda u listopada, a završava se posljednjeg vikenda u ožujku, kada pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed ponovno počinje ljetno računanje vremena.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da u razdoblju zimskog računanja vremena, odnosno od 1. studenoga do 31. ožujka, vozač ima obvezu da na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća, te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja iznesenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Mnogima ova promjena s paljenjem dnevnih svjetala neće baš značiti puno jer mnogi današnji moderni automobili ionako imaju tvornički ugrađena dnevna svjetla koja se pale čim okrenete ključ za paljenje motora. Čak i među onima koji imaju starija vozila bez dnevnih svjetala ima mnogo savjesnih vozača koji imaju upaljena svjetla na svojim vozilima tijekom cijele godine radi osobne, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Odmah treba reći da se obveza paljenja dnevnih svjetala ne poklapa s sezonskom obvezom promjene ljetnih na zimske gume, odnosno gume s oznakom M+S. Da podsjetimo, obveza korištenja zimske opreme na dionicama na kojima je to neophodno u hladnijem periodu godine nastupa od 15. studenoga do 15. travnja 2022.

Pomicanje sata odrazit će se i na željeznički promet. Zato su u HŽ Infrastrukturi organizirana posebna dežurstva osoblja kako bi se svi automatski uređaji namjestili na novo, točno vrijeme, a željeznički promet tekao nesmetano i sigurno.

U željezničkome će prometu zbog pomicanja vremena s 3.00 na 2.00 sata četiri vlaka biti zaustavljena na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom. Riječ je o brzim vlakovima na relacijama Split – Zagreb Glavni kolodvor – Split (br. 820/821) i Vinkovci – Zagreb Glavni kolodvor (br. 740) te putničkom vlaku na relaciji Varaždin – Zagreb Glavni kolodvor (br. 3001).

Video - Od 15. studenog obavezne su zimske gume: Pogledajte što sve trebate znati!

Komentara 3

Avatar Krabat
Krabat
12:24 30.10.2022.

tko po bijelom danu ne vidi automobil bez upaljenih svjetla bolje da ne sjeda za volan jer je nesposoban za upravljanje vozilom i opasnost je za sve sudionike u prometu.

EZ
ezer
12:08 30.10.2022.

Ista priča svake godine odnosno svakih šest mjeseci pali ili gasi svjetla. Tko želi biti uočljiv vozi s kratkim svjetlima ostali voze s dnevnim.

VI
vidum
05:36 30.10.2022.

Ogromna većina vozača vozi cijelu godina sa upaljenim svjetlima. Nažalost, ima i takvih kojima nije važno je li ljeto ili zima, sunce ili kiša, vedro ili magla, dan ili (su)mrak, oni voze bez svjetala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije