Bruxelles

Novi fiskalni pakt potpisalo 25 članica Europske unije

Potpisivanje fiskalnog pakta EU (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/8
02.03.2012.
u 10:18

Sporazum su potpisale sve članice Unije, osim Velike Britanije i Češke, a sljedeći korak je da sporazum ratificira svaka država posebno.

Na sastanku u Bruxellesu potpisan je fiskalni sporazum kojim bi se ograničio javni dug neke države na manje od 60 posto BDP-a i praktički zabranio deficit, što znači da države mogu trošiti samo onoliko koliko se prihoda slije u njihove državne proračune. Upravo su visok javni dug i visok deficit bili kobni za širenje dužničke i financijske krize u nekim zemljama eurozone. Ugovor koji bi trebao stupiti na snagu nakon što ga ratificira 12 zemalja potpisale su sve članice Unije osim Velike Britanije i Češke.

– Elementi koji su potaknuli financijsku krizu sada više ne postoje – rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nakon potpisivanja fiskalnog pakta.

Britanski premijer David Cameron požalio se da su njegovi prijedlozi za razvijanje gospodarstva ignorirani, no ponovno izabrani predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy kazao je da se prijedlozi ozbiljno razmatraju.

– Ugovor je snažan politički pokazatelj i njime će se ojačati euro – kazao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, dok njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da je sporazum velik korak prema stabilnosti u Uniji.

Prvi test ovom fiskalnom paktu bit će Španjolska i Nizozemska koje, kako piše BBC, neće uspjeti sniziti deficit.

Ključne riječi

Komentara 15

UK
Ugo Kajvez
10:05 03.03.2012.

Potpisuju svoj vlastitu presudu ..................

BB
brle brkić
13:01 03.03.2012.

Kako je lijepo imat državu sve ti drugi određuje,čemu će nam naši toliki političari.

UK
Ugo Kajvez
10:05 03.03.2012.

Jedino pametni ne žele imati posla stim .........................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije