Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stupa na snagu ovaj tjedan

Novi zakon u Ukrajini: Civili smiju pucati na neprijatelja; Oglasio se Kremlj i zaprijetio

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
10.03.2022.
u 13:02

Prema zakonu, koji je na snazi od ponedjeljka, stranci i osobe bez državljanstva koje ilegalno žive u zemlji također mogu posjedovati oružje i upotrijebiti ga protiv ruskih vojnika uključenih u napad na Ukrajinu.

Civilima u Ukrajini dopušteno je pucati na vojnike koje prepoznaju kao neprijateljske snage, prema novom zakonu koji ovaj tjedan stupa na snagu, objavili su ukrajinski mediji.

Prema zakonu, koji je na snazi od ponedjeljka, stranci i osobe bez državljanstva koje ilegalno žive u zemlji također mogu posjedovati oružje i upotrijebiti ga protiv ruskih vojnika uključenih u napad na Ukrajinu.

Video: Pregovori u Turskoj bez napretka, Lavovu ponestaje hrane i lijekova, Rusija izlazi iz Vijeća Europe

Izdavanje oružja regulirat će ministarstvo unutarnjih poslova. Sve izdano oružje i preostalo streljivo morat će biti vraćeno najkasnije 10 dana od ukidanja izvanrednog stanja, koje je trenutno na snazi.

Jurišne puške i streljivo već su neselektivno izdavani u prvim danima rata, pogotovo u Kijevu. Pucnjave su izbile i bile su prekinute tek nakon uvođenja strogog policijskog sata.

Kremlj je kritizirao to dopuštenje. "Ako tko s oružjem u ruci napadne ruskog vojnika, i sam postaje meta", rekao je Kremlj.

Više o ratu u Ukrajini čitajte OVDJE

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar kozorog
kozorog
14:48 10.03.2022.

od ovog masovnog naoružavanja ljudi štetu će imati samo ukrajina. već sad mediji jedva mogu sakriti notornu činjenicu o svakodnevnim provalama u kioske, banke, poduzeća, stanove, pljačkama. sad kad se budu svi naoružali, gdje će im biti kraj. kosovari su puni oružja, njih ni turci, ni kraljevina juga a ni sfrj nije uspjela totalno razoružati. kad jednom narod dobije oružje, gdje će mu biti kraj? jesu ovi u kijevu sigurni da će se to 'vratiti'? oružje se uvijek okrene protiv tebe.

DU
Deleted user
18:18 10.03.2022.

A sta ako prepoznaju nekog od politicara kao neprijatelja jel mogu i u njega pucati a da o neprijateljskim cuvarima banaka da i nepricamo

Avatar Ginomo1878
Ginomo1878
13:36 10.03.2022.

Ovo je baš "pametan potez". Sada će Rusi imati potpuni legitimitet poubijati sve civile tj. tretirati ih kao vojnike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije