dobar posao

Novinarka Silvija Luks od lažnog šeika tražila stotine tisuća eura

šeik hassan u dubrovniku (1)
Foto: Zoran Grizelj/VL
1/6
17.07.2012.
u 11:10

Obišla sam ja cijeli arapski svijet. Divan ste vi narod. Nego, imam jedan posao za vas, zaradit ćete, kazala je Silvija.

Iako sam bio u dubokom snu, do mojih je ušiju doprla klasična glazba s glasovira. Stil me podsjećao na Ivu Josipovića jer sam u nekoliko navrata slušao našeg predsjednika i pomislio da to on svira. “Bože, pa nije valjda predsjednik došao svirati pred šeikov apartman!!!“ No onda sam se probudio i shvatio da je to bio pijanist kojeg je uprava hotela Excelsior angažirala da u znak dobrodošlice za bogatog šeika Ibrahima Al-Jasema iz Emirata, koji je kao visoki i ugledni gost stigao na otvaranje 63. Dubrovačkih ljetnih igara, odsvira nekoliko skladbi.

Šuica nije trznula

A predsjednik Josipović mi se uvukao u san jer sam ga tijekom cijele večeri viđao na domjenku nakon otvaranja. Čuo sam kako se diskretno raspituje za šeika, tko sam i odakle sam i je li tko iz Vlade sa mnom kontaktirao. Obilazeći cijelo vrijeme oko nas i gledajući nas, vjerojatno je očekivao, jer su svi njemu prilazili i pozdravljali ga, da će tako učiniti i šeik. Međutim, iako je predsjednik bio samo dva metra od mene, nisam mu se približio niti rukovao s njim zbog straha da ne budem otkriven jer je bio okružen ljudima s kojima sam već prije radio intervjue. Na komentare o investitorima i ulagačima, čuo sam kako je bivša gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica kazala:

– A što se toliko čudite? Pa nije to prvi šeik koji je posjetio Dubrovnik! Pa za Boga miloga, k nama dođe 50 bogatih šeika godišnje!

U gužvi koja se stvorila oko mene dok su svi pokušavali “uhvatiti” sliku za uspomenu, iznenadio me pozdrav na arapskom jeziku: “Salam alejkum, šeiče”.

– Ooo, pa vi znate arapski – upitao sam, a onda je prešla na engleski:

– Malo. Ja sam Silvija Luks-Kalogjera i radim na Hrvatskoj televiziji. Znam malo arapskog jer je moj pokojni muž bio veleposlanik u arapskim zemljama. Odakle ste vi?

– Iz Emirata!

– Oo, fino, fino. Ja sam sada bila u Dubaiju i sastala sam se sa šeicima. Možda su vaši rođaci? Kako se vi zovete?

– Šeik Ibrahim Al-Jasem.

– A iz koje ste loze? Znam ja puno šeika.

Oglušivši se na njezino pitanje jer nisam znao što da odgovorim, upitao sam nju:

– A čime se vi bavite?

– Pa rekla sam vam. Ja sam jedna od najboljih novinarki na HTV-u. Obišla sam cijeli arapski svijet. Ma vi ste divan narod.

– A zar želite sa mnom raditi intervju? Ako vam je to namjera, odmah vam kažem da sam došao odmoriti se i ne želim davati nikakve intervjue.

– Ma neee, recite mi čime se vi bavite?

– Direktor sam naftne kompanije i imam nekoliko rudnika zlata, a bavim se i nekretninama.

– Ooo, lijepo. Ma htjela bih vam predložiti jedan projekt... Vjerujte mi da bi se i vama financijski isplatio. Radi se o projektu koji smo realizirali i prošle godine. Svake godine maestro Đelo Jusić i Sarajevska filharmonija održavaju koncert u Abu Dhabiju. Prošle godine šeici iz Abu Dhabija bili su pokrovitelji i financirali cjelokupni projekt. Ove godine još nemamo sponzora.

Još jedan sitni detalj

– Kako bih mogao pomoći?

– Pa vidite, sigurno imate svoj privatni avion? Možda biste mogli, kao i šeici prošle godine, poslati svoj avion da preveze članove filharmonije i osigurate im smještaj te pokrijete troškove njihova boravka za vrijeme koncerta?

– To nije problem. Smatrajte to riješenim.

– Ima još jedan sitan detalj. Ja sam i menadžerica maestra Đele Jusića. Trebalo bi honorirati maestra jer on će osobno dirigirati filharmonijom.

– Ma nije to problem. Recite mi samo o kojoj se svoti otprilike radi?

– Maestrov honorar je nekoliko stotina tisuća eura. Pa, gledajte, ipak je on maestro broj jedan i osobno će dirigirati Sarajevskom filharmonijom.

– Ma nema nikakvih problema. Samo mi recite na koji će način i kako će biti isplata?

– Pa sve je legalno, sve će biti putem računa, na moj ili maestrov račun. Ako pristajete na sve što sam vam rekla, i vi ćete imati financijske koristi jer dat ćemo vam ekskluzivno pravo u prikazivanju tog koncerta po cijelom arapsko-islamskom svijetu.

 Uz rukovanje i dogovor za sastanak idući dan kako bi me upoznala s maestrom i dala CD s glazbom te da dogovorimo koordinate o detaljima projekta, razišli smo se oboje zadovoljni na svoj način. Silvija trljajući ruke kojima će brojiti tih nekoliko stotina tisuća eura, a ja zato što imam priču.

Sutra: Šeik Hassan u Neumu želi sagraditi koridor

Ključne riječi

Komentara 94

OB
-obrisani-
12:47 17.07.2012.

Seik = komunizam par familija zivi u raskosu a narod gladuje Komunizam, socijalizam, demokracija to je isti Qrac

OB
-obrisani-
11:20 17.07.2012.

Luks i voda

OB
-obrisani-
12:20 17.07.2012.

Novinar zaje** novinarku a novinarka se bavi biznisom tko je tu lud? Ako je maestrov honorar nekoliko stotina tisuca eura koliki je njen ah seiku seiku bas si zlocest sto ju to nisi pita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije