Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SVRHU ZAŠTITE NOVINARA I MEDIJSKIH DJELATNIKA

Novinarske udruge HND i SNH potpisale 'Sporazum o suradnji' te popratne protokole s MUP-om

Potpisivanje "Sporazuma o suradnji“ između MUP-a i novinarskih udruga HND-a i SNH-a
Foto: MUP
1/4
22.09.2023.
u 19:49

Ovo je prvi korak, no bez uključivanja poslodavaca u medijskim kućama koji moraju preuzet svoj dio odgovornosti za siguran rad novinara i novinarki i suradnje s tijelima pravosudnog sustava, nećemo izgraditi efikasan sustav", kazala je Maja Sever.

U sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u Zagrebu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvojem Zovkom i predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Majom Sever potpisao Sporazum o suradnji te dva protokola koja prate sporazum, Protokol o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti te Protokol o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća.

"Prateća dva protokola pobliže definiraju, odnosno razrađuju – svaki zasebno – postupanje policijskih službenika i medijskih djelatnika na javnim okupljanjima za koja postoji interes javnosti, odnosno u drugom je slučaju pobliže definirano postupanje policijskih službenika prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća, a s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito provođenje kriminalističkih istraživanja kaznenih djela", objasnio je ministar Božinović. Predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko rekao je da je ovo velik korak kada je riječ o zaštiti medijskih djelatnika te da je potpisivanje Sporazuma i pripadajućih protokola dobar temelj za nastavak suradnje HND-a i policije. "Sada su na redu i nakladnici od kojih očekujemo da primjenjuju ovaj Sporazum i protokole, ali da sigurnost naših kolegica i kolega osiguraju i kroz bolje radne uvjete i plaće. Također očekujemo da se ovom projektu u konačnici pridruži i tužiteljstvo", nadodao je.

POVEZANI ČLANCI:

Potpisivanju je iz Ministarstva kulture i medija prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila. Riječ je o implementaciji Preporuke Europske komisije od 16. rujna 2021. o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji. "Zaštita sigurnosti novinara i novinarki jedan je od prioriteta našeg rada. Nažalost napadi su sve učestaliji i žešći. Problem je prepoznala i Europska komisija i objavila Preporuke  o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji, u kojima se posebno naglašava suradnja i uvođenje brzog mehanizma kako bi se postavio učinkovit sustav zaštite. Zapravo nam je cilj da naši kolegice i kolege znaju kako se pripremiti za rad na terenu, zaštiti se i što ako do napada dođe. Ovo je prvi korak, no bez uključivanja poslodavaca u medijskim kućama koji moraju preuzet svoj dio odgovornosti za siguran rad novinara i novinarki i suradnje s tijelima pravosudnog sustava, nećemo izgraditi efikasan sustav", kazala je Maja Sever. 

Prema navedenim preporukama države koje su članice Europske unije moraju poštivati: slobodu i pluralizam medija, uključujući slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez uplitanja tijela javne vlasti, da se prostor Europske unije smatra jednim od najsigurnijih prostora za novinare i druge medijske djelatnike, ali da u izgradnji otpornijih demokracija u cijeloj Europskoj uniji značajnu ulogu imaju neovisni i pluralistički mediji koji građanima omogućavaju donošenje informirane odluke i sudjeluju u borbi protiv dezinformacija,  ali se želi poduzeti još više u pogledu zaštite, sigurnosti i jačanja novinara i drugih medijskih djelatnika, a sve kako bi se osiguralo i očuvalo poticajno okruženje za novinare i druge medijske djelatnike, stoji na stranicama HND-a. 

VIDEO: Privođenje policajca osumnjičenog za ubosjtvo djevojke

 

Komentara 2

LL
lijepa_li si
21:40 22.09.2023.

krasna ekipa.....majke mi!

DU
Deleted user
20:42 22.09.2023.

Trebalo je sporazum potpisati s Udrugom hrvatskih novinara i publicista kojem je nekad na čelu bio Siniša Kovačić. To su istinski hrvatski novinari i šteta je što su se povukli iz medija, a bili bi puno korisniji od HND-a i sličnih nehrvatskih udruga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije