Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POD KONTROLOM RUSKIH SNAGA

Nuklearna elektrana u Černobilu ostala bez struje, prijeti ispuštanje radioaktivnih tvari

FILE PHOTO: A view shows the Chernobyl Nuclear Power Plant during a tour to the Chernobyl zone
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.03.2022.
u 12:36

Nuklearka Černobil nije aktivna, no ona i dalje zahtijeva dnevno upravljanje nekoliko tisuća zaposlenika

Opskrba električnom energijom nuklearne elektrane Černobil i njezina sigurnosna oprema potpuno su izvan pogona zbog ruskog vojnog djelovanja, objavila je ukrajinska energetska tvrtka Ukrenergo. 

Nuklearka Černobil, uzrok najveće katastrofe te vrste iz 1986., "potpuno je isključena iz električne mreže zbog vojnog djelovanja ruskog okupatora. Ona više nema napajanje“, napisao je Ukrenergo na Facebooku. 

Naime, bez električne energije onemogućeno je hlađenje potrošenog nuklearnog goriva pa bi mogle biti ispuštene radioaktivne tvari, prenosi Reuters

Nuklearka Černobil nije aktivna, no ona i dalje zahtijeva dnevno upravljanje nekoliko tisuća zaposlenika, piše BBC. Britanski medij prenosi i da nuklearni stručnjaci ističu kako je opasnost te nuklearke za javno zdravlje manja jer ona nije aktivna.  

Ukrajinske vlasti ranije su objavile da ne znaju kolike su razine radijacije na tom području jer ne znaju što se tamo događa otkad su kontrolu preuzele ruske snage, rekao je u srijedu ministar energetike Herman Haluščenko

Dodao je da Ukrajina nema kontrolu ni nad okupiranom nuklearnom elektranom Zaporižja gdje je stacionirano 400 ruskih vojnika. 

VIDEO Pogledajte prizor razrušene stambene zgrade u Harkivu: Ovo je najbrže rastuća izbjeglička kriza u Europi od Drugog svjetskog rata.

Iako je u tijeku privremeno primirje u nekoliko gradova zbog humanitarnih koridora koji su uspostavljeni za evakuaciju stanovnika, Rusi su tijekom noći nastavili s napadima na veće ukrajinske gradove.  

Iz Sumija, grada na sjeveroistoku Ukrajine, uspješno je evakuirano 5000 stanovnika. Moskva je najavila privremeni prekid vatre i za danas kako bi se evakuirali civili iz Kijeva, Mariupolja, Černihiva, Harkiva i Sumija. Otkad je počela ruska invazija, Ukrajinu je napustilo dva milijuna ljudi.

Dosad su održana tri kruga pregovora, a pregovore će nastaviti ministri vanjskih poslova, ruski Sergej Lavrov i ukrajinski Dmitro Kuleba koji se planiraju sastati u Turskoj u četvrtak.

Svjetske države nastavljaju s uvođenjem sankcija Rusiji, SAD je najavio da će potpuno zabraniti kupnju ruske nafte, a Rusiju napuštaju velike zapadne kompanije poput Coca-Cole, Starbucksa, McDonald'sa... 

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi

Komentara 22

ZA
zagi101
12:48 09.03.2022.

ako se ne može hladiti reaktor dolazi do pregrijavanja i topljenja jezgre i eto nama opet černobilske katastrofe, bravo Rusi vi ste totalni amateri

Avatar StormRaider95
StormRaider95
12:59 09.03.2022.

Putin prvo mora pogledati popis koji je naredio da mu dostave... onda će odlučno promisliti...

Avatar AlPoS
AlPoS
13:48 09.03.2022.

Što kažu tvorci propagande tko je isključio napajanje nuklearke, vjerovatno Rusi opet?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije