Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTRICA KULTURE

Obuljen Koržinek: 'Da ne njegujemo i ne razvijamo knjižnice, naše bi društvo jako puno izgubilo'

Požega - Ministrica Nina Obuljen Koržinek otvorila manifestaciju Mjesec hrvatske knjige 2021.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
15.10.2021.
u 17:27

Ovogodišnji se program Mjeseca hrvatske knjige održava u okviru Godine čitanja, koja je proglašena odlukom Vlade Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva kulture i medija, s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u Požegi je svečano otvorila Mjesec hrvatske knjige 2021. Tema ovogodišnjeg Mjeseca knjige je "Hrvatski autori u Godini čitanja", a moto je "Ajmo hrvati se s knjigom!".

Ministrica je naglasila kako su joj u njezinu mandatu srcu posebno prirasle knjižnica u Požegi i ona u Vinkovcima koja je izgorjela večer uoči zaposjedanja Vukovara.

- Nakon Požege sav se naš fokus okrenuo na Vinkovce - rekla je Obuljen Koržinek i izrazila nadu da će u njezinu mandatu jedan od ovakvih susreta napraviti i u Vinkovcima.

Knjižnica je, smatra, posebno važna za zajednicu kao mjesto okupljanja, bez kojega grad nije grad, a općina nije općina.

- Da ne njegujemo i ne razvijamo knjižnice, naše bi društvo jako puno izgubilo - rekla je ministrica i dodala kako ovogodišnji program Mjeseca knjige nudi cijeli niz manifestacija.

Naglasila je kako su knjižničari okupili snage kao i ranijih godina da u ovom mjesecu što više govore o knjizi, približe je, otvore svoje knjižnice i povežu se s drugim institucijama. Poticaj preko proglašenja Godine čitanja rezultirao je, tvrdi Obuljen Koržinek, uključivanjem svih u promociju knjige.

- Redoviti program za sudjelovanje u kulturi u cijelosti smo namijenili poticanju čitanja, a namjera nam je bila okrenuti se ne samo knjižnicama, kojima je to fokus djelovanja, nego zainteresirati druge dionike - kazališta, muzeje i ostale kulturne institucije i udruge da u svoje redovite programe uključe promociju čitanja - naglasila je ministrica.

Uz ministricu, svečanosti u Požegi nazočili su i gradonačelnik Željko Glavić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej, knjižničari te zaljubljenici u ovu manifestaciju koja desetljećima širi ljubav prema knjizi i čitanju.

Za kulturno-umjetnički dio programa svečanog otvorenja u pobrinuli su se Glazbena škola Požega, Gradsko kazalište Požega i Plesni studio Marine Mihelčić. Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija koja se održava od 1995. godine u organizaciji Knjižnica grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, a obuhvaća programe na nacionalnoj i na lokalnoj razini kojima se nastoji istaknuti važnost knjige, knjižnice i čitanja.

Ovogodišnji se program Mjeseca hrvatske knjige održava u okviru Godine čitanja, koja je proglašena odlukom Vlade Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva kulture i medija, s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. S temom Hrvatski autori u Godini čitanja i pod motom Ajmo hrvati se s knjigom!, u fokus su ovogodišnje manifestacije stavljeni hrvatski autori kako bi se istaknula važnost čitanja na vlastitom jeziku te potaknula svijest o vlastitoj književnoj baštini.

I ove će godine u obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige sudjelovati knjižnice i mnoge druge ustanove diljem Hrvatske koje će s brojnim suradnicima i partnerima, nizom aktivnosti u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog, još intenzivnije ukazivati na važnost knjige i kulture čitanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije