Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POREZ NA NAPOJNICE

Od 2024. kartično ostavljanje napojnice, a otkriveno i kako će se ona oporezivati

pixabay
31.01.2023.
u 16:03

"Trendovi u zapadnim zemljama pokazuju da napojnica iznosi od 10 do 15 posto za pruženu uslugu. Na tom tragu smo imali inicijalni prijedlog da napojnica bude neoporeziva do visine od 10 posto iznosa računa, ali ti će pragovi u konačnici ovisiti o pregovorima koji se vode u radnim skupinama i o detaljnim analizama", objasnio je Tadić.

Ministar Marko Primorac najavio je da će se ove godine regulirati porezni tretman napojnica. Tako bi se pri plaćanju računa karticom, mogla platiti i napojnica za uslugu, a najavio je i da će se taj dio "adekvatno porezno tretirati". Tajnik Udruge ugostitelja grada Zagreba Ivan Tadić za N1 prokomentirao je oporezivanje napojnica. Naveo je da su radili analizu prostora za poboljšanje uvjeta poslovanja te da taj prostor vide u neoporezivom tretmanu dijela napojnica. Objasnio je da se napojnice trenutno oporezuju kao dio plaće, što znači da se iz nje moraju platiti prirez, porez i doprinosi. 

"Ako ugostiteljskom djelatniku želite ostaviti napojnicu od 2 eura putem kartice, vi ćete njemu poslati tek nešto više od jednog eura jer će s dva eura morati platiti doprinose, prireze i poreze. Mi želimo omogućiti našim djelatnicima da u potpunosti prime nagradu koju ste im namijenili i drago nam je što je ministar Primorac naš prijedlog prepoznao kao nešto kvalitetno", rekao je Tadić. 

Nova praksa trebala bi stupiti na snagu od 1. siječnja 2024. godine.

"Trendovi u zapadnim zemljama pokazuju da napojnica iznosi od 10 do 15 posto za pruženu uslugu. Na tom tragu smo imali inicijalni prijedlog da napojnica bude neoporeziva do visine od 10 posto iznosa računa, ali ti će pragovi u konačnici ovisiti o pregovorima koji se vode u radnim skupinama i o detaljnim analizama", objasnio je Tadić. Dodao je da se trenutno kod malog broja ugostitelja može ostaviti napojnica prilikom kartičnog plačanja, ali vjeruje da će se to promijeniti nakon usvajanja i provedbe ovog prijedloga. 

VIDEO: O Milanoviću kod Solovjova: Jako mi se svidio prijatelj iz Hrvatske... Kakva šuša!

Komentara 5

TE
Templo
21:54 31.01.2023.

Nema sanse da dajem karticom HDZ-u 40% napojnice, uvijek cu dati konobaru gotovinu na ruke.

ZO
Zoran
19:56 31.01.2023.

Ostavite napojnice onima koji ih zasluže. Riješite najprije one poskodavce koji daju i po 70-80 % plaće na ruke bez plaćanja poreza i ostalih državnih pristojbi,a takvih je jako puno. Zaustavite torbare koji gotovinom kupuju nekretnine. Tu se radi barr o trećini državnog proračuna. Nemojte konobarima uzimati tu siću koju zasluže svojim trudom

LJ
ljeto90
09:45 17.02.2023.

Ljudi ne plačajte karticama nego gotovinom jer ako dopustimo digitalna novac gotovi smo??? E onda nastupa tiranija??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije