Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kiša ne prestaje

U Slavoniji nabujale rijeke i izlili se kanali, kuće poplavljene

Poplava Orljava
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
1/6
04.05.2014.
u 15:05

Zbog nabujalih rijeka i izlijevanja kanala poplavljene kuće u slavonskim selima, grade se zečji nasipi. U Virovitici do jutra palo 93 litre kiše po kvadratnom metru, što je odjednom više nego je mjesečni svibanjski prosjek od 80 litara

Diljem Slavonije - kod Našica, Virovitice, Slatine, Požege, jake i obilne kiše koje neprestano padaju, dovele su i do porasta vodostaja nekih rijeki i izlijevanja kanala. Kod Virovitice je, prema pisanju portala Crometeo, palo 93 litre po četvornom metru, a kako javlja 24sata, poplavljene su i kuće na tom području.

Sve su službe na terenu, vatrogasci pomažu mještanima ispumpavati vodu iz podruma i dvorišta, grade se i zečji nasipi...

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija

U okolici Požege nabujala rijeka Orljava prijeti kućama. Strojevi komunalnog poduzeća, vatrogasci i mještani sela Dervišage od ranih jutarnjih sati proširuju i čiste odvodne kanale za lakši protok oborinskih voda.

Oprez svima koji se spremaju ili jesu na putu prema jugu - za sav je promet zatvorena autocesta A1 od Svetoga Roka do Posedarja, kao i državna cesta D54 između čvora Maslenica i Zaton Obrovački.

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija

Razlog je vjetar orkanskih razmjera, upozorava HAK, čije izvješće navodi i da je na nekim prometnicama dopušten promet samo osobnim vozilima, zbog olujne bure. To su:

- autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice; - Jadranska magistrala (D8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene i Paški most.

Iako se vrijeme smiruje, obilna kiša ne prestaje u većem dijelu zemlje, pa Crometeo tim navodi da je na području Virovitice do 8 sati palo 93 litre kiše po četvornom metru, a tek nešto manje, 89 litara, na Bilogori.

- U samo jednom danu palo je više oborina nego što prosječno padne u cijelom svibnju. Klimatološki oborinski prosjek za svibanj iznosi 80 mm - piše Crometeo.

Foto: HAK

Dionica Magistrale D8 od Senja do Karlobaga zatvorena je za vožnju autobusima na kat, vozilima s kamp prikolicama, ali i motociklima, dostavnim vozilima i onmia s natkrivenim teretnim prostorom.

U svibnju čak vrijede i zimski uvjeti, i to na sljedećim cestama: - ŽC 5201 Koranski most-Prijeboj; D1 Vaganac-Ličko Petrovo Selo-Prijeboj-Korenica-Udbina- Ondić; D42 Poljanak; D52 Špilnik- Korenica.

Na njima je zabranjem promet kamiona s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom, a ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Komentara 3

DU
Deleted user
10:16 04.05.2014.

Zimska oprema obvezna do petnaestog travnja. I kaj sad?

KP
karlo.petrik
09:20 04.05.2014.

nije to nis , toje tek pocetak

Avatar tajar
tajar
13:17 04.05.2014.

Bar u nečemu rušimo rekorde!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije